Lee Hall College

dezeen_Clemson-University-Lee-Hall-College-of-Architecture-by-Thomas-Phifer-and-Partners_8

Podwójnej wysokości pomieszczenia łączą studentów architektury i sztuki w nowym college-u w Clemson w Południowej Karolnie zaprojektowanym przez nowojorskie studio Thomas Phifer & Partners. Lee Hall College mieści 12 różnych programów studiów z dziedziny sztuki, architektury, konstrukcji budowlanych i architektury krajobrazu. Architekci zaprojektowali budynek jako miejsce w którym studenci mogą się spotykać,współpracować i dzielić się swoją wiedzą i materiałami. Pokoje na parterze podzielone są szklanymi przegrodami zapewniającymi widok z jednej części na drugą, na górze antresole pozwalają studentom i opiekunom obserwować to co się dzieje poniżej, dodatkowo pomiędzy zostały wciśnięte kolejne pracownie. Olbrzymie świetliki w kształcie pączków wpuszczają naturalne, bezpośrednie światło do podwójnej wysokości pomieszczeń a szklane elewacje północna i południowa zapewniają widoki na teren kampusu. Po północnej stronie znajduje się również taras na którym studenci mogą tworzyć swoje pełno wymiarowe modele.

Reklamy

Muzeum i centrum edukacyjne politechniki

Moscow-Polytechnic-Museum-and-Educational-Centre-by-Massimiliano-and-Doriana-Fuksas-architects

Włoscy architekci Massimiliano i Doriana Fuksas  wygrali konkurs na projekt Moskiewskiego muzeum i centrum ekukacyjnego politechniki składającego się z czterech pokrytych miedzią elementów które mają przywodzić na myśl iż ostały wycięte przez wiatr. Projekt o wartości 180 milionów dolarów powstanie w dzielicy Wzgórza Worobiowe w pobliżu monumentów ery sowieckiej.

Moscow-Polytechnic-Museum-and-Educational-Centre-model-by-Massimiliano-and-Doriana-Fuksas-architects_468

Niebieska planeta w Kopenhadze

dezeen_The-Blue-Planet-by-3XN_ss_1

Niebieska planeta – akwarium w kształcie wiru wodnego zaprojektowane przez Duńskie studiowłaśnie zostało otwarte dla zwiedzających w Kopenhadze. Budynek składa się z zakrzywionych skrzydeł stworzonych tak by naśladować wir, pokryty został połyskującym aluminium które ma przypominać rybie łuski. Akwarium to o pojemności 7 milionów litrów jest największym w Europie, składa się z 53 zbiorników i gablot w których znajduje się ponad 450 różnych gatunków ryb i stworzeń morskich rzecznych, morskich i oceanicznych. Wystawy zostały porozdzielana między skrzydłami i nie są one połączone jedną drogą prowadzącą wokół budynku, dzięki temu nie mają tworzyć się kolejki przy najbardziej popularnych akwariach a odwiedzający mają mieć większą swobodę w zwiedzaniu. Główne wejście prowadzi do okrągłego foyer stanowiącego serce budynku w którym odwiedzający podziwiają akwarium znajdujące się nad ich głowami.

Centrum kultury w Cordobie

Dezeen_Contemporary-Art-Centre-Córdoba-by-Nieto-Sobejano-Arquitectos_ss_2

Pomieszczenia i powierzchnie zostały wygenerowane ze złożonej sieci sześciokątów w muzeum sztuki współczesnej w Córdobie w Hiszpanii stworzonym przez biuro pochodzące z Madrytu Nieto Sobejano Arquitectos. Inspiracja została zaczerpnięta z tradycyjnego wzoru islamskiej architektury, Nieto Sobejano zaprojektował budynek jako nie liniową sekwencję połączonych pomieszczeń które otwierają się na pozostałe w różny sposób. Sześciokątne pokoje stwarzają meandrującą ścieżkę po przez całe centrum sztuki a uniwersalność każdego pomieszczenia pozwala na wykorzystanie ich jako przestrzenie wystawowe czy jako miejsca do produkcji kolejnych dzieł. Rodzaj sześciokątnych lejków schodzących z dachu zapewnia naturalne oświetlenie w skondensowanych przestrzeniach. Podczas gdy malutkie perforacje przepuszczają wąskie wiązki światła po przez elewację. Na terenie kompleksu prócz powierzchni wystawowych znajdują się również pracownie, laboratoria, audytorium, scena teatralne, sale kinowe i wykładowe.

