Nowy basem w Surrey

ashtead-pool-freemen-school-hawkins-brown-london_dezeen_1568_4

Piękne wiązary z laminowanego drewna klejonego przykrywają ten sześcio-torowy basen pływacki zaprojektowany przez pochodzącą z Londynu firmę  Hawkins\Brown a mający powstać przy szkole w Surrey. Budowa 25 metrowego basenu jest drugą częścią planu rozbudowy London Freemen’s School, w pierwszym etapie powstał internat i część muzyczna szkoły. Nowy basem ma zastąpić zniszczony w 2014 r. wyniku pożaru obiekt jednocześnie nowa konstrukcja zostanie przeniesiona z zachodniej części do wschodniej gdzie będzie sąsiadować z istniejącymi obiektami sportowymi. Na konstrukcję budynku będą się składać wykonane z laminowanego drewna klejonego ramy portalowe, usztywnione laminowanymi panelami drewnianymi.

 

Reklamy

Pływający park

Hudson-River-Park-by-Thomas-Heatherwick_dezeen_784_2

Najpierw był projekt „zielonego” mostu łączącego Tamizę w Londynie teraz jednak brytyjski architekt Thomas Heatherwick poszedł znacznie dalej tworząc projekt pływającego parku na rzece Hudson Nowym Jorku. Park ma zastąpić zniszczone pirsy portowe 54 i 55, ma powstać nowy falisty krajobraz i wyspa opierająca się na palach w kształcie grzybów oddalona o 56 metrów od linii brzegowej. Co ciekawe projekt wart 130 milionów dolarów w większości będzie finansowany z darowizny potentata medialnego i jego żony która wynosi 113 milionów dolarów brakującą resztę wyłożą władze stanu i miasta. Miasto dodatkowo rozbuduje promenadę wzdłuż brzegu. Teren ten był niezagospodarowany od 1998 r. Teraz projekt nazwany „Wyspą Skarbów” oprócz parku będzie zawierał amfiteatr na 700 miejsc. Planuje się że prace budowlane rozpoczną się w 2016 r..

Nowa część British Museum

dezeen_World-Conservation-and-Exhibitions-Centre-by-Rogers-Stirk-Harbour-Partners_1_784

O to kilka najnowszych zdjęć z rozbudowy British Museum w Londynie która ma być ukończona w przyszłym roku, nową część zaprojektował Rogers Stirk Harbou. Pracę trwają w północno-zachniej części kwartału Bloomsbury zajmowanego przez muzeum, Światowe centrum konserwacji i wystawy będzie zapewniać  nową galerię, magazyny i warsztat konserwacji w ramach struktury składającej się z dziewięciu kondygnacji pomyślanych jako zespół pawilonów. Odwołując się do XIX i XX wiecznej architektury muzeum Rogers Stirk Harbou stworzył projekt budynku o stalowej ramie obłożony mieszaniną kamienia i szkła. Poziom dachu został wyrównany do istniejących budynków, dodano natomiast trzy kondygnacje podziemne. Pozbawiona kolumn prostokątna galeria będzie posiadać duże wrota pozwalając na wystawianie nawet największych eksponatów a serię okien od podłogi aż po sufit można w łatwy sposób zakrywać by chronić wrażliwe na światło obiekty. Powierzchnie mogą być również podzielone na mniejsze by mieścić mniejsze wystawy.  Galeria dla odwiedzających znajdować się będzie na parterze pozostałe kondygnacje przeznaczono na konserwację kolekcji muzeum. Na najwyższym piętrze, najlepiej oświetlonym znajdować się będą pracownie do pracy z małymi obiektami takimi jak medalowe, szklane czy ceramiczne obiekty a dodatkowe laboratoria i biura będą otaczać dwu piętrowe atrium na niższych piętrach. Trzy kondygnacje podziemne będą pełnić funkcję magazynu pozwalając na jednoczesne przechowywanie ponad 200.000 przedmiotów. Na każdym z pięter znajdować się będzie gabinet do badań i winda mogąca podnosić 16 metrowej długości ciężarówki pozwalając transportować wszelkie obiekty. Otwarcie nowej części muzeum planowane jest na marzec 2014 r..

