Rozbudowa muzeum w Saint Louis

dezeen_Saint-Louis-Art-Museum-East-Building-by-David-Chipperfield_ss_6

Brytyjskie architekt David Chipperfield ukończył właśnie swój projekt nowego budynku galerii w muzeum sztuki Saint Louis w Missouri. Ciemne polerowane ściany z betonu, kamień i szkło wschodniego budynku został zaprojektowany jako współczesny odpowiednik Włoskiego muzeum stworzonego przez Cass Gilbert na wystawę światową w 1904 r.. David Chipperfield zaprojektował główną klatkę schodową łączącą wcześniej istniejący budynek z nową rozbudową. Odwiedzający mogą wybrać wejście do muzeum po przez oryginalny portal muzeum Gilbert -a lub przez szklany front budynku nowego skrzydła. Polerowane betonowe ściany o ciemnej barwie są ozdobione kruszywem z rzeki Missouri, wewnątrz kasetonowy sufit biegnie przez budynek integrując świetliki które pozwalają filtrować światło przenikające w dół ku dębowej podłodze. Wschodnie skrzydło planowo ma zostać otwarte 29 czerwca i ma dać muzeum ponad 30% więcej przestrzenie wystawowej, będzie mieścić częściowo kolekcję stałą a część jest przeznaczona na specjalne, czasowe wystawy. Tym samym wystawy czasowe nie będą dłużej pokazywane w głównym budynku które od teraz zostanie przeznaczony jedynie na kolekcję stałą. Rozbudowa dodatkowo zawiera restaurację mogącą pomieścić 100, kawiarnię na 60 miejsc i podziemny parking.

Reklamy

Przebudowa centrum miasta w Straume

straume_01

Firma pochodząca z Londynu i z Oslo Haptic we współpracy z NORDIC office of architecture i gross.max landscape architects właśnie wygrali konkurs na przeprojektowanie pasa trzech bloków w centrum Straume. Projekt zlecony przez holding Sartor ma być innowacyjnym i elastycznym rozwiązaniem komponującym na nowo publiczny plac i otaczające przestrzenie tak by mogły pomieścić szereg imprez i wstrzyknąć nową energię, nadającą nową tożsamość. Struktury są stworzone tak by wykorzystać maksymalnie naturalne światło i pozwolić światłu dostać się do okolicznych dzielnic mieszkaniowych, jednocześnie blokując częste wiatry. Dwa wieżowce na południe do centralnego placu zawierają hotel i powierzchnie mieszane  mieszkalno-użytkowe najbardziej zauważalną nową 13 piętrową wieżą mieszczącą bibliotekę i powierzchnie biurowe i mającą stać się symbolem miasta. Każdy z elementów jest również zaprojektowany tak aby być dostosowanym do każdego zastosowania, program budynku może być indywidualnie zmieniany w zależności od potrzeb klienta lub społeczeństwa. Ukończenie pierwszej fazy projektu planowane jest na listopad 2014 r..

Culenova Bratysława

zahabratislava_01b

Planowane na 2013 r. ukończenie Bratysława Culenova nowego centrum miasta zaprojektowanego przez Zaha Hadid przekształci tożsamość Słowackiej metropolii. Forma okrągłych i owalnych wzorów dzieli prostokątny plac na serią ścieżek i budynków o płynnych kształtach wokół zlikwidowanej elektrowni. Wieżowce mieszkalne i biurowe wznoszą się wyżej na obwodzie działki podczas gdy budynki średniej wysokości dostosowane do ludzkiej skali znajdują się wewnątrz. Elewację eliptycznych wież charakteryzuje struktura ortogonalnej siatki eksponująca zróżnicowanie jej masywności która ma podkreślać przestrzeń przy zwiększaniu wysokości. Zielone przestrzenie stają się rzeźbiarską przestrzenią która wiąże wszystkie funkcje razem w miejskiej skali przy jednoczesnym zaangażowaniu użytkowników.

Audytorium w L’Aquila

dezeen_Auditorium-Aquila-by-Renzo-Piano-Building-Workshop_ss_9

Architekt Renzo Piano stworzył projekt budynku który zastąpił audytorium zniszczone w czasie trzęsienia ziemi w  2009 r. w mieście L’Aquila we Włoszech, które składa się z trzech drewnianych kostek. Zlokalizowane na terenie średniowiecznego zamku nowe centrum zawiera salę koncertową na 238 osób, jej oddanie planowane jest na koniec tego roku (2013 r.). Konstrukcja budynku wykonana jest w całości z drewna, wszelkie elementy zostały wcześniej przycięte i przygotowane i dostarczone na plac budowy w płaskich paczkach a następnie zostały pozbijane i poskręcane w całość. Audytorium znajduje się w największej z kostek która została pochylona do przodu w celu stworzenia nachylenia widowni. Panele akustyczne zamocowane do ścian i stropu polepszają rozchodzenie się dźwięku wewnątrz.  Dwie mniejsze kostki umieszczone po obu stronach sali głównej, jedna z nich pełni funkcję foyer z częścią gastronomiczną, szatnią i kasami biletowymi podczas gdy w drugiej znajdują się garderoby i pomieszczenia przeznaczone dla muzyków. Przeszklone korytarze łączą trzy budynki a przeszklona klatka schodowa biegnie do góry po zewnętrznej ścianie. Elewację wykonano z paneli drewnianych pomalowanych na różne kolory tworzące poziome paski. Architekci zaplanowali również posadzenie 90 drzew w okolicy by zrekompensować ilości drewna zużytą do budowy. Publiczny plac przed budynkiem może być wykorzystywany do zewnętrznych eventów.

 

 

 

 

Centrum naukowe w Australii

kiosc02

Międzynarodowa firma Woods Bagot została nagrodzona za swój innowacyjny projekt ekologicznej szkoły w Melbourne w Australii. Projekt ten jest częściom wysiłków połączenia przyjaznej konstrukcji z nauką odpowiedzialności o środowisko wewnątrz klas. Budynek zlokalizowany na terenie kampusu Swinburne University of Technology, uczniowie w wieku od 7 do 10 lat mogą brać udział w prezentacjach, odwiedzić centrum badań składające się z licznych laboratoriów przepełnionych nowoczesną technikom jak również uczestniczyć w lekcjach w pomocniczych przestrzeniach dydaktycznych. Pionowe żaluzje o znieniającej się zielonej barwie wyróżniają elewację jednocześnie zapewniając pasywny system chłodzenia i pozwalając na przejście światła do podwójnej wysokości przestrzeni. Rozległe przeszklenia umożliwiają również odbicia i załamania się promieni świetlnych ich umiejscowienie zostało zaplanowane zgodnie z orientacją budynku. Centrum wykorzystuje architekturę jako narzędzie edukacyjne ostrożnie włączające kolor, materiały, formy i technikę by stworzyć wciągające środowisko uczenia się, ilustrujące rolę budynków w ochronie środowiska.

Złota 44

20130223-003342.jpg

Wieżowiec Złota 44 w Warszawie jest bliski ukończenia, na szczycie zawieszono wiechę oznaczającą zakończenie wznoszenia konstrukcji. Budynek Złota 44 jest najwyższym w Unii Europejskiej luksusowym apartamentowcem. Zaprojektowany przez Daniela Libsekinda wieżowiec ma 192 m wysokości i oferuje 266 mieszkań i 30 luksusowych apartamentów. Charakterystyczny szczyt mieści dwa trzypiętrowe penthousy, jedne z najdroższych w Europie.

20130223-003351.jpg

20130223-003346.jpg

20130223-003403.jpg

20130223-003408.jpg

20130223-003356.jpg

20130223-003413.jpg

20130223-003418.jpg

20130223-003429.jpg

20130223-003424.jpg

Muzeum w Japoni

20130221-230834.jpg

Ken Iwata muzeum dla mam z dziećmi jest trzecim tego typu budynkiem w okolicy miasta Imabari, konstrukcja wieńczy zestaw architektonicznych skarbów które zaiwerają tę samą duszę lecz opowiadają trzy różne historie. Pozbawiona dachu okrągła betonową konstrukcja formuje wewnętrzną ścieżkę która jest zadaszenia i która otwiera się na wewnętrzny trawnik na którym jest ustawiona seria rzeźb. Poziomy otwór wychodzący na niego wyłapuje fragmenty japońskiego krajobrazu i pokazuje je na szklanych taflach podczas gdy odwiedzający są oddzieleni od otoczenia i mogą się skupić na podróży wśród dzieł sztuki po niekończących się okręgu.

20130221-230841.jpg

20130221-230846.jpg

20130221-230851.jpg

20130221-230858.jpg

20130221-230905.jpg

20130221-230913.jpg