Centrum kulturalno-sportowe

EFFEKT-Streetmekka_dezeen_784_6

Duńskie studio architektoniczne EFFEKT wygrało konkurs na projekt centrum sportów mieszczące się w byłej, zniszczonej zajezdni lokomotyw w Esbjerg w południo-zachodniej Danii. Streetmekka Esbjerg ma być jednym trzech miejsc tego typu, którego powstanie zaproponowała organizacja non-profit Realdania, która planuje wykorzystać zrujnowaną lub podniszczoną przemysłową infrastrukturę przekształcając ją w centra kultury. Wizją polega na stworzeniu miejsca gdzie będzie możliwe uprawianie sportów różnego rodzaju przez cały rok nawet w zimnym skandynawskim klimacie. Wszelkiego rodzaju wewnętrzne i zewnętrzne przestrzenie zostaną zorganizowane wokół centralnego otworu którym pierwotnie były zamontowane urządzenia do ustawiania pociągów. W skład centrum wchodzić będą skatepark, wewnętrzne i zewnętrze boisko do koszykówki, parkiety do tańca, pracownie dla artystów i DJ-ów czy kawiarnia i kuchnia. Oprócz tego znajdować się tam mają biura, przebieralnie i przestrzeń społeczna. Otwarcie obiektu planowane jest na zimę 2015 r.

Muzeum historii naturalnej

Biodome-by-AZPML_dezeen_ban

Trio składające się z międzynarodowych firm architektonicznych wygrały konkurs na przebudowę połączoną z dodaniem nowych atrakcji do muzeum historii naturalnej w Montrealu mieszczące się w olbrzymim przeszklonym welodromie na terenie dawnego parku olimpijskiego. Każda z firm stworzy jeden fragment projektu o wartości 12 milionów funtów który powstał z myślą o uświetnieniu obchodów 375 lecia powstania miasta. Zespół AZPML we współpracy z lokalnym biurem KANVA przeprojektuje przestrzeń wewnątrz welodromu który powstał na olimpiadę w 1979 r. a na muzeum został zaadoptowany w 1992 r. Paryskie studio Lacaton & Vassal stworzy palmiarnię w pobliskim ogrodzie botanicznym a berliński architekt Kuehn Malvezzi zaprojektuje pawilon owadów na przyległej działce. Będzie on znajdował się w kompleksie niskich budynków na jednej z zalesionych krawędzi ogrodu botanicznego. Labirynt wewnętrznych korytarzy będzie naśladować środowisko w którym dane gatunki żyją, prowadząc odwiedzających przez proces życiowy owadów. Odwiedzający przejdą przez tunel na którego ścianach wyświetlane są wizualizacje wody do stawu gdzie będą mogli się oni więcej dowiedzieć o wodnych gatunkach owadów. Następnie ma znajdować się pomieszczenia przypominające kokon by na końcu trafić do ogrodu kwiatowego z motylami. Szklarnia projektu Lacaton & Vassal powstanie na miejscu ogrodu różanego obok pawilonu z owadami. Projekt zakłada że z czasem róże porosną szklane panele. W centrum znajdzie się welodrom w którym  pod eliptyczną szklaną kopułą powstanie seria wystaw z wijącymi się wewnątrz, pozakrzywianymi ścianami, każda ze stref poświęcona będzie innym naturalnym mieszkańcom terenów USA i Kanady. Drewniana ścieżka będzie biegła pomiędzy prawdziwą roślinnością by następnie ze zmianą krajobrazu zamienić się w kamienną górską ścieżkę. Tarasy znajdujące się ponad wystawami pozwolą na spojrzenie z szerszej perspektywy na całe środowisko.

Skocznie w Falun

Falun-ski-jumps-by-Sweco-Architects-_dezeen_784_6

Zima zapasem, sezon skoków narciarskich już się rozpoczął dlatego też sądzę że jest to odpowiedni czas na ten wpis.

Światła biegnące wzdłuż rozbiegu wraz ze szklano-stalowymi krawędziami zaznaczają charakterystyczny kształt odnowionych skoczni kompleksu Lugnet w Falun w Szwecji. Powodem modernizacji są Mistrzostwa Świata w Skokach Narciarskich które mają się obyć na tych obiektach w 2015 r., będą to jednocześnie czwarty raz kiedy miasto gości tę imprezę. Oba obiekty powstały na mistrzostwa w roku 1974. Ekspert skoków i jeden z członków zespołu który pierwotnie zaprojektował obie skocznie Kurt Evan Sonehag został poproszony o ustalenie wymagań do modyfikacji. Autorzy projektu szwedzkie studio Sweco Architects dodało nowe tory zjazdowe, szklane i stalowe poręcze po bokach wymieniając zużyte i niespełniające obecnych wymagań materiały. Architekci przeprojektowali oszklone ze wszystkich stron taras widokowy i poczekalnie dla zawodników. Wiodą do nich schody w przemysłowym stylu z antypoślizgowymi stopniami. Wewnątrz od razu w oczy rzucają się długie drewniane ławki wykonane z małych drewnianych listewek w różnych odcieniach.
Mimo że zmiany nie powalają może na kolana to na pewno pozwolą na użytkowanie skoczni przez kolejne kilkadziesiąt lat.

