Olbrzymia podkowa

MVRDV-Markthal-Rotterdam-Hufton-Crow_dezeen_784_0

Olbrzymi budynek o kształcie podkowy w Rotterdamie mieści wewnątrz hala targową oraz mieszkania. Ukończony w zeszłym miesiącu Markthal jest pierwszym tego typu obiektem w Holandii. Łuk przykrywający targowisko ma 40 metrów rozpiętości i zawiera w sobie 228 mieszkań a oba końce całkowicie przeszklone ochraniają wnętrze od niekorzystnych warunków pogodowych jednocześnie je doświetlając. Wewnętrzna strona łuku o powierzchni ponad jednego hektara została ozdobiona kolorowym muralem autorstwa Arno Coenen i Iris Roskam. Obraz powstał na perforowanych aluminiowych panelach i ma nawiązywać do XVII wiecznego holenderskiego malarstwa. Wewnątrz prócz targu mieszczą się również sklepy i kompleks biurowy.

Wydaje mi się że ten projekt doskonale udowadnia że architektura i sztuka powinny się przenikać i uzupełniać. Gdyż moim zdaniem „mdły” i nieciekawy projekt samego budynku dzięki muralowi wewnątrz stał się jedną z wizytówek Rotterdamu. Ale najlepiej oceńcie to sami.

Reklamy

Ratusz w Holandi

dezeen_Town-Hall-Midden-Delfland-Schipluiden-by-Inbo_ss_5

Ten przeszklony ratusz w Holandii zaprojektowany przez holenderskie studio Inbo posiada strzechą kryty dach nad wszystkimi pięcioma zakrzywionymi częściami. Zlokalizowane w Schipluiden wielofunkcyjne centrum składa się z pięciu przestrzeni które mają pasować formą do otaczających je wzgórz. Konstrukcja zainspirowana typowymi dla tego regionu farmami posiada dach kryty strzechą metrowej grubości, w przeciwieństwie do tradycyjnego rozwiązania które może stanowić znaczne zagrożenie pożarowe, trzcina jest ciasno owinięta systemem prefabrykowanych paneli. Co ciekaw strzecha pokrywa tylko powierzchnie widoczne z poziomu gruntu, sekcje znajdujące się wyżej zostały pokryte panelami słonecznymi. Trzy największe części budynku mieszczą w sobie biura ratusza, dwa mniejsze bloki znajdujące się pomiędzy stwarzają wejściowe foyer i publiczny hol. Okna umieszczono na północnej i południowej elewacji każdego z bloków pozwalając na dostęp naturalnego światła do każdego pokoju w budynku. Kolejne panele zostały zamontowane wokół przeszklenia zwiększając  jednocześnie zacienienie. Architekci z Inbo zaprojektowali również wnętrza budynku, dodając płyty chodnikowe w holu wejściowym, lampy w kształcie kropel i meble wykonane z drewno pochodzenia lokalnego.

Szklany dom w Holandii

dezeen_Glass-Farm-by-MVRDV_ss_3

Pamiętacie wizje szklanych domów w „Przedwiośniu” dzisiaj opisze projekt który myślę że może być uważany za jej spełnienie. Sklep i obiekt biurowy zaprojektowany przez holenderską firmę MVRDV stara się udawać budynek ze starej farmy ale jego ściany i dach są wykonane ze szkła. Budynek jest zlokalizowany na rynku małe holenderskiego miasteczka Schijndel w którym dorastał partner MVRDV Winy Maas. Miasto doznało poważnych uszkodzeń podczas II Wojny Światowej i Maas bardzo dynamicznie walczył od lat 80 o zagospodarowanie miejsca pomiędzy kościołem i ratuszem miejskim. Po 3o latach i 6 nieudanych próbach architekt i władze lokalne zgodziły się na budowę tradycyjnego budynku w granicach określonym przez urbanistów. MVRDV przeinterpretowało tą przestrzeń i wizję wykorzystując szkło na które następnie nałożono fotografie tradycyjne lokalnej farmy wykonane przez artystę Frank van der Salm. Kolekcja zdjęć została dzięki specjalnej technice  nadrukowana bezpośrednio na szkle, dzięki czemu powstała iluzja ceglanych ścian i dachu krytego strzechą. Budynek jest większy niż prawdziwe zabudowania na farmie, wygląda jak by miał dwa piętra ale w rzeczywistości ma trzy, drzwi widoczne na jednym ze zdjęci mierzą około czterech metrów wysokości. Prawdziwe okna i drzwi nie pokrywają się też z tymi wydrukowanymi, wejście wygląda jak przejście przez ceglaną ścianę a okna wyglądają jak półprzezroczyste plamy. Szklany dom mieści w sobie sklepy, restauracje, biura i ośrodek zdrowia.

 

Most w Holandii

Most Melkweg stworzony przez amsterdamską firmą NEXT Architects jest kontynuacją Melkweg która jest częścią plany Kanaalsprong i łączy dzielnicę Weidevenne i historyczne centrum miasta Purmerend w Holandii. W celu jego dostosowania do wymagań kąta nachylania dla rowerów i wózków wymagana była długość ponad 100 m. Z tego powodu ścieżki podzielono na dwie części jedną przeznaczoną dla pieszych a drugą dla rowerzystów i wózków. Obywatele mogą pokonać kanał przechodząc po przez wysoki łuk który w najwyższym punkcie osiąga 12 m, stwarzając połączenie pomiędzy historyczną i nową częścią miasta ale jest to nie tylko najkrótsze połączenie ale również atrakcja turystyczna.

Sklepik w Oegstgeest

Holenderski architekt BaksvanWengerden ukończył właśnie sklep o chwiejnej formie w mieście Oegstgeest. Parter i pierwsze piętro sklepu Dames Dietz Deli rozszerza się na zewnątrz by zwiększyć powierzchnię na dość skromnej wielkości działce tworząc jednocześnie podwójnej wysokości wejście pomiędzy ścianą a balkonem pierwszego piętra. Trzecie piętro natomiast ma mocno pochylony dach który łączy się z linią dachu sąsiada. Ściany i sufity wnętrza są pokryte i wykończone drewnem podczas gdy elewacje są wyłożone brązowymi płytkami ceramicznymi. Sklep zajmuje parter na piętrze jest kuchnia i część magazynowa której pozostał cześć jest na piętrze trzecim.

Ośrodek dla ofiar handlu ludźmi w Holandii

Ofiary handlu ludźmi mogą odnaleźdz schronienie za fasetowanymi ścianami tego bloku w Holandii storzonego przez holenderską firmę KAW. