Ratusz w Buenos Aires

Buenos-Aires-city-hall-by-Foster-and-Partners_dezeen_784_0

Studio Foster + Partners ukończyło właśnie budowę nowego ratusza argentyńskiej stolicy, jego głównymi wyróżnikami są: falisty betonowy dach, cztero piętrowe atrium i całkowicie przeszklona elewacja oferująca widok na park.
Budynek zlokalizowany w sąsiedztwie Parque Patricios zapewnia elastyczne miejsca dla ponad 1500 pracowników urzędu oraz udogodnienia dla lokalnej społeczności. Początkowo projekt przewidywał iż we wnętrzu znajdzie się jeden z argentyńskich banków lecz ostatecznie plany zostały zmienione a budynek zaadoptowany do pełnienia nowej funkcji. Wnętrze budynku składa się z serii tarasów odsuniętych od przeszklonej elewacji.
Falujący dach jest pewną interpretacją tradycyjnego sklepienia kolebkowego wychodzącego poza obrys budynku w celu zapewnienia i cienia i osłony. Cztero piętrowe atrium znajdujące się za szklaną elewacją pozwala na wpuszczenie dużej ilości światła do wnętrz. W środku znajdują się również dwa duże patia wypełnione roślinnością.

 

Muzeum sztuki współczesnej w Buenos Aires

Projekt muzeum sztuki nowoczesnej w Buenos Aires zaproponowany przez architekta Michael Arellanes II który jest głównym założycielem M A 2 Architectural Design. Zadanie wymagało aby w budynku odzwierciedlone były aktualne tendencje w projektowaniu przy spełnieniu wszystkich wymaganych warunków dla muzeum i aby nie wpływać niekorzystnie na środowisko. Budynek zlokalizowany w dzielnicy Puerto Madero zajmie znaczącą działkę wzdłuż brzegu Río de la Plata. A ponieważ to dopiero koncepcja to nie ma więcej szczegółów, choć pomysł to tego typu budynek jest ciekawy ma interesującą formę i mam nadzieję że kiedyś powstanie.

Biblioteka im. Antonio Castro

Co prawda jeszcze nie pisałem o wnętrzach ale ta biblioteka zrobiła na mnie wrażenie i postanowiłem się podzielić nią z wami. Jest ona zlokalizowana w dwóch zatoczkach na północy na północno-zachodniej stronie patio  w Ciudadela (Argentyna).  Została ona stwrzona jako prywatna biblioteka Antonio Castro, zaprojektowana jako przejżysty układ z półkami na książki zajmującymi pełną wysokość pomieszczenia, regały wykonane z ciemnego drewna dla kontrastu poziome panele podłogowe wykonane z jasnego drewna i prześwitującego szkła także meble są białe. Mimo otwartej przestrzeni wyróżniono cztery różne powierzchnie: recepcje, część pracy zespołowej, część przeznaczoną do samodzielnego czytania i częśc dla badaczy. Rozwiązanie składa się z modułów każdy komponent połączony z metalową belką  i z oryginalnym budynkiem, korytarze są podwieszone  na tych elementach za pomocą lżejszych i cieńszych stalowych elementów. Poręcze są ciągłe połączenia są przegubowe aby była możliwa zmiana ich kierunków na końcach. Każdy regał na krawędzi ma świecący pasek z diod led, proste modularne regały ozdobione są specjalnymi detalami a krzesła i stoły zaprojektowano specjalnie dla tego budynku.