Olbrzymia podkowa

MVRDV-Markthal-Rotterdam-Hufton-Crow_dezeen_784_0

Olbrzymi budynek o kształcie podkowy w Rotterdamie mieści wewnątrz hala targową oraz mieszkania. Ukończony w zeszłym miesiącu Markthal jest pierwszym tego typu obiektem w Holandii. Łuk przykrywający targowisko ma 40 metrów rozpiętości i zawiera w sobie 228 mieszkań a oba końce całkowicie przeszklone ochraniają wnętrze od niekorzystnych warunków pogodowych jednocześnie je doświetlając. Wewnętrzna strona łuku o powierzchni ponad jednego hektara została ozdobiona kolorowym muralem autorstwa Arno Coenen i Iris Roskam. Obraz powstał na perforowanych aluminiowych panelach i ma nawiązywać do XVII wiecznego holenderskiego malarstwa. Wewnątrz prócz targu mieszczą się również sklepy i kompleks biurowy.

Wydaje mi się że ten projekt doskonale udowadnia że architektura i sztuka powinny się przenikać i uzupełniać. Gdyż moim zdaniem „mdły” i nieciekawy projekt samego budynku dzięki muralowi wewnątrz stał się jedną z wizytówek Rotterdamu. Ale najlepiej oceńcie to sami.

Sklep w Korei Południowej

Paul-Smith-store-by-the-System-Lab_dezeen_784_1

Główny sklep Paul Smith w stolicy Korei Południowej mieści się w białej powłoce o delikatnie zakrzywionych kształtach z małymi punktowymi okrągłymi okienkami i intensywnie żółtego koloru wejścia. Wewnątrz prócz trzech pięter sklepu znajdują się również dwa poziomy biurowe o różnych rozmiarach i kształtach. Co ciekawe jedynie piwnica ma regularny prostokątny kształt. Charakterystyczna biała elewacja powstała ze zbrojonego betonu układanego w specjalnie ukształtowanych styropianowych blokach i wykończona błyszczącą farbą. Obok głównego wejścia co może dziwić znajdują się drzwi garażowe dzięki którym do 14 samochodów może wjechać na parking znajdujący się w piwnicy.

Pływający park w Melbourne

Artificial-surf-park-Docklands-Australia-by-Damian-Rogers-Architecture_dezeen_BN01

Możliwe że już za kilka lat surferzy z Melbourne będą mogli „ujeżdżać” 1,5 metrowe fale w basenie z ogrzewaną słoną wodę gdyż propozycję stworzenia takiej wyspy przedstawiła właśnie jedna z lokalnych firm architektonicznych a dokładniej mian Rogers Architecture. Architekci współpracowali z jednym z bardziej znanych biur inżynieryjnych – Arup by stworzyć ten projekt. Basen ma być zasilany wodą pochodzącą z zatoki po uprzednim przefiltrowaniu, oczyszczeniu i podgrzaniu. Pływający park ma wychodzić z obecnie istniejących doków i prócz basenu ze sztucznie generowaną falą ma składać się z przyległej plaży i parku. Wizualizacje przedstawiają również konstrukcję przykrytą zielonym dachu, mają się w niej znajdować szatnie, wypożyczalnie sprzętu i lokale gastronomiczne. Możliwość generowania zróżnicowanych fal ma pozwolić na użytkowanie zbiornika zarówno przez profesjonalistów jak i dopiero uczące się osoby. Szacuje się że koszt budowy wyniesie ok 6,9 miliona dolarów.

 

Pływający park

Hudson-River-Park-by-Thomas-Heatherwick_dezeen_784_2

Najpierw był projekt „zielonego” mostu łączącego Tamizę w Londynie teraz jednak brytyjski architekt Thomas Heatherwick poszedł znacznie dalej tworząc projekt pływającego parku na rzece Hudson Nowym Jorku. Park ma zastąpić zniszczone pirsy portowe 54 i 55, ma powstać nowy falisty krajobraz i wyspa opierająca się na palach w kształcie grzybów oddalona o 56 metrów od linii brzegowej. Co ciekawe projekt wart 130 milionów dolarów w większości będzie finansowany z darowizny potentata medialnego i jego żony która wynosi 113 milionów dolarów brakującą resztę wyłożą władze stanu i miasta. Miasto dodatkowo rozbuduje promenadę wzdłuż brzegu. Teren ten był niezagospodarowany od 1998 r. Teraz projekt nazwany „Wyspą Skarbów” oprócz parku będzie zawierał amfiteatr na 700 miejsc. Planuje się że prace budowlane rozpoczną się w 2016 r..