Centrum naukowe w Australii


kiosc02

Międzynarodowa firma Woods Bagot została nagrodzona za swój innowacyjny projekt ekologicznej szkoły w Melbourne w Australii. Projekt ten jest częściom wysiłków połączenia przyjaznej konstrukcji z nauką odpowiedzialności o środowisko wewnątrz klas. Budynek zlokalizowany na terenie kampusu Swinburne University of Technology, uczniowie w wieku od 7 do 10 lat mogą brać udział w prezentacjach, odwiedzić centrum badań składające się z licznych laboratoriów przepełnionych nowoczesną technikom jak również uczestniczyć w lekcjach w pomocniczych przestrzeniach dydaktycznych. Pionowe żaluzje o znieniającej się zielonej barwie wyróżniają elewację jednocześnie zapewniając pasywny system chłodzenia i pozwalając na przejście światła do podwójnej wysokości przestrzeni. Rozległe przeszklenia umożliwiają również odbicia i załamania się promieni świetlnych ich umiejscowienie zostało zaplanowane zgodnie z orientacją budynku. Centrum wykorzystuje architekturę jako narzędzie edukacyjne ostrożnie włączające kolor, materiały, formy i technikę by stworzyć wciągające środowisko uczenia się, ilustrujące rolę budynków w ochronie środowiska.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s