Ratusz w Buenos Aires

Buenos-Aires-city-hall-by-Foster-and-Partners_dezeen_784_0

Studio Foster + Partners ukończyło właśnie budowę nowego ratusza argentyńskiej stolicy, jego głównymi wyróżnikami są: falisty betonowy dach, cztero piętrowe atrium i całkowicie przeszklona elewacja oferująca widok na park.
Budynek zlokalizowany w sąsiedztwie Parque Patricios zapewnia elastyczne miejsca dla ponad 1500 pracowników urzędu oraz udogodnienia dla lokalnej społeczności. Początkowo projekt przewidywał iż we wnętrzu znajdzie się jeden z argentyńskich banków lecz ostatecznie plany zostały zmienione a budynek zaadoptowany do pełnienia nowej funkcji. Wnętrze budynku składa się z serii tarasów odsuniętych od przeszklonej elewacji.
Falujący dach jest pewną interpretacją tradycyjnego sklepienia kolebkowego wychodzącego poza obrys budynku w celu zapewnienia i cienia i osłony. Cztero piętrowe atrium znajdujące się za szklaną elewacją pozwala na wpuszczenie dużej ilości światła do wnętrz. W środku znajdują się również dwa duże patia wypełnione roślinnością.

 

Reklamy

Pomysł na prezent

Lego-Architecture-studio_dezeen_784_4

Mimo że Boże Narodzenie tuż tuż i pewnie rada jaki prezent można kupić komuś kto interesuje się architekturą jest trochę spóźniony. Ale ostatecznie jutro też jest trochę czasu a poza tym może ktoś postanowi zrobić prezent samemu sobie już na spokojnie po świętach.
Moim pomysłem na prezent jest zestaw klocków Lego ale nie taki zwykły tylko Lego Architecture Studio. Komplet składa się z ponad 1200 elementów w 76 różnych rodzajach. Od najprostszych do dużo bardziej skomplikowanych co ma dać dowolność twórczą.

Sklep w Korei Południowej

Paul-Smith-store-by-the-System-Lab_dezeen_784_1

Główny sklep Paul Smith w stolicy Korei Południowej mieści się w białej powłoce o delikatnie zakrzywionych kształtach z małymi punktowymi okrągłymi okienkami i intensywnie żółtego koloru wejścia. Wewnątrz prócz trzech pięter sklepu znajdują się również dwa poziomy biurowe o różnych rozmiarach i kształtach. Co ciekawe jedynie piwnica ma regularny prostokątny kształt. Charakterystyczna biała elewacja powstała ze zbrojonego betonu układanego w specjalnie ukształtowanych styropianowych blokach i wykończona błyszczącą farbą. Obok głównego wejścia co może dziwić znajdują się drzwi garażowe dzięki którym do 14 samochodów może wjechać na parking znajdujący się w piwnicy.

Złota 44

20130223-003342.jpg

Wieżowiec Złota 44 w Warszawie jest bliski ukończenia, na szczycie zawieszono wiechę oznaczającą zakończenie wznoszenia konstrukcji. Budynek Złota 44 jest najwyższym w Unii Europejskiej luksusowym apartamentowcem. Zaprojektowany przez Daniela Libsekinda wieżowiec ma 192 m wysokości i oferuje 266 mieszkań i 30 luksusowych apartamentów. Charakterystyczny szczyt mieści dwa trzypiętrowe penthousy, jedne z najdroższych w Europie.

20130223-003351.jpg

20130223-003346.jpg

20130223-003403.jpg

20130223-003408.jpg

20130223-003356.jpg

20130223-003413.jpg

20130223-003418.jpg

20130223-003429.jpg

20130223-003424.jpg

Muzeum w Japoni

20130221-230834.jpg

Ken Iwata muzeum dla mam z dziećmi jest trzecim tego typu budynkiem w okolicy miasta Imabari, konstrukcja wieńczy zestaw architektonicznych skarbów które zaiwerają tę samą duszę lecz opowiadają trzy różne historie. Pozbawiona dachu okrągła betonową konstrukcja formuje wewnętrzną ścieżkę która jest zadaszenia i która otwiera się na wewnętrzny trawnik na którym jest ustawiona seria rzeźb. Poziomy otwór wychodzący na niego wyłapuje fragmenty japońskiego krajobrazu i pokazuje je na szklanych taflach podczas gdy odwiedzający są oddzieleni od otoczenia i mogą się skupić na podróży wśród dzieł sztuki po niekończących się okręgu.

