Nowy basem w Surrey

ashtead-pool-freemen-school-hawkins-brown-london_dezeen_1568_4

Piękne wiązary z laminowanego drewna klejonego przykrywają ten sześcio-torowy basen pływacki zaprojektowany przez pochodzącą z Londynu firmę  Hawkins\Brown a mający powstać przy szkole w Surrey. Budowa 25 metrowego basenu jest drugą częścią planu rozbudowy London Freemen’s School, w pierwszym etapie powstał internat i część muzyczna szkoły. Nowy basem ma zastąpić zniszczony w 2014 r. wyniku pożaru obiekt jednocześnie nowa konstrukcja zostanie przeniesiona z zachodniej części do wschodniej gdzie będzie sąsiadować z istniejącymi obiektami sportowymi. Na konstrukcję budynku będą się składać wykonane z laminowanego drewna klejonego ramy portalowe, usztywnione laminowanymi panelami drewnianymi.

 

Bloki w Londynie

dezeen_Three-Foster-and-Partners-buildings-planned-for-London_ss_1

Trzy mieszkalne wieże zaprojektowane przez Foster + Partners nad brzegiem w centrum Londynu dostały zielone światło przez władze. Wieże są częścią większego projektu o zróżnicowanym wykorzystaniu prowadzonym przez St James Group na Albert Embankment terenie rozciągającym się na południowym brzegu Tamizy w pobliżu mostu Lambeth. Budynki o zróżnicowanej wysokości od 15 do 27 kondygnacji będą zawierać 253 apartamenty, bar, salę gimnastyczną i basen dla mieszkańców jak również restauracje i biura. Najmniejsza wieża będzie umiejscowiona z tyły pomiędzy wyższymi. Wartość projektu odbudowy Nine Elms szacuje się na 15 milionów funtów i składa się na niego plan budowy 16.000 nowym mieszkań na obszarze 195 hektarów.

Centrum sportowe w Holandii

dezeen_Sportplaza-Mercator-by-VenhoevenCS_ss_1

Centrum rozrywkowe w Amsterdamie zaprojektowane przez holenderskich architektów VenhoevenCS ma przypominać twierdzę pokrytą roślinnością. Centrum sportowe Mercator jest zlokalizowany przy wejściu do parku  w sąsiedztwie De Baarsjes. Architekci pragnęli  by budynek wpasował się w otoczenie dlatego też dodali kamuflaż w postaci elewacji pokrytej kwiatami i krzakami. Pod „zielonymi” ścianami trzy piętrowy budynek zawiera basen, saunę, klub fitness ale również salę na różnego rodzaju wydarzenia, restaurację, kawiarnię i żłobek, z tyłu natomiast znajduje się zewnętrzny basen. Okna znajdujące się pomiędzy roślinnością mają przyciemniane szyby by ograniczyć widoczność na wewnętrzny basen, głównym źródłem naturalnego oświetlenia są świetliki dachowe.

Apartamentowiec w Londynie

dezeen_Canaletto-by-UNStudio_1sq

Duńska firma UNStudio opublikowała właśnie zdjęcia ich pierwszego projektu w Wielkiej Brytanii, 30 piętrowej wieży na londyńskiej City Road. Wieża nazwana Canaletto została zaprojektowana jako jako zakrzywiona forma składająca się ze stali i szkła która dzieli się na trzy części składające się z pięciu pięter. Każda z części ma stanowić osobne sąsiedztwo w niebie z tarasami które oferują widok na Londyn. Budynek składa się z 190 apartamentów, siłowni, basenu, prywatnego kina, restauracji i klubu dla mieszkańców. Ukończenie budowy planowane jest na 2015 r.

Nowy kampus Adobe

dezeen_Adobe-Utah-campus-by-Rapt-Studio_ss3

Mam nadziej że nazwa tej firmy wam coś mówi bo zaprezentuje wam dziś jej nową siedzibę która mi się spodobała dzięki swojej prostocie i swojemu wystrojowi wewnątrz. Pracownicy Adobe mogą zagrać w koszykówkę, pin-ponga w tym nowym kompleksie w Utah zaprojektowanym przez studio wywodzące się z San Francisco Rapt Studio i WRNS Studio, może on pomieścić 1000 pracowników firmy. Rapt Studio pokryło ściany budynku  muralami stworzonymi przez artystę  El Mac i graffiti namalowanym przez Mike Giant zaprojektowali oni również grafiki i obrazki nawiązujące do komputerów i technologii. Olbrzymie próbki pochodzące z palety Pantone zostały wykorzystane do oznaczenia końców rzędów biurek, podczas gdy inne przykłady rysunków odręcznych i typografii odręcznych zdobią ściany. Ale nowy kampus oferuje znacznie więcej na jego terenie bowiem znajduje się pełnowymiarowe boisko do koszykówki, ścianka wspinaczkowa, basen, siłownia i stoły do bilarda i pin-ponga.

Prywatny klub w Chinach

20120905-001244.jpg
Amerykańscy architekci Richard Meier & Partners właśnie ukończyli budynek klubu dla prywatnych członków w jednym z największych rozwijających się trenów w Chinach. OCT Shenzhen Clubhouse zlokalizowany jest na wyspie z 125 hektarami otaczającego terenu nadmorskiego z zatokami i portem zaplanowanego przez SWA. Jak wiele budynków Meiera klub posiada białe wnętrze i elewacje które rozciąga się na aluminiowe ramy pokrycia przedszkolnych ścian. Kompleks ma promienujący plan który owija się wokół wschodniej krawędzi wyspy by pomieścić restaurację, prywatne jadalnie, galerię wystawienniczą i przestrzeń wydarzeń. W przylegającym bloku na południowym wybrzeżu wyspy mieści się centrum fitnes i basen. Budowa jest częścią większego planu który wawiera centrum handlowe, muzeum, teatr jak również parki i plaże.

20120905-001340.jpg

20120905-001346.jpg

20120905-001352.jpg

20120905-001357.jpg

20120905-001405.jpg

20120905-001411.jpg

20120905-001421.jpg

20120905-001417.jpg

20120905-001429.jpg

20120905-001425.jpg

20120905-001437.jpg

Basen w Stambule

Erginoglu & Çalışlar Architecture zaprezentowali swoją propozycje basenu przykrytego odwróconą kopułom w szkole podstawowej w Stambule. Architekci zaproponowali aby basen częściowo osadzić w trawiastym pagórku z zwierciadlistą strukturą dachu z wybrzuszeniem w dół. Trawiasty dach będzie łączyć się z otoczenie podczas gdy znajdująca się wyżej kopuła będzie odbijać zieleń. Pod kopułom znajdują się trzy baseny kolejny w kształcie gwiazdy znajdzie się na zewnątrz wzdłuż głównego budynku. Basen ma zapewniać oszałamiające wejście na teren kampusu szkoły podstawowej Koç która jest prowadzona przez fundację Vehbi Koç.