Ratusz w Holandi


dezeen_Town-Hall-Midden-Delfland-Schipluiden-by-Inbo_ss_5

Ten przeszklony ratusz w Holandii zaprojektowany przez holenderskie studio Inbo posiada strzechą kryty dach nad wszystkimi pięcioma zakrzywionymi częściami. Zlokalizowane w Schipluiden wielofunkcyjne centrum składa się z pięciu przestrzeni które mają pasować formą do otaczających je wzgórz. Konstrukcja zainspirowana typowymi dla tego regionu farmami posiada dach kryty strzechą metrowej grubości, w przeciwieństwie do tradycyjnego rozwiązania które może stanowić znaczne zagrożenie pożarowe, trzcina jest ciasno owinięta systemem prefabrykowanych paneli. Co ciekaw strzecha pokrywa tylko powierzchnie widoczne z poziomu gruntu, sekcje znajdujące się wyżej zostały pokryte panelami słonecznymi. Trzy największe części budynku mieszczą w sobie biura ratusza, dwa mniejsze bloki znajdujące się pomiędzy stwarzają wejściowe foyer i publiczny hol. Okna umieszczono na północnej i południowej elewacji każdego z bloków pozwalając na dostęp naturalnego światła do każdego pokoju w budynku. Kolejne panele zostały zamontowane wokół przeszklenia zwiększając  jednocześnie zacienienie. Architekci z Inbo zaprojektowali również wnętrza budynku, dodając płyty chodnikowe w holu wejściowym, lampy w kształcie kropel i meble wykonane z drewno pochodzenia lokalnego.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s