Muzeum sztuki w Chinach

dezeen_Nanjing-Sifang-Art-Museum-by-Steven-Holl-Architects_ss_4

Galerie sztuki umieszczone wewnątrz podświetlanych szklanych tuneli, balansujących wysoko ponad powierzchnią gruntu charakteryzują muzeum stworzone przez Steven-a Holl-a w samym sercu architektonicznego kompleksu w lesie w pobliżu chińskiego Nanjing. Otwarcie muzeum planowane jest jeszcze na ten rok, Nanjing Sifang Art Museum stanowi część Międzynarodowej Wystawy Architektury  w ramach której mają powstać budynki zaprojektowane zarówno przez chińskich jak i zagranicznych projektantów które zapełnią tereny narodowego parku Laoshan. Prócz projektu Steven-a Holl-a powstanie między innymi centrum konferencyjne stworzone przez Arata Isozaki, hotel zaprojektowany przez Liu Jiakun, centrum rozrywkowo-wypoczynkowe Ettore Sottsassand i jeszcze 20 domów. Konstrukcja znajduje się przy wejściu do parku, składa się z dwóch części, czarnej dwukondygnacyjnej podstawy która jest częściowo zagłębiona w gruncie i przezroczystego szklanego poziomu górnego który jest na zestawie masywnych kolumn. Część wystawowa zajmie trzy piętra budynku i będzie nową siedzibą dla muzeum sztuki współczesnej Nanjing 4Cube. Na niższych piętrach wystawy będą się dobywać w serii osobnych pomieszczeń podczas gdy na najwyższym piętrze najlepsze prace mogą być pokazywana w jednym ciągu zwieńczonym widokiem panoramy miasta. Monochromatyczna paleta barw została wykorzystana w całym budynku, czarne odcienie betonu zostały ozdobione prążkowanym bambusowym wzorem po przez przymocowanie go do powierzchni deskowania.

Reklamy

Przebudowa pawilonu

dezeen_Umbrella-Facade-for-the-Madrid-Pavilion-by-3Gatti-Architecture-Studio_ss_1

Studio 3Gatti Architecture doda elewację otwierającą się i zamykającą w postaci stalowych parasoli do pawilonu Madrytu z wystawy Expo w Szanghaju w 2010 r.. Nowe pokrycie zastąpi bambusowe żaluzję które obecnie okrywają szklane ściany budynku, który pierwotnie był zaprojekotany przez londńskie studio Foreign Office Architects by mieścić wystawę poświęconą budownictwu nisko kosztowemu przez 6 miesięcy trwania wystawy. Po tym jak wystawa się ostatecznie skończyła budowla została przekształcona w biura i powierchnie na wynajem ale po dwóch latach bambus zaczął gnić a na stalowych ramach pojawiły się ślady rdzy, daltego też właśćiciele zlecili stworzenie nowego projektu i wyglądu. Architekcie zaproponowali elewację z ekranów przypominających parasole które każdy oddzielnie może się otweirać i zamykać dzięki mechanizmowi sprężynowemu wewnątrz. Tak jak do tej pory żaluzje bambusowe tak i nowa konstrukcja będzie w stanie kontrolować poziom naświetlenia wnętrza. Do wykonania poszycia parasoli jak i ich otoczenia wykorzystano perforowaną stal a przeszkolny parter pozbawiony dodaktowego poszycia da większą przejrzystość wystawą sklepowym. 

 

Muzeum rzeźby w Harbin

dezeen_China-Wood-Sculpture-Museum-by-MAD_2

Chińskie studio MAS udostępniło pierwsze zdjęcia muzeum rzeźby drewnianej w Harbin w północno-wchodniej części kraju, mającej kształtem przypominać sople lodu. Nazwane miasto lodu Harbin doświadcza regularnych śnieżyc dlatego architekci postanowili zaprojektować skręconą o długości 200 metrów formę wzorowaną na kształtach powstających przy zamrażaniu cieczy. Blachy z polerowanej stali okrywają zewnętrzną część budynku ich bieg jest zakłócony jedynie przez zakrzywione paski przeszklenia, świetliki i wejście główne. Trzy galerie muzealne przeznaczone są drewnianym rzeźbą wykonanym przez chińskich artystów lecz również w kolekcji znajdują się obrazy ukazujące lodowy krajobraz regionu. Muzeum Chińskich Rzeźb Drewnianych jest pierwszą ukończoną konstrukcją z trzech budynków zaprojektowanych przez MAD dla kulturalnej wyspy Harbin w skład kompleksu wejdzie również opera i centrum kulturalne.

 

Muzeum sztuki w Chinach

dezeen_Tree-Art-Museum-by-Daipu-Architects_ss_1

Pomieszczenia wystawowe o skośnym kształcie owijające się wokół dziedzińców i stawu o zakrzywionym kształcie charakteryzują właśnie ukończony projekt galerii sztuki w Pekini stworzony przez studio Daipu Architects. Muzeum sztuki drzewo jest zlokalizowane przy jedej z głównych dróg w dzielnicy sztuki Songzhuang,architekci pragneli stworzyć zacisznie miejsce w którym prócz podziwiania sztuki, artyści i odwiedzający mogili by się socjalizować. Jedne duży dziedzinieć został umieszczony przed wejściem do budynku podczas gdy drugi został znajduje się z tyłu a schody prowadzą na taras znajdujący się na dachu. Masywne betonowe ściany oddzielają dziedziniec wejściowy od drogi, wycięcia w nich ujawniają korytarz który można przekształcić w nieformalną przestzeń wystawienniczą prowadzącą do galerii. Szklana ściana kurtynowa otacza dziedzinieć wpuszczając naturalne oświatło do dwóch poziomów galerii. Rampy biegnące zygzakiem na jednym końcu budynku prowadzą w górę od poziomu gruntu na taras na dachu. Pokoje spotkań i biura są umieszczone w jednej lini z tyłu budynku, ich okna wychodzą na drugi dziedziniec.