20130221-230841.jpg

20130221-230846.jpg

20130221-230851.jpg

20130221-230858.jpg

20130221-230905.jpg

20130221-230913.jpg

Hotel w Sztokholnie

20130221-001225.jpg

Ilse Crawford z Studioilse przekształciła 100 letni budynek w Sztokholmie w hotel wykończony luksusowymi materiałami: drewnem, skórą i aksamitem. Budynek powstał w 1910 r. i był pierwotnie domem urzędnika państwowego i jego żony która nadała mu stylu dziełami sztuki i wytworami rzemiosła które ozdabiają pomieszczenia z ozdobną boazeią na ścianach i suficie. Podczas renowacji powstał szereg pokoi wspólnych gdzie goście są zachęcani do przebywania w większym gronie. Przestrzenie te są skupione wokół kuchni gdzie znajduje się duży stół i różnego rodzaju miejsca siedzące. Inne pokoje to czytelnia z regałami wypełnionymi książki rozciągającymi się od podłogi aż po sufit, przeszklony ogród zimowy który goście mogą wybrać jako miejsce do jedzenia. Hotel oferuje 6 apartamentów, 5 pokoji dwuosobowych i jeden podwójny segment. Każdy z pokoi wyposażony jest w mieszankę antyków i nowoczesnych mebli i mosiężny barek. Parę mebli zostało specjalnie zaprojektowanych, każde pomieszczenie udekorowane jest obrazami i zdjęciami.

20130221-001301.jpg

20130221-001313.jpg

20130221-001309.jpg

20130221-001319.jpg

20130221-001324.jpg

20130221-001329.jpg

20130221-001335.jpg

20130221-001341.jpg

20130221-001345.jpg

Centrum kulturalne w Brazyli

20130219-234536.jpg

W rozwijającej się dzielnicy kulturalnej Sao Paulo w Brazyli postanowiono dodać nowe centrum kulturalne Luz zaprojektowane przez sławne biuro Herzog & de Meuro, w którym znajdzie się sala koncertowa, uniwersytet muzyczny, państwowa galeria i muzeum sztuki sakralnej budynek jest kluczowym wsród wszystkich elementów mających przyczynić się do rewitalizacji Luz. Budowę wielodyscyplinowego kompleksu rozpoczęto w 2009 r., jej zakończenie i inauguracja planowana jest na 2016 r. i ma składać się z pokazu muzyczno tanecznego łączącego amatorów, profesionalistów z widownią znajudjącą się w teatrze o pojemności 1750 osób, 500 osobowej sali koncertowej i 400 osobowej sali teatru eksperymentalnego. Budynek jest podzielony ze względu na pełnienie funkcje ale otwarty sposób umożliwiający współpracę różnych grup. Plan kompleksu opiera się o archetypowy rozkład ulic i układ pionowy w prostopadłej orientacji, stwarzając na półpiętrach prostokątne oczka wypełnione roślinnością które umożliwiają swobodny przepływ gości pomiędzy węzłami. Główna rama wychodzi od struktury przypominającej podniesione wejście, dalej biegnie tworząc zewnętrzną aleję by ostatecznie łączyć się z parkingiem podziemnym na 850 samochodów. Wejście ma pozwolić odwiedzającym i użytkownikom na zaprezentowanie żywych warst, trójwymiarowych publicznych placów pełniących różnorodne funkcje.

20130219-234604.jpg

20130219-234557.jpg

20130219-234610.jpg

20130219-234617.jpg

20130219-234624.jpg

20130219-234630.jpg

20130219-234637.jpg

20130219-234642.jpg

20130219-234648.jpg

20130219-234655.jpg

20130219-234659.jpg