Najwyższy budynek w Singapurze

dezeen_SOM-to-build-Singapores-tallest-tower_1b

Amerykańska firma SOM ujawniła plany budowy najwyższego budynku w Singapurze – wielofunkcyjne wieży w biznesowej dzielnicy  Tanjong Pagar. Konstrukcja będzie składać się z 64 pięter i będzie mierzyć 290 metrów wysokości, posadowiona we wschodniej części dzielnicy, będzie zawierać biuro na najniższych piętrach i luksusowe apartamenty powyżej. W mniejszej przylegającej wieży znajdować się natomiast będzie hotel z restauracją, własnym centrum konferencyjnym i basenem z widokiem na przeprojektowany park miejski. Kolejny mniejszy, 6 kondygnacyjny budynek zapewni przestrzeń na parking, sklepy, restauracje i rozrywkę jak również publiczny plac dla sztuki i zewnętrznych wydarzeń.

dezeen_SOM-to-build-Singapores-tallest-tower_2

Reklamy

Ratusz w Holandi

dezeen_Town-Hall-Midden-Delfland-Schipluiden-by-Inbo_ss_5

Ten przeszklony ratusz w Holandii zaprojektowany przez holenderskie studio Inbo posiada strzechą kryty dach nad wszystkimi pięcioma zakrzywionymi częściami. Zlokalizowane w Schipluiden wielofunkcyjne centrum składa się z pięciu przestrzeni które mają pasować formą do otaczających je wzgórz. Konstrukcja zainspirowana typowymi dla tego regionu farmami posiada dach kryty strzechą metrowej grubości, w przeciwieństwie do tradycyjnego rozwiązania które może stanowić znaczne zagrożenie pożarowe, trzcina jest ciasno owinięta systemem prefabrykowanych paneli. Co ciekaw strzecha pokrywa tylko powierzchnie widoczne z poziomu gruntu, sekcje znajdujące się wyżej zostały pokryte panelami słonecznymi. Trzy największe części budynku mieszczą w sobie biura ratusza, dwa mniejsze bloki znajdujące się pomiędzy stwarzają wejściowe foyer i publiczny hol. Okna umieszczono na północnej i południowej elewacji każdego z bloków pozwalając na dostęp naturalnego światła do każdego pokoju w budynku. Kolejne panele zostały zamontowane wokół przeszklenia zwiększając  jednocześnie zacienienie. Architekci z Inbo zaprojektowali również wnętrza budynku, dodając płyty chodnikowe w holu wejściowym, lampy w kształcie kropel i meble wykonane z drewno pochodzenia lokalnego.

Biurowiec firmy Statoil

dezeen_Statoil-regional-and-international-offices-by-A-Lab_15

Pięć pokrytych aluminiową elewacją budynku ułożonych jeden na drugim jak stos poziomych wieżowców stanowi kompleks biurowy poza granicami Oslo zaprojektowany przez Norweskie studio A-Lab. Zlokalizowane na Fornebu peninsula na obrzeżach miasta budynki są miejscem pracy 2500 pracowników Norweskiej kompani energetycznej Statoil, architekci zostali poproszeni o stworzenie charakterystycznej, kultowej konstrukcji pośród malowniczych krajobrazów fiordów. Pięć 140 metrowych części piętrzy się w krzyżującej formie dwa znajdują się na samym dole na nich leżą kolejne dwa a na samym ich szczycie leży jeden. Bloki opierają się jeden na drugim ale i tak ich  końce wspornikowo wystają nawet do 30 metrów poza  punkt podparcia. Przeszklone atrium znajduje się w centrum kompleksu zapewniając główne wejście do każdego z bloków. Na poziomie gruntu powierzchnia ta stanowi wewnętrzny plac który może posłużyć do nieformalnych spotkań czy zjedzenia lunchu, powyżej znajdują się balkony i korytarze łączące wyższe poziomy. Biura znajdują się w każdym trzy piętrowym bloku charakteryzują się one modularną siatką stropu dzięki czemu w łatwy sposób mogą być dzielone i zmieniane. Większość powierzchni została pozbawiona kolumn po przez dodatkowe podparcie wynikające z ułożenia bloków jeden na drugim.

