Schronisko w Szwecji


kotten-tengbom-trail-centre-sweden-wood-_dezeen_1568_1

Olbrzymi drewniany gont pokrywa położone wśród drzew zakrzywione ściany schroniska zaprojektowanego przez szwedzką firmę architektoniczną Tengbom. Mając w ten sposób imitować teksturę sosnowej szyszki. Christofer Ödmark, architekt z biura Tengbom w Göteborgu stworzył nowy budynek który zastąpił poprzednie centrum w rezerwacie przyrody Fontin w gminie Kungälv. „Kotten” czyli po szwedzku szyszka mieści w sobie kawiarnię, przebieranie z szafkami, prysznice i inne udogodnienia dla entuzjastów ruchu na świeżym powietrzu. Poprzedni budynek spłonął w 2013 r. dlatego przy projektowaniu nowego szczególną uwagę poświęcono na uzyskaniu wysokiego stopnia bezpieczeństwa przeciwpożarowego, jest on jednak również stworzony zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju i energooszczędności. Schronisko ma 600 metrów powierzchni i jest owalne w planie. Olbrzymi drewniany gont zdobiący elewację powstał z drewna poddanego obróbce silikonowej dzięki temu ma ono być odporne na ogień. Panele są umieszczone na famie w kilku warstwach częściowo nachodząc na siebie dzięki czemu uzyskano efekt trójwymiarowości.

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s