Skocznie w Falun


Falun-ski-jumps-by-Sweco-Architects-_dezeen_784_6

Zima zapasem, sezon skoków narciarskich już się rozpoczął dlatego też sądzę że jest to odpowiedni czas na ten wpis.

Światła biegnące wzdłuż rozbiegu wraz ze szklano-stalowymi krawędziami zaznaczają charakterystyczny kształt odnowionych skoczni kompleksu Lugnet w Falun w Szwecji. Powodem modernizacji są Mistrzostwa Świata w Skokach Narciarskich które mają się obyć na tych obiektach w 2015 r., będą to jednocześnie czwarty raz kiedy miasto gości tę imprezę. Oba obiekty powstały na mistrzostwa w roku 1974. Ekspert skoków i jeden z członków zespołu który pierwotnie zaprojektował obie skocznie Kurt Evan Sonehag został poproszony o ustalenie wymagań do modyfikacji. Autorzy projektu szwedzkie studio Sweco Architects dodało nowe tory zjazdowe, szklane i stalowe poręcze po bokach wymieniając zużyte i niespełniające obecnych wymagań materiały. Architekci przeprojektowali oszklone ze wszystkich stron taras widokowy i poczekalnie dla zawodników. Wiodą do nich schody w przemysłowym stylu z antypoślizgowymi stopniami. Wewnątrz od razu w oczy rzucają się długie drewniane ławki wykonane z małych drewnianych listewek w różnych odcieniach.
Mimo że zmiany nie powalają może na kolana to na pewno pozwolą na użytkowanie skoczni przez kolejne kilkadziesiąt lat.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s