Centrum kultury w Belgii

dezeen_Academie-MWD-by-Carlos-Arroyo-Arquitectos_ss2

Budynek w zależności od strony zmienia swój wygląd, patrząc pod pewnymi kątami to centrum sztuki w Belgi posiada elewację z pasków w kolorach tęczy ale  z innej fasada jest jasna i zakamuflowana przez otaczające je drzewa. Zaprojektowany przez hiszpańskiego architekta Carlos Arroyo, akademia MWD jest szkołą muzyki, teatru i tańca oraz centrum kultury Westrand, jest ono zlokalizowane w podmiejskim sąsiedztwie w Dilbeek poza Brukselą. Kolorowe paski ozdabiające elewację pełnią również funkcję żaluzji, po stronie północnej odwiedzający mogą zobaczyć w nich odbijające się drzewa, na stronie południowej natomiast odcienie niebieskiego i szarego koloru.

Wejście do budynku zlokalizowane jest pod dużą wspornikową bryłą w której znajduje się główne audytorium i teatr, podczas gdy studia, pokoje prób i klasy rozmieszczone są na dwóch piętrach na drugim końcu budynku.

Reklamy

Restauracja The Cube

Pojawiająca się niespodziewanie restauracja podróżuje po Europejskich dachach od Kwietnia, obecnie znajduje się na szczycie centrum kulturalnego Royal Festival Hall w Londynie. Elektroniczna marka Electrolux zamówiła u włoskich architektów z Park Associati projekt restauracji nazwanej The Cube. Konstrukcja zewnętrzna wykonana z białego aluminium, ma poszarpaną formę by podkreślić nienaturalną pozycje, pewnego rodzaju pasożyta na istniejących charakterystycznych obiektach. Pierwszy raz restauracja została zaprezentowana w Kwietniu zeszłego roku w Brukseli na XIX wiecznym łuku Cinquantenaire. Następnie The Cube pojechała do Mediolanu gdzie spoglądała na katedrę  na placu del Duomo. Restauracja ma pozostać na Royal Festival Hall do 30 września, następnie uda się do Sztokholmu gdzie będzie umiejscowiona na Royal Opera House do 21 października. Więc jeżeli ktoś będzie w Londynie lub Sztokholmie niech odwiedzi The Cube i mi napiszę jak było.