Centrum kulturalne w Chinach


dezeen_Changsha-Meixihu-International-Culture-and-Art-Centre-by-Zaha-Hadid-Architects_3

Rozpoczęto prace nad centrum kultury zaprojektowanym przez Zaha Hadid nad brzegiem rzeki Changsha w Chinach. Projekt podzielił przestrzeń między nowy 1800 miejscowy teatr, muzeum sztuki współczesnej  i mniejszą wielofunkcyjną przestrzeń. Każdy z budynków jest zaprojektowany jako zgrupowane przestrzenie w kształcie płatków które zakrzywiają się jeden wokół drugiego stwarzając centralny plac i serię połączonych trawników, tarasów i ścieżek. Biuro Zaha Hadid Architects wygrało konkurs na plan w 2011 r., częścią projektu jest również dodanie dwóch nowych mostów prowadzących na wyspę. Teatr wielki będzie największym z trzech budynków i będzie zajmował pozycję przy wejściu na teren, mniejsza 500 osobowa sala znajduje się po przeciwnej stronie i będzie wychodzić na dziedziniec otoczony sklepami i restauracjami. Muzeum zaplanowano na krawędzi drogi Meixihu i będzie zawierało centralne atrium które stworzy trzy oddzielne skrzydła. Z jednej strony galeria poprowadzi odwiedzających na zewnętrzny  plac który w przyszłości będzie mógł być wykorzystywany jako miejsce wystawiania rzeźb lub odbywania się event -ów.

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s