Audytorium w L’Aquila


dezeen_Auditorium-Aquila-by-Renzo-Piano-Building-Workshop_ss_9

Architekt Renzo Piano stworzył projekt budynku który zastąpił audytorium zniszczone w czasie trzęsienia ziemi w  2009 r. w mieście L’Aquila we Włoszech, które składa się z trzech drewnianych kostek. Zlokalizowane na terenie średniowiecznego zamku nowe centrum zawiera salę koncertową na 238 osób, jej oddanie planowane jest na koniec tego roku (2013 r.). Konstrukcja budynku wykonana jest w całości z drewna, wszelkie elementy zostały wcześniej przycięte i przygotowane i dostarczone na plac budowy w płaskich paczkach a następnie zostały pozbijane i poskręcane w całość. Audytorium znajduje się w największej z kostek która została pochylona do przodu w celu stworzenia nachylenia widowni. Panele akustyczne zamocowane do ścian i stropu polepszają rozchodzenie się dźwięku wewnątrz.  Dwie mniejsze kostki umieszczone po obu stronach sali głównej, jedna z nich pełni funkcję foyer z częścią gastronomiczną, szatnią i kasami biletowymi podczas gdy w drugiej znajdują się garderoby i pomieszczenia przeznaczone dla muzyków. Przeszklone korytarze łączą trzy budynki a przeszklona klatka schodowa biegnie do góry po zewnętrznej ścianie. Elewację wykonano z paneli drewnianych pomalowanych na różne kolory tworzące poziome paski. Architekci zaplanowali również posadzenie 90 drzew w okolicy by zrekompensować ilości drewna zużytą do budowy. Publiczny plac przed budynkiem może być wykorzystywany do zewnętrznych eventów.

 

 

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s