Kaplica w Finlandii

Turku-Ecumenical-Art-Chapel-by-Sanaksenaho-Architects_dezeen_784_3

Przepraszam za tak długa przerwę która była powodem były sprawy osobiste. Mam nadzieję że uda mi się na dobre wrócić do regularnego pisania tego bloga.

Pierwszy wpis do tej długiej nieobecności chciałbym poświęcić kościołowi zaprojektowanemu przez studio Sanaksenaho Architects który powstał w Finlandii. Łukowy kształt tej konstrukcji opierający, się na wykonanej z sosnowego drewna ramie nadaje mu formę bliższą do kadłuba statku niż budynku. Budowla zlokalizowana na jedne z wysepek rozległego archipelagu Turku w sąsiedztwie centrum opieki nad chorymi nad raka. Kaplica ma służyć jako miejsce kontemplacji dla chorych i ich gości. Na zewnątrz świątynia pokryta jest miedzianymi arkuszami których ułożenie tworzy delikatnie widoczne ukośne linie biegnące wzdłuż zakrzywionych ścian. Właściwości miedzi sprawiają że z czasem zewnętrzna elewacja budynku będzie zmieniać kolor na ciemniejszy o odcieniu turkusu. Wnętrze natomiast wyłożone surowym sosnowym drewnem ma z upływem lat ma powoli nabierać koloru czerwonego. Dwa pasy szkła biegnące od poziomu terenu aż po szczyt dachu po obu stronach budynku i dwa małe okna u szczytu dachu znajdujące się na przeciwnym końcu budynku są jedynymi źródłami światła.

Reklamy

Propozycja biblioteki w Helsinkach

img_1_1355339459_96a3be3cf272e017046d1b2674a52bd3

Już kilka przedstawiłem ale dziś mam jeszcze jedną propozycję na główną bibliotekę w Helingach tym razem stworzoną przez MDU architetti ma na celu rozwój po przez architekturę i urbanistykę, projekt na nowo interpretuje rusztowania by stworzyć wzajemne połączenie społeczności, kultury, natury i zrównoważonego projektowania w samym centrum Helsinek. Kształt konstrukcji powstał w oparciu o prostą zasadę, każdy element znajdujący się powyżej musi być otwarty na interakcję pomiędzy ludźmi w celu wzmocnienia przestrzeni społecznej służącej wymianie kulturalnej i dzieleniu się doświadczeniami pomiędzy ludźmi.  Projekt ma zamknąć lukę pomiędzy naturą i kulturą reinterpretując i przekształcając klasyczny obraz drzewa. Biblioteka przyjmując formę drzewa, wzrasta w przestrzeni urbanistycznej i ma metaforycznie rosnąc dzięki różnym kulturalnym i społecznym doświadczeniom mieszkańców jak naturalne drzewo potrzebujące wody, budynek ten potrzebować będzie kultury. Drzewo to składa się z wielu elementów, koncepcja opiera na otwartości i wysokiej przezroczystości. Parter biblioteki pełnić będzie funkcję publicznego placu, gdzie ludzie mogą się spotykać, socjalizować i dzielić swoje zainteresowania.

Jeszcze jedna koncepcja biblioteki w Helsinkach

OODAHCL_01b

Łamiąc z tradycyjną ideą biblioteki pełniącej funkcję magazynu książek, portugalska firma OODA  zaprezentowała propozycję stworzenia nowej biblioteki głównej w Helsinkach jako nowego miejsca spotkań w celu wymiany informacji. Inaczej niż zwykła metalowa rama tworząca kształt sześcianu, nowa biblioteka ma łączyć się z miastem za pomocą stopniowanego dachu który ma stać się symbolem społecznej integracji, podzielony na dwie części w zależności od pełnionej funkcji po obu stronach budynku. Projekt zakłada iż nowe centrum będzie zawierać więcej niż półki z książkami, ma ona przyciągać odwiedzających do swoich trzech niejasno określonych przestrzeni które będą pełnić wiele funkcji społecznych i pozwolą gromadzić dużą liczbę osób w punkcie wymiany wiedzy. Biblioteka może również stać się punktem odniesienia dla miasta, gdyż stanowi pewną dynamiczną formę architektoniczną i pełnić ma odpowiedzialną funkcję społeczną.

Koncepcja biblioteki w Helsinkach

Wczoraj przedstawiłem wam jedną z propozycji wyglądu nowej biblioteki w Helsinkach dzisiaj zaprezentuje kolejną tym razem stworzoną przez belgijskie studio  JDS Architects . Przepuszczalna, przezroczysta elewacja wyrażać wzrost wewnętrznego obiegu po przez przesuwanie się do wewnątrz i na zewnątrz. Nazwana czarną pętlą pojedyncza rampa otacza wewnętrzne atrium, tworząc ciągłom ścieżkę łączącą wszystkie piętra. Nowoczesny układ nawiązuje do tradycyjnego piętrowego układu starych bibliotek lecz dodatkowymi atrakcyjnymi przejściami.

Nowa biblioteka w Helsinkach

Wyposażona we wszystkie najnowsze media i urządzenia elektroniczne propozycja na główną bibliotekę Helsinek stworzona przez francuską firmę Djuric Tardio Architectes ma ukazywać przejście z powrotem do książek i  źródeł wiedzy w celu zapewnienia ich ciągłego istnienia i pamięci o nich. Organizacja konstrukcji drewnianej jest prosta ale przy tym pełna dynamiki, składa się ona z trzech różnych przestrzeni: pełniącego wiele funkcji lobby, biblioteki i kina z przestrzeniami wystawowymi. Prosta miejska elewacja od strony ulicy jest zrównoważona bardziej otwartą i wyraźną od strony parku, chronionego przez gigantyczne pionowe, regulowane pergole na południu. Sercem projektu biblioteki jest spiralna podwójna rampa biegnąca wokół regałów  z książkami element ten nosi nazwę wieży wiedzy tu będą dostępne do czytania książki w formie tradycyjnej, prócz dostępny on-line wersji cyfrowych. Wszystkie wejścia do usług biblioteki są przejrzyste i łatwe do odnalezienia już na pierwszy rzut oka, już od wielkiego przejrzystego wejścia na wzniesieniu, umieszczonego w centrum budynku. Przestrzenie takie jak recepcja, bar i restauracja są zorganizowane jako unikalne szerokie wspólne miejsca służące do gromadzenia się. W ten sposób nowa helsińska biblioteka stanie się miejscem spotkań dla obywateli, miejscem dla wielu wydarzeń szczególnie w najbardziej południowej części budynku w której mieści się kina oraz miejsce instalacji wystaw stałych i czasowych.

Kaplica Kamppi

Kaplica Kamppi zlokalizowana w południowej części ruchliwego skweru Narinkka w centrum Helsinek (Finlandia). Oferuje ona miejsce do zatrzymania się i wpasowywuje się w najgęściej zurbnizowany krajobraz w Finlandii, jej zakrzywiony kształt, drewniana fasada i delikatne wnętrza przyjmują gości i ochraniają przed miejskim tętniącym życiem na zewnątrz. Do kaplicy można wejść z każdej strony od strony Simonkatu wchodzi się na mały skwerek z tamtąd schodami schodzi się w dół do wejscia, wejścia do budynku są zlokalizowane w oszklonych wiatorłapach. Część sakralna jest spokojna i cich, z prostym wnętrzem wykonanym z drewna i delikatnym, miękkim światłem. Fasada zewnętrzna wykonana jest z ciętych na zamówienie poziomych świerkowych desek zabezpieczonych specjalnym bezbarwnym woskiem. Konstrukcja powstała z elementów wycinanych metodą CNC.

Koncepcja piramidy Fokka

Fińska studentka architektury na Uniwersytecie Aalto w Helsinkach Arto Ollila stworzyła projekt na nową wizytówkę miasta w zachodnie jego części. Koncepcja Fokka zakłada wybudowanie pochylonej piramidy ze stali i szkła przypominającej wzgórze i zawierającej pod dachem ogród. Zrównoważone projektowanie i lokalizacja w gęstej przestrzeni miejskiej, dobre połączenie są najważniejszymi jego cechami. Dolne piętra budynku przeznaczone są na wynajem na biura i działalność komercyjną podczas gdy wyższe piętra przenaczono na hotel i mieszkania. Ollila zaprojktowała również duży park pod dachem łączący eszystkie miejsca, szklana powłoka jest tak zoptymalizowana aby zapewnić naturalne dzienne światło unikając przegrzania wnętrza. dach jest zintegrowany z panelami słonecznymi generującymi energi dla budynku który ma stać się modelm dla przyszłych projektantów.