McDonald w Batumi

mcd00

W szybko rozwijającym się mieście nad morzem czarnym Batumi w Gruzji, lokalny architekt Giorgi Khmaladze zaprojektował szklaną, składającą się z wielu  faset formę, uzupełnioną wewnętrznym ogrodem. Powłoka o eleganckim kształcie wspornikowo unosi się nad zwyczajną miejską zabudową i mieści w sobie stację paliw i McDonalda.Budynek otwiera się na ulicę a zadaszenie wyłożone nie przezroczystymi płytkami osłania stację paliw jednocześnie ukrywając wewnętrzny ogród który otacza restaurację znajdującą się z drugiej strony.

Reklamy

Nowy most w Tbilisi

bridgeofpeace_01

Studio pochodzące z Mediolanu aMDL ukończyło właśnie most w Tbilisi łączący Avlabari i Rike nad rzeką Kura po środku miasta, urzeczywistniającym ideę pokoju, ponieważ łączy dwa przeciwstawne obszary o własnych, unikalnych kulturach. Zaprojektowany jako sinusoidalny dach połączony stalowymi pierścieniami, spięty wokół stalowymi rurami, szklane panele zapewniają warstwę ochronną ponad ścieżką podwieszoną pod konstrukcją. Most ma się również stać atrakcją dla mieszkańców i turystów ma pozwolić no ich spotkanie i być ważnym obiektem w mieście.

 

Ratusz w Gruzji

dezeen_Lazika-Municipality-by-Architects-of-Invention_ss1

Firma Architects of Invention ukończyła budynek publiczny na palach dla miasta które jeszcze nie istnieje w Gruzji. Prezydent Gruzji Micheil Saakaszwili zapoczątkował pod koniec 2011 r. plan budowy miasta Lazika rozciągającego się na odcinku bagnistej ziemi na brzegu Morza Czarnego. Oparte na koncepcji chińskiego miasta natychmiastowego, Lazika ma stać się drugim co do wielkości miastem po Tbilisi w Gruzji w ciągu najbliższych 10 lat. Architekci otrzymali zadanie stworzenia pierwszego budynku nowego miasta, budynku publicznego i ratusza gdzie urzędnicy będą mogli pracować nad projektowaniem i planowaniem przyszłej architektury i infrastruktury. Konstrukcja składa się z trzech stalowo, szklanych przestrzeni podpartych na wąskich kolumnach, które były zainspirowane przez regionalne domy które tradycyjnie wznoszą się ponad wilgotną ziemią aby poprawić wentylację i utrzymać dom suchym. Architekci podkreślają również że budynek posadowiony jest na poziomie morza a konstrukcja na palach jest właściwą odpowiedzią na zagrożenia związane z powodzią. Część publiczna ratusza zajmuje prostokątną szklaną przestrzeń w pobliżu podstawy budynku natomiast zakrzywiona, przeszklona sala weselna jest umieszczona w środku a biura znajdują się w prostopadłościanie z perforowanej stali unoszącym się nad wszystkim. Zewnętrzna klatka schodowa prowadzi w górę do dwóch departamentów a czerwone szklane windy łączą dwa te poziomy z biurami znajdującymi się powyżej. Budynek został ukończony już we wrześniu i została zbudowana w ciągu zaledwie 168 dni. Gmina Lazika jest najnowszym z trwających projektów infrastrukturalnych w Gruzji.

 

Budynek publiczny w Gruzji

Po dwóch latach planowania i budowy ukończono ratusz miejski z salą do obsługi petentów, budynek zaprojektowali włoscy architekt Massimiliano i Doriana Fuksas z Fuksas Architects. Jedenaście różnie uformowanych płatków wznosi się 35 m ponad budynki znajdujące się w sąsiedztwie, urząd ulokowano w centrum na działce z widokiem na rzekę Kura. Pod zakładkowo nachodzącymi na siebie zadaszeniami znajduję się  siedem cztero piętrowych budynków zawierających przestrzenie biurowe. Ich umiejscowienie wokół centralnego publicznego placu pozwala na podziwianie spodniej części dachu i kolumny. Rozgałęziające się filary wewnątrz i na zewnątrz ratusza majestatycznie wspierają różnokształtne płatki, podkreślając iż są one całkowicie odrębną częścią konstrukcji. Wewnątrz ruch ułatwiono łącząc każdy z poziomów mostem. To nie jedyna tak ciekawa budowla w Gruzji (więcej https://znosemwprojekcie.wordpress.com/tag/gruzja/) a i o projekcie architekta Massimiliano Fuksas-a też ostatnio już pisałem (http://wp.me/p2wQA6-om).


Sąd w Gruzji

20120909-230821.jpg

de Architekten Cie i Lada Hršak z HL Architecture wygrali konkurs na sąd w Gruzji. Projekt zlecony przez ministra sprawiedliwości Gruzji ma wspierać szeroką reformę odnowy serwisu publicznego. Plan zakłada stworzenie podniesionego placu będącego dachem budynku łączącym przestrzeń publiczną z audytorium znajdującym się na dachu który ma stać się nowyą przestrzenią publiczną. Wielofunkcyjna konstrukcja znajdująca się pod kasetonowym dachem podzielona jest na pięć części i zawiera wyspy przy których ma się oczekiwać maksymalnie dwie minuty.

.

20120909-230840.jpg

20120909-230903.jpg

20120909-230937.jpg

Punkt graniczny w Gruzji

Jednym z ostatnich z szeregu projektów infrastrukturalnych w Gruzji jest skręcona kaskada betonowych kształtów tworząca punkt kontroli na granicy z Armenią zaprojektowany przez Luka Machablishvili. Budowa tego wyjątkowego punktu już trwa w Ninotsminda będzie ona zajmować ponad 100 m i ma obsługiwać ruch w oni kierunkach łącznie na ośmiu pasach. Barwione szklane panele uzupełniają przestrzenie pomiędzy betonowymi płytami a na obu kończący budynku panele otaczają wokół dwa piętra dla pracowników.

.

Nowy budynek parlamentu w Gruzji

Nowy budynek parlamentu w Gruzji jest projektem nowoczesnym nawiązującym do natury i jest odbiciem wielkiej szansy jaką tej kraj doświdcza. Pierwszą rzeczą którą zmienionio jest lokalizacja budynek przeniesiono z Tibilisi do Kutaisi, wielkiego terenu który ma zostać przekształcony w park. Wygłąd zewnętrzny głównego budynku ma wyrażać moc i potęge, wielka szklano stalowa kopuła pełni rolę dachu na szczycie którego znajduje się betonowy elment następnie przechądzący w olbrzymi tunel stający się wejściem dla parlamentarzystów i gości. Kontrast pomiędzy tymi dwoma elementami i materiałami symbolizuje dwie koncepcje w ścisłym powiązaniu przejrzystość demokracji i praworządności która parlament reprezentuje. Kompuła składa się z głownej serii 100 ukośnych łukowych przęseł i kolejnych drugorzędnych elementów ciągnących się wzdłuż 150 m, kształt i krzywizna ma przywodzić twór naturalny. Budynek jest postawiony niezależnie od otoczenia , wnętrze budynku składa się z kilku przecinających się powierzchni połączonych kilkoma pomostami i pionowymi rdzeniami, tworzy ono przestrzeń pod szklanym kloszem. Budynek jest zaprojektowany tak aby zapewnić efektywne wykorzystanie przestrzeni w zależności os rodzaju instytucji: Sala Plenarna, biura dla parlamentarzystów, pokoje spotkań, sale dla prasy i pokoje konferencyjne a także by zapewnić przestrzeń dla prezydenta i innych agencji. Na dolnym większym poziomie są powierzchnie na recepcje i wystawy, udekorowane mają być wazonami z kwiatami i drzewami które mają stwarzać atmosferę. Ciekawym rozwiązaniem jest użycie betonowego pasa okalającego kopułę jako przewodu wentylacyjnego który ma zapewnić naturalny powiew powietrza w  70%  pomieszczeń wewnętrznych. Projekt nowego parlamentu zawiera również dwa inne budynki biurowe Staff Building  przeznaczony na biura prywatne i House of Government gdzie będą przeniesiane niektóre ministerstwa z Tibilisi, wokół zostanie stworzony olbrzymi park – Millennium Park nawiązujący wyglądem do nowego parlamentu. Całkowita powierzchnia kompleksu to 45.000 m² a koszt inwestycji to 85.000.000 milionów euro.