Szkoła w Australi

 

dezeen_Penleigh-and-Essendon-Grammar-School-Senior-by-McBride-Charles-Ryan_ss_3Łukowate otwarcia wprowadzają uczniów do pokrytego niegdyś lśniącymi płytkami budynku i wewnętrznych dziecińców w  gimnazjum w pobliżu Melbourne w Astrali zaprojektowanym McBride Charles Ryan. Ukończona pod koniec 2012 r. szkoła Penleigh and Essendon Grammar School jest drugą  zaprojektowanym przez architekta po szkole przeznaczonej dla młodych chłopców o sylwetce trzech nachodzących na siebie domów. Projekt jaki architekt opracował opiera się na planie ósemki z serią klas wokół krawędzi, biblioteką w środku i dwoma centralnymi dziedzińcami w wewnątrz pustych przestrzeni. Układ taki sprawia że każda droga prowadzi z powrotem do biblioteki, jednocześnie stwarzając zewnętrzną przestrzeń osłoniętą od mocnych powiewów wiatru. Wewnątrz paleta kolorów biegnie pasmami po ścianach, podłogach i sufitach pomieszczeń w obu skrzydłach będąc częścią strategi kolorystycznej pomagającej uczniom różnicując części budynku pomiędzy sobą. Elewacja z ceramicznych płytek ułożonych w pasma szaro czarne nadaje szkole połyskującą powłokę zewnętrzną jednocześnie powtarzając się na wewnętrznej elewacji dziedzińca. Niektóre detale takie jak spodnia strona łukowatych wejść i żaluzje zacieniające zostały wykonane z drewna. Dwa oddzielne dziedzińce są mieszaniną trawiastych górek,  surowego krajobrazu, ogródków skalnych, drzew i pozakrzywianych ławeczek.

 

Fabryka mebli

dezeen_Swiss-on-the-Vitra-Campus-by-SANAA_ss_2

Dzisiaj pragnę przedstawić dosyć prosty projekt ale który mnie bardzo zaskoczył, gdyż nie spodziewałem się że można wkładać tyle wysiłku w budynek który przede wszystkim ma spełniać funkcję użytkowe. Japońskie studio SANAA ukończyło właśnie budowę okrągłej hali produkcyjnej z pomarszczonymi ścianami wykonanymi z akrylu dla meblarskiej marki Vitra. Nowy jedno piętrowy budynek ma kołowy plan i może być podzielony pozwalając na wykonywanie różnych operacji w tym samym czasie. Główna część hali produkcyjnej, jest wykorzystywana do montażu produktów, podczas gdy północna część zapewnia magazyn materiałów a południowy kraniec pełni funkcję magazynu gotowych produktów. Faliste pokrycie otacza całą elewację, ukrywając konstrukcję budynku z betonowych elementów prefabrykowanych i stali. Każdy akrylowy komponent składa się z zewnętrznej przezroczystej powłoki i nieprzezroczystego białego wnętrza i w celu otrzymania kształtu był modelowany próżniowo. Rampy załadunkowe są porozmieszczane wzdłuż obwodu budynku i w razie potrzeby mogą być przekształcone w biura. Kilka okien zostało umieszczonych wzdłuż górnej krawędzi ścian, dodatkowo świetliki pomagają wprowadzić więcej naturalnego światła.

Przebudowa pawilonu

dezeen_Umbrella-Facade-for-the-Madrid-Pavilion-by-3Gatti-Architecture-Studio_ss_1

Studio 3Gatti Architecture doda elewację otwierającą się i zamykającą w postaci stalowych parasoli do pawilonu Madrytu z wystawy Expo w Szanghaju w 2010 r.. Nowe pokrycie zastąpi bambusowe żaluzję które obecnie okrywają szklane ściany budynku, który pierwotnie był zaprojekotany przez londńskie studio Foreign Office Architects by mieścić wystawę poświęconą budownictwu nisko kosztowemu przez 6 miesięcy trwania wystawy. Po tym jak wystawa się ostatecznie skończyła budowla została przekształcona w biura i powierchnie na wynajem ale po dwóch latach bambus zaczął gnić a na stalowych ramach pojawiły się ślady rdzy, daltego też właśćiciele zlecili stworzenie nowego projektu i wyglądu. Architekcie zaproponowali elewację z ekranów przypominających parasole które każdy oddzielnie może się otweirać i zamykać dzięki mechanizmowi sprężynowemu wewnątrz. Tak jak do tej pory żaluzje bambusowe tak i nowa konstrukcja będzie w stanie kontrolować poziom naświetlenia wnętrza. Do wykonania poszycia parasoli jak i ich otoczenia wykorzystano perforowaną stal a przeszkolny parter pozbawiony dodaktowego poszycia da większą przejrzystość wystawą sklepowym. 