Lotnisko na Gibraltarze

Dezeen_Gibraltor-Airport-by-Bblur-Architecture-and-3DReid_ss_27

Zakrzywiony w kształt żagla dach unosi się ponad szklaną elewacją tego nowego terminalu lotniczego na Gibraltarze stworzonego przez londyńskie firmy Bblur Architecture i 3DReid. Architekci zaprojektowali budynek jako bramę do zamorskich terytoriów Wielkiej Brytanii, jest on również pierwszą rzeczą jaką widzą przybywający nie i to nie ważne czy przylatują, przyjeżdżają czy przychodzą pieszo. W pełni przeszklona elewacja została dodana aby móc podziwiać otaczający krajobraz, po stronie zachodniej i wschodniej pasażerowie mogą spoglądać na morze Śródziemne  a na południowej widoczne są skaliste wzgórza Gibraltaru. Dach wychodzący poza obrys ścian stwarza zadaszenie które zacienia okna przed bezpośrednimi promieniami słońca a zintegrowany system ich czyszczenia pozwala utrzymać ich powierzchnię wolną od szkodliwych cząstek piasku. Wnętrze jest podzielone na dwa piętra o podwójnej wysokości w hali odpraw jak i w terminalu przylotów. Hala odlotów znajduje się na pierwszym piętrze i dodatkowo posiada taras który jest wsparty o budynek i rozgałęzia się na zachód.

 

 

Bar w Londynie

Projektanci i wykonawcy w jednym z East London Furniture tymczasowo wypełnili wnętrze Londyńskiego baru DreamBags-JaguarShoes wykorzystując nic poza kawałkami materiałów jaki znaleźli na lokalnych ulicach. A ostateczne wykończenie mebli i instalacji pozostawiono artystom, zespół usunął wszystkie meble i wymienił je na stoły wykonane z palet i starych belek stropowych dodatkowo wykonano ławy inspirowane XIX wiecznym meblem. Ściany i front baru zostały pokryte drewnianymi panelami a siedzenia w kształcie tronu powstały ze starych listew, wypełniają one wgłębienie obok schodów. Lampy w kształcie sześcianów znajdujące się ponad barem wykonano ze ścinek drewna pozostałych po innych meblach, kinkiety  naścienne zostały wyprodukowane z przetworzonych drewnianych klocków. Przyjaciel i współpracownik Alessandro Mistrulli wykonał wiele z dekoracji i ilustracji. Myślę że przykład tego baru pokazuje iż nie zawsze trzeba mieć olbrzymie pieniądze by otworzyć ciekawy lokal, liczny się tylko pomysł. Mam nadzieje że umeblowanie które ma być tymczasowe pozostanie tam na dłużej mimo iż może nie jest ono zbyt piękne ale za to tworzy ciekawy klimat.

 

 

 

Rozbudowa szkoły w Angli

Architekci Allies and Morrison zaprojektowali rozbudowę XIX wiecznej szkoły z internatem w Brighton w Angli. Trzy piętrowy dodatek został przybliżony do ceglanych i kamiennych ścianc zabytkowego internatu znajdującego się na parterze ale na polecenie władz konstrukcja jedynie ledwo się zbliża do dawnych budynków. Terakotowe listweki przykrywają elewację budynku stwarzając w ten sposób pionowe żaluzję przesłaniające okna na parterze. Główne wejście do budynku znajduje się na półpiętrze, a na najniższym poziomie zatopionym w gruncie znajduje się świetlica i bufet otwarte ns wewnętrzny dziedziniec.  Na wyższych piętrach znajdują się klasy, biura i centrum zdrowia

Google web lab

Pierwszy projekt stworzony przez MAP studio założone przez projektantów z BarberOsgerby jest to cyfrowe laboratorium w Londyńskim muzeum nauki w którym odwiedzający mogą współdziałać z użytkownikami internetu na świecie przy użyciu instrumentów i robotów. Google Web Lab zostało stworzone we współpracy z  Universal Design Studio i zawiera szereg urządzeń fizycznych które mogą być obsługiwane osobiście w muzeum lub przez internet na stronie chromeweblab.com.