Biblioteka w Indonezji

Bima-Microlibrary_SHAU-Bandung_dezeen_1568_3

Dwa tysiące pojemniczków na lody zostało wykorzystane do wykonania ścian tej małej lokalnej biblioteki w Bandung w Indonezji, dodatkowo niektóre z nich są perforowane by przekazać pewną zakodowaną wiadomość.  Mikro biblioteka została zaprojektowana przez lokalne biuro architektoniczne Shau jako prototyp całej serii podobnych obiektów które mają powstać w całym kraju.

Umiejscowiona przy małym publicznym placu w okolicy Taman Bima, biblioteka ma umożliwiać naukę oraz inne aktywności które mają pomóc w zwalczaniu wysokiego poziomu analfabetyzmu oraz przyczynić się do obniżenia współczynnika porzucania szkół. Największym wyzwaniem dla zespołu projektantów było znalezienie materiału na wykonanie elewacji który był by stosunkowo tani, dostępny bez problemów w okolicy oraz który pozwoli na dostęp zarówno świeżemu powietrzu jak i naturalnemu światłu do wnętrze.

Publiczna biblioteka w Iraku

dezeen_Baghdad-Library-by-AMBS-Architects_ss

Brytyjsko-iracka firma AMBS Architects ujawniła plany budowy pierwszej od 1970 r. publicznej biblioteki w Iraku. Budynek o powierzchni 45.000 metrów kwadratowych zlokalizowany będzie na półwyspie w kształcie łzy w sercu plany miasta młodych planu mającego wspierać i inspirować młodych Irakijczyków. Podwójnej wysokości zakrzywiony dach o rozpiętości 80 metrów stwarza największą na świecie czytelnię. Biblioteka będzie mieścić kolekcję ponad trzech milionów książek włączając w to rzadkie manuskrypty i periodyki jak również komputery z zasobami cyfrowymi a także przestrzenie mogące mieścić  różnego rodzaje wydarzenia.

 

 

Biblioteka we Francji

Fasetowa elewacja biblioteki we francuskim mieście Dezeen_Montauban-Public-Library_ss_1 zaprojektowana przez paryskie studio Colboc Franzen & Associés ma naśladować historyczne drogi otaczające działkę na której usytuowany jest budynek. Dawna droga wybudowana przez Ludwika IVX znajduje odzwierciedlenie w kierunku ułożenia drugiego piętra podczas gdy parter i pierwsze piętro odzwierciedlają IXX wieczną obwodnicę. Wewnątrz budynku na parterze znajdują się foyer, audytorium, kawiarnia i przestrzeń wystawowa a na piętrze olbrzymia czytelnia a powyżej przestrzeń do pracy. Architekci przekręcili najwyższe piętro by miało widok na inny kierunek niż poniższe stwarzając jednocześnie antresolę rozciągającą się w centrum stwarzającą warstwowe miejsca siedzące w kształcie trójkąta które łączą ze sobą piętra. Duża wystająca poza obrys konstrukcji część budynku przykrywa wejście chroniąc odwiedzających od panujących warunków atmosferycznych i od pobliskiej obwodnicy. Elewacja z wypiekanych płytek ceramicznych ma nawiązywać do tradycyjnej cegły często wykorzystywanej do wykonania ścian zewnętrznych.

 

Miamilift

dawntownlandmark01

Nowojorskie studio Dror’s przygotowało zwycięską propozycję budynku Miamilift opierającą się na popularności Miami jako metropolii znanej z obfitej ilości plaż, kwitnącej mieszkanki kultur a także portu będącego głównym punktem dokowania statków wycieczkowych. Architekci zaprojektowali bryłę o kształcie trójkąta która z daleka wydaje odklejać od powierzchni ziemi podnosząc swoje krawędzie ponad poziom wody.  Program budynku obejmuje szereg funkcji, wewnątrz mają się znaleźć sklepiki, restauracje i kawiarnie czy teatr, biblioteka a także przestrzenie wystawiennicze z których każda ma oferować panoramiczne widoki na miasto lub na ocean.

