McDonald ze smakiem

McDonalds-Coolsingel-by-MEI-Architects-and-Planners_dezeen_468_20

Perforowaną złotą fasadę i kręcone schody zaprojektowała holenderska firma  Mei Architects żeby zastąpić najbrzydszy budynek w Rotterdam. Który możecie zobaczyć na powyższym zdjęciu. Restauracja zlokalizowana na Coolsingel najpopularniejszej ulicy handlowej w mieście jest dwu kondygnacyjną konstrukcją z charakterystyczną złotą elewacją z naniesionymi nań” pikselowymi” zdjęciami. McDonald znajduje się w tym miejscu już od 45 lat jednak dotychczas mieścił się w przeszklonej konstrukcji rodem z lat 60 ubiegłego wieku która pierwotnie mieściła sklep z cygarami. Budynek został uznany przez mieszkańców za najbrzydszy w Rotterdamie dlatego też radzie miasta zależało na jego zburzeniu, lecz McDonald miał miał opłaconą jeszcze 40 letnią dzierżawę tego terenu dlatego też zdecydowano się na stworzenie nowej konstrukcji w tym samym miejscu.  Przed architektami postawiono zaprojektowania nowej restauracji która wtopi się otaczający ją teren. W przeciwieństwie do starego budynku, który został zbudowany na ścianie zabytkowego budynku dawnej poczty, nowy budynek umiejscowiono w centrum chodnika, aby wyglądem bardziej przypominał pawilon. Większość elewacji jest przeszklona zapewniając widok otoczenia przebywającym wewnątrz a przechodniom pozwala zajrzeć do wnętrza w którym od razu w oczy rzucają się białe stalowe, kręcone schody prowadzące na górę gdzie znajdują się stoliki i miejsca do siedzenia. Cześć elewacji która nie jest przeszklona zostało pokryta panelami aluminiowymi perforowanymi w małe serduszka. Wszystkie panele razem tworzą zdjęcie tłumu które ma swój dalszy ciąg na ścianach wewnętrznych.

 

 

 

 

 

 

Nowe centrum kulturalne w Toronto

Ismaili-Centre-by-Moriyama-and-Teshima-Architects_dezeen_784_2

Dawno nic nie napisałem ale nie mam dobrego powodu żeby to wytłumaczyć. Ale dzisiaj chciałbym wam przedstawić projekt który mnie zaskoczył gdyż najpierw widziałem jego zdjęcia o dopiero później zapoznałem się z jego opisem.
Fasetowa szklana kopuła wzbija się na salą modlitw islamskiego centrum kultury w Toronto. Projekt stworzył Charles Correa, znajduje się on w tym samym parku co muzeum Aga Khan Museum które poświęcone jest islamskiej kulturze i sztuce. znajdujący się wokół park ma 7 hektarów powierzchni i został stworzony przez architekta krajobrazu Vladimir-a Djurovic-a.
W skład konstrukcji wchodzą zakrzywione kamienne ściany przekryte kopułą o nieregularnym kształcie. Do budynku prowadzi malownicza ścieżka biegnąca pomiędzy „morzem” fioletowych kwiatów.
Na koniec może wyjaśnię o mnie tak zaskakuje w tym projekcie. A jest to właśnie to nowoczesność formy i materiałów użytych do wykonania tej świątyni. Zerwanie z tradycyjnym, „typowym” wyglądem i poszukiwanie nowoczesnego kształtu który mimo wszystko będzie nawiązywać do tradycji.