 

 

Biurowiec firmy CMA CGM

Dezeen_CMA-CGM-Headquarters-by-Zaha-Hadid_ss_2

Biuro Zaha Hadid ukończyło ten projekt 142 metrową wieże dla francuskiej firmy spedycyjnej CMA CGM w Marsylii ukończyło w 2011 r. ale z racji ciekawego wyglądu postanowiłem o niej napisać. Konstrukcja składa się z 33 pięter i jest najwyższym budynkiem w mieście a szklana elewacja ze szwem z ciemnego szkła po środku jest z daleka widoczna. Ciemne część poszerza się ku górze i wychodzi poza budynek stwarzając wrażenie iż wyższe piętra są masywniejsze mimo że budynek faktycznie ma prostoliniową formę zakrzywiającą się od wnętrza budynku na zewnątrz u podstawy. Budynek zlokalizowany w rozwijającej się północnej części miasta Euroméditerranée, jest główną siedzibą firmy CMA CGM zapewniającą biura dla 2400 pracowników które wcześniej były rozsiane w siedmiu różnych miejscach. Zaha Hadid Architects stworzyli również projekt 135 m pawilonu połączonego z wieżą zakrzywionym szklanym mostem.

 

Szklane kamienne wieże

Dezeen_Asian-Cairns-by-Vincent-Callebaut_ss_6

Belgijski architekt Vincent Callebaut zaprezentował swoją koncepcję wprowadzającą naturalne ekosystemy do miast w postaci „wieżowców farm” wykonanych z gigantycznych szklanych kamyczków które miały by powstać w Shenzhen w Chinach. W odpowiedzi na szybką urbanizację postępującą w kraju projektant postanowił całkowicie przemyśleć obecną strukturę miast i pozbyć się przedmieści. Architekt zaproponował nowy rodzaj miejskiego siedlisko oparty na regułach świata  naturalnego który układa stosy z olbrzymich kamieni mieszczących całe społeczności. Cała energia będzie pozyskiwana ze słońca i z wiatru, wszystko co zostanie wyprodukowane ma zostanie poddane recyklingowi. Mieszkańcy każdej z wież będą w niej również procować, ograniczając w ten sposób potrzebę podróżowania. Wszelki jedzenie i towary mają być produkowane wewnątrz konstrukcji w zawieszonych sadach i ogrodach warzywnych dodatkowo odpadki będą wradzać do ekosystemu zasilając go. Projekt nazwany „Azjatyckie kopce” składa się z serii sześciu wież z maksymalnie 20 szklanymi kamykami w jednym. Stalowa konstrukcja stworzy zakrzywiony kształt a panele słoneczne i turbiny wiatrowe zostaną zamontowane na jej powierzchniach zewnętrznych. Stworzenie koncepcji zlecił prywatny Chiński inwestor.

Centrum sportowe w Australi

Dezeen_Wanangkura-Stadium-by-ARM-Architecture_ss_13

To niebiesko czarne centrum sportowe w zachodniej Australii zostało zaprojektowane przez ARM Architecture  jako grupa dużych kostek. Położone na australijskiej prowincji w odległym miasteczku Port Hedland centrum nazywa się Wanangkura co w języku aborygenów Kariyarra oznacza wir powietrzny. Budynek zajmuję jedną stronę eliptycznej działki na obrzeżach miasta i mieści w sobie boisko z trybunami na 400 osób, dwa korty do squasha, siłownię, serię przymierzalni i przestrzenie przeznaczone eventom. Pozostałe części terenu zajmują trzy nowe zewnętrzne boiska sportowe do  netball -u, koszykówki i odnowiono istniejące boisko do krykieta. Jasne, żywe kolorowe sześciany otaczają zewnętrzną zakrzywioną elewację. Łukowe otwory prowadzą od zewnętrznej elewacji w kierunku wejścia w którym kolor kostek zmienia się z niebieskiego na pomarańczowy, wewnątrz natomiast siatka kliku kolorowych kwadratów ozdabia ściany. Cienkie paski oświetlenia umieszczone w zewnętrznej elewacji sprawiają że budynek połyskuje w ciemności.