 

Aspire Tower w Australi

dezeen_Grimshaw-submits-plans-for-Australian-skyscraper_1a

Londyńska firma Grimshaw zaprezentowała plany nowego 90 piętrowego wieżowca na przedmieściach Sydney w Australii. Aspire Tower zaprojektowana na konkurs ogłoszony przez władze miasta  Parramatta która będzie mierzyć 336 metrów a dach znajdzie się na 306 m i będzie on wyżej niż w wieży Q1 w Queensland która jest obecnie najwyższym budynkiem w półkuli południowej. Projekt zakłada skręcanie się całej wieży od poziomu ulicy aż po szczyt w celu maksymalizacji północnych nasłonecznionych widoków dla mieszkańców i skręcony do wewnątrz by rozproszyć siłę wiatru. W wieży prócz 700 apartamentów ulokowanych wokół 14 piętrowego atrium znajduje się hotel, bary, restauracje, sklepy i dodatkowo taras widokowy na dwóch ostatnich piętrach.

Muzeum sztuki,designu i urbanistyki

MADU_02

FR-EE / fernando romero enterprise przedstawiło swoją propozycję na małe muzeum sztuki, designu i urbanistyki zlokalizowane w parku w Mexico CIty jak obiekt na wystawie. Owalna forma budynku wynika głownie z konstrukcji:faliste betonowe płyty ułożone są tak iż szczyt niższych łączą się krzywizną dolną górnej płyty otwierając ograniczą przestrzeń w spiralnej formie. Charakterystyczna strategia konstrukcyjna tworzy formę płynnej ścieżki która podnosi się w pionie i owija wokól obwodu budnyku. Jako żę obiekty wystawiane w muzeum są mniejsze nie ma potrzeby stwarzać dużych powierzchni a różne sale wystawowe mogą utrzymywać bardziej imnymne rozmiary i każda może oferować wyjątkowy widok na znajdujący się w bezpośredniej bliskośći park i pobliskie miasto.  Elewacja o parametrycznych kształtach została wykonana z materiłów pochodzących z recyklingu i pozwala na kontrolowanie przepuszczalnośći naturalnego światła, dostosowując jego ilość do wymaganego w pomieszczeniu poziomu.

 

EuropaCity pod Paryżem

dezeen_BIG-chosen-for-EuropaCity-masterplan-on-Paris-outskirts_2

Duńska firma BIG została wybrana do zaprojektowania 80 hektarowego kompleksu handlowo-wypoczynkowego z parkiem na dachu służącemu dzielnicy biznesowej pomiędzy dwoma Paryskimi lotniskami. EuropaCity zlokalizowana w Triangle de Gonesse, terenie na południowy zachód od międzynarodowego lotniska Charles de Gaulle i na północ od mniejszego portu Le Bourget. Mieszania powierzchni na wynajem i lokali rozrywkowych zostanie zorganizowana wokół  zataczających pętle, okrągłych aleji ze ścieżkami rowerowymi i publicznym elektrycznym transportem widocznym na zdjęciach jako małe białe wagoniki, pozwalające odwiedzającym  zwiedzać cały teren. Architekci stworzyli projekt zgodnie z zasadami zrównoważonego zużycia energii i ekologii, stosując między innymi system umożliwiający wykorzystanie ciepła wytworzonego przez urządzenia klimatyzacyjne do ogrzewania basenów, zużyta woda natomiast ma być wykorzystywana do nawadniania parków, zamontowane zostaną również panele słoneczne, turbiny wiatrowe i pompy ciepła wykorzystujące ciepło geotermalne.

Ratusz w Holandi

dezeen_Town-Hall-Midden-Delfland-Schipluiden-by-Inbo_ss_5

Ten przeszklony ratusz w Holandii zaprojektowany przez holenderskie studio Inbo posiada strzechą kryty dach nad wszystkimi pięcioma zakrzywionymi częściami. Zlokalizowane w Schipluiden wielofunkcyjne centrum składa się z pięciu przestrzeni które mają pasować formą do otaczających je wzgórz. Konstrukcja zainspirowana typowymi dla tego regionu farmami posiada dach kryty strzechą metrowej grubości, w przeciwieństwie do tradycyjnego rozwiązania które może stanowić znaczne zagrożenie pożarowe, trzcina jest ciasno owinięta systemem prefabrykowanych paneli. Co ciekaw strzecha pokrywa tylko powierzchnie widoczne z poziomu gruntu, sekcje znajdujące się wyżej zostały pokryte panelami słonecznymi. Trzy największe części budynku mieszczą w sobie biura ratusza, dwa mniejsze bloki znajdujące się pomiędzy stwarzają wejściowe foyer i publiczny hol. Okna umieszczono na północnej i południowej elewacji każdego z bloków pozwalając na dostęp naturalnego światła do każdego pokoju w budynku. Kolejne panele zostały zamontowane wokół przeszklenia zwiększając  jednocześnie zacienienie. Architekci z Inbo zaprojektowali również wnętrza budynku, dodając płyty chodnikowe w holu wejściowym, lampy w kształcie kropel i meble wykonane z drewno pochodzenia lokalnego.