Winnica pod Florencją

Dezeen_Antinori-Winery-by-ARCHEA-ASSOCIATI_ss_3

Olbrzymie terakotowe sklepienie skrywa piwnicę z winami pod terenami na których uprawia się winorośl na przedmieściach Florencji, winnicę zaprojektowała włoska firma Archea Associati. Ukończona pod koniec 2012 r. winnica Antinori o powierzchni 50.000 metrów kwadratowych została zaprojektowana jako niewidzialny budynek którego forma została połączona z fałdami otaczających wzgórz. Wielowarstwowy dach w całości pokryty jest gruntami rolnymi jedynie parę szklanych świetlików zdradza obecność podziemnej struktury. Wnętrze winnicy zostało podzielona na dwie główne części. Najniższe poziomy zostały przeznaczone na magazyn i produkcję wina podczas gdy wyższe poziomy zawierają przestrzenie dla odwiedzających, muzeum, bibliotekę, atrium i powierzchnię do testowania i sprzedaży wina. Okrągłe otwory przebijają dach i podłogi wprowadzając światło do najgłębszych otchłani budynku. Jedna spiralna klatka schodowa łączy znajdujący się na wyższym poziomie taras z piwnicami poniżej. Budynek wykorzystuje ziemię jako naturalny izolator zapewniający stały klimat w pomieszczeniu i pozwalający utrzymać wino chłodne  podczas cieplejszych letnich miesięcy.

Biblioteka w Meksyku

Dezeen_Elena-Garro-Cultural-Centre-by-Fernanda-Canales-and-Arquitectura-911sc_ss_2

Meksykańskie biura Fernanda Canales i Arquitectura 911sc okryli betonowo-szklaną ramą stary dom w pobliżu Mexico City przekształcając do w publiczną bibliotekę. Centrum kulturalne Elena Garro jest dwu piętrowym budynkiem w Coyoacán w południowej części miasta. Prostopadłościenna betonowa forma rozciąga się od ceglano-gipsowej ściany dawnego budynku z początku XX wieku, podwajając powierzchnię podłogi wewnątrz, jednocześnie stwarzając całkowicie nową przestrzeń. Elewacja frontowa jest całkowicie przeszklona i zintegrowana z pionowymi żaluzjami,które  mogą zostać obrócone pozwalając na swobodną wentylację budynku w godzinach otwarcia biblioteki. Podwójnej wysokości foyer znajdujący się za nową szklaną elewacją ma pełnić rolę wewnętrznego dziedzińca z balkonami i oknami dawnego budynku z tyłu. Drzewo które wcześniej rosło na tym miejscu nie zostało ścięte a jedynie obudowane i teraz znajduję się w centrum pomieszczenia wychodząc przez duży świetlik. Pierwsze piętro starego budynku zostało przekształcone w antresolę z czytelnią i balkonem. Pomieszczenia pełniące kilka funkcji i magazyny znajdują się również na parterze a miejsc parkingowe zlokalizowano w piwnicach. Tylne drzwi natomiast prowadzą na zewnątrz na tylny dziedziniec i do kawiarni.

 

 

 

 

Biblioteka Karoliny Północnej

dezeen_James-B-Hunt-Jr-Library-by-Snohetta_ss_1

Norweska firma Snøhetta ukończyła budowę biblioteki uniwersytetu stanowego Karoliny Północnej która została wyposażona w nowoczesny zautomatyzowany system poszukiwania i wydawania książek oraz pracownię drukowania 3D. Biblioteka nosi imię byłego gubernatora James B. Hunt Jr. jest ona cztero piętrowym budynkiem znajdującym się na stuletnim kampusie. Zrobotyzowany system bookBot kontroluje ponad dwa miliony książek znajdujących się w kolekcji, etykietuje je kodami kreskowymi i przechowuje w przestrzeni dużo mniejszej niż tradycyjne biblioteczne regały. Aby wypożyczyć książkę studenci i czytelnicy muszą w prosty sposób wyszukać swoją pozycję w katalogu online a system pobierze ją z ogromnej liczby podziemnych pojemników, w których są one przechowywane. Pracownia druku 3D jest połączona z cyfrową pracownią produkcji i centrum badań nad grami i laboratorium wizualizacji. W budynku znajduje się również audytorium i biura dla instytutu sytuacji kryzysowych. Snøhetta zaprojektowali bibliotekę jako mieszaninę tradycyjnych czytelni i pomalowanych na żywe kolory pomieszczenia pracy grupowej, podwójnej wysokości atrium i serię wewnętrznych balkonów. Aluminiowe panele pokrywają zewnętrzną elewację stwarzając również system żaluzji, zapewniających cień rozległym obszarom przeszkleń zapewniających naturalne światło przechodzące przez budynek.