Centrum sportowe w Holandii


dezeen_Sportplaza-Mercator-by-VenhoevenCS_ss_1

Centrum rozrywkowe w Amsterdamie zaprojektowane przez holenderskich architektów VenhoevenCS ma przypominać twierdzę pokrytą roślinnością. Centrum sportowe Mercator jest zlokalizowany przy wejściu do parku  w sąsiedztwie De Baarsjes. Architekci pragnęli  by budynek wpasował się w otoczenie dlatego też dodali kamuflaż w postaci elewacji pokrytej kwiatami i krzakami. Pod „zielonymi” ścianami trzy piętrowy budynek zawiera basen, saunę, klub fitness ale również salę na różnego rodzaju wydarzenia, restaurację, kawiarnię i żłobek, z tyłu natomiast znajduje się zewnętrzny basen. Okna znajdujące się pomiędzy roślinnością mają przyciemniane szyby by ograniczyć widoczność na wewnętrzny basen, głównym źródłem naturalnego oświetlenia są świetliki dachowe.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s