Szklane kamienne wieże

Dezeen_Asian-Cairns-by-Vincent-Callebaut_ss_6

Belgijski architekt Vincent Callebaut zaprezentował swoją koncepcję wprowadzającą naturalne ekosystemy do miast w postaci „wieżowców farm” wykonanych z gigantycznych szklanych kamyczków które miały by powstać w Shenzhen w Chinach. W odpowiedzi na szybką urbanizację postępującą w kraju projektant postanowił całkowicie przemyśleć obecną strukturę miast i pozbyć się przedmieści. Architekt zaproponował nowy rodzaj miejskiego siedlisko oparty na regułach świata  naturalnego który układa stosy z olbrzymich kamieni mieszczących całe społeczności. Cała energia będzie pozyskiwana ze słońca i z wiatru, wszystko co zostanie wyprodukowane ma zostanie poddane recyklingowi. Mieszkańcy każdej z wież będą w niej również procować, ograniczając w ten sposób potrzebę podróżowania. Wszelki jedzenie i towary mają być produkowane wewnątrz konstrukcji w zawieszonych sadach i ogrodach warzywnych dodatkowo odpadki będą wradzać do ekosystemu zasilając go. Projekt nazwany „Azjatyckie kopce” składa się z serii sześciu wież z maksymalnie 20 szklanymi kamykami w jednym. Stalowa konstrukcja stworzy zakrzywiony kształt a panele słoneczne i turbiny wiatrowe zostaną zamontowane na jej powierzchniach zewnętrznych. Stworzenie koncepcji zlecił prywatny Chiński inwestor.

Centrum kongresowe w Chinach

Dezeen_Dalian-International-Conference-Center-by-Coop-Himmelblau_ss_1

Austryjacka firma Coop Himmelb(l)au ukończyła właśnie budowę międzynarodowego centrum konferencyjnego  Dalian, powykrzywianego stalowego budynku w Chinach z salami konferencyjnymi przebłyskującymi w pęknięciach elewacji. Centrum powstało nad zatoką w mieście Dalian, z dala od głównej osi miasta, dlatego też budynek ma stać się wizytówką i charaktereystycznym punktem szybko rozwijającej się dzielnicy znajdującej się poza gęsto zaludnionym i zanieczyszczonym centrum miasta. Architekcie zaprojektowali budynek jako skręconą masę stali i betony, z porzecinaną finezyjnymi prążkami powierzchnią które mają nawiązywać kształetem do rybich skrzeli, za tymi przecięciami umieszczono olbrzymie powierzchnie szklane które wpuszczają naturale światło do wewnątrz budynku. Rdzeniem całego kompleksu jest sala teatralno-koncertowa na 1600 miejsc. Główna sala konferencyjna znajduje się bezośrednio za nią i może pomieścić do 2500 osób lecz może również zostać przekształcona w salę bankietową, galernię wystawową lub dodatkową widownię sali koncertowej. Kolejne szęśc sal zostało rozmieszczonych po obwodzie budynku,wystają one wspornikowo poza naturalny obrys ścian zewnętrznych. Pojemność tych sal wacha się w granicach od 300 do 600 osób lecz znacza część może być podzielona na mniejsze części. Publiczne foyer owija się wokół budynku łącząc wszystkie pomieszczenia, zapewniając również główną przestrzeń spotkań.

Centrum wystawowe w Chinach

Dezeen_National-Convention-and-Exhibition-Centre-Tianjin-by-GMP-Architekten_ss_4

Firma GMP Architekten wgrała konkurs na zaprojektowanie centrum wystawowego o powierzchni 1.2 miliona metrów kwadratowych w Tianjin w Chinach. Z powierzchnią 400.000 metrów kwadratowych części wystawowej Narodowe centrum konferencji i wystaw będzie największym tego typu obiektem na świecie, powstanie ono w zachodniej części miasta pomiędzy jego historyczną częścią i rozwijającą się przestrzenią nad linią brzegową. Niemieccy architekci stworzyli plan oparty na liniowej siatce składającej się z 32 hal wystawowych o jednakowych wymiarach które zostaną wykonane w dwóch etapach po przeciwnych stronach drogi Haigu. Dwa olbrzymie hole wejściowe będą się znajdować w centrum siatki na osi północ-południe. Kolumny w kształcie drzew będą podtrzymywać dach, podczas gdy uniesiony chodnik będzie przecinać centrum bezpośrednio prowadząc odwiedzających do jedno kondygnacyjnych sal wystawowych. Przy bardzo dużych wystawach para holi wejściowych może zostać otwarta powiększając w ten sposób powierzchnię o kolejne 25.000 metrów kwadratowych. Na propozycję architektów składa się również hotel, centrum kongresowe, biura i część administracyjna.