Muzeum sztuki w Chinach


dezeen_Tree-Art-Museum-by-Daipu-Architects_ss_1

Pomieszczenia wystawowe o skośnym kształcie owijające się wokół dziedzińców i stawu o zakrzywionym kształcie charakteryzują właśnie ukończony projekt galerii sztuki w Pekini stworzony przez studio Daipu Architects. Muzeum sztuki drzewo jest zlokalizowane przy jedej z głównych dróg w dzielnicy sztuki Songzhuang,architekci pragneli stworzyć zacisznie miejsce w którym prócz podziwiania sztuki, artyści i odwiedzający mogili by się socjalizować. Jedne duży dziedzinieć został umieszczony przed wejściem do budynku podczas gdy drugi został znajduje się z tyłu a schody prowadzą na taras znajdujący się na dachu. Masywne betonowe ściany oddzielają dziedziniec wejściowy od drogi, wycięcia w nich ujawniają korytarz który można przekształcić w nieformalną przestzeń wystawienniczą prowadzącą do galerii. Szklana ściana kurtynowa otacza dziedzinieć wpuszczając naturalne oświatło do dwóch poziomów galerii. Rampy biegnące zygzakiem na jednym końcu budynku prowadzą w górę od poziomu gruntu na taras na dachu. Pokoje spotkań i biura są umieszczone w jednej lini z tyłu budynku, ich okna wychodzą na drugi dziedziniec.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s