 

Przebudowa centrum miasta w Straume

straume_01

Firma pochodząca z Londynu i z Oslo Haptic we współpracy z NORDIC office of architecture i gross.max landscape architects właśnie wygrali konkurs na przeprojektowanie pasa trzech bloków w centrum Straume. Projekt zlecony przez holding Sartor ma być innowacyjnym i elastycznym rozwiązaniem komponującym na nowo publiczny plac i otaczające przestrzenie tak by mogły pomieścić szereg imprez i wstrzyknąć nową energię, nadającą nową tożsamość. Struktury są stworzone tak by wykorzystać maksymalnie naturalne światło i pozwolić światłu dostać się do okolicznych dzielnic mieszkaniowych, jednocześnie blokując częste wiatry. Dwa wieżowce na południe do centralnego placu zawierają hotel i powierzchnie mieszane  mieszkalno-użytkowe najbardziej zauważalną nową 13 piętrową wieżą mieszczącą bibliotekę i powierzchnie biurowe i mającą stać się symbolem miasta. Każdy z elementów jest również zaprojektowany tak aby być dostosowanym do każdego zastosowania, program budynku może być indywidualnie zmieniany w zależności od potrzeb klienta lub społeczeństwa. Ukończenie pierwszej fazy projektu planowane jest na listopad 2014 r..

Budynek finansowy w Chinach

dezeen_OMA-wins-competition-for-second-Shenzhen-skyscraper_ss_2

Firma OMA wygrała konkurs na projekt wieży dla finansistów w Shenzhen w Chinach będzie to kolejny tego typu budynek po giełdzie w Shenzhen która ma wkrótce zostać ukończony. Wieża zlokalizowane w dzielnicowej biznesowej ma mieć 180 metrów i będzie podzielony na pół dużym zewnętrznym tarasem z widokiem na miasto i pobliski klub golfowy. Ciągi komunikacyjne są umieszczone na krawędziach by stworzyć otwarte przestrzenie które można łatwo zaadoptować w różny sposób na różnych piętrach. Każda z elewacji jest zaprojektowano z uwzględnieniem ruchu słońca by zminimalizować nagrzewanie pomieszczeń i nasłonecznienie. Fasady zachodnia i wschodnia będą bardziej ekranowane podczas gdy południowe i północna elewacji mają wiele otworów i największe okna.

Przebudowa budynku biurowego

Teraz przykład że nawet z już wiekowych budynków można stworzyć coś ciekawego. Niemiec J. Mayer H. stworzył projekt przebubdowy elewacji budynku biurowego z lat 50 przy użyciu ekologicznych zakrzywiaych paneli szklanych i białego tynku.  Biurowiec zlokalizowany nad stacją metra Schlump w zachodnim Hamburgu, Schlump One jest 7 kondygnacyjnym budynkiem którego wykorzystanie architekci powiększyli by pomieścić więcej biur i udogodnień dla prywatnen uczelni. Zakrzywiane formy na zewnątrz kontynuują swój kierunek wewnątrz, gdzie ściany działowe mają zakrzywione otwory formujące powierzchnię pomiędzy korytarzami. Plan budynku w kształcie litery U w połączeniu z nowo dobudowaną częścią owija znajdujący się z tyłu dziedziniec. Muszę przyznać że zdjęcia przed i po robią ogromne wrażenie.

 

 

 

Siedziba główna UEFA

Właśnie ukończony przez szwajcarską firmę Bassicarella Architectes kampus UEFA w Nyon w Szwajcarii zawiera nową siedzibę główną tej sportowej organizacji. Konstrukcja składa się z dwóch struktur biurowych stających naprzeciwko o prostokątnym planie i w kształcie okręgu który objął dziedziniec porośnięty drzewami. Szklane pierścienie okien z który rozpościerają się przyjemne widoki na drzewa są porozdzielane są głębokimi betonowymi poddaszami które regulują ilość promieni wpadających do wewnątrz. Wewnętrzna elewacja kontynuuje styl a duży dziedziniec jest otwarty na niebo. Magnetyczne pompy ciepła podwajają efektywność wykorzystania ciepła. Dodatkowe uwarunkowania zrównoważonego rozwoju zawierają sadzenie gatunków rodzimych aby pracownicy mogli cieszyć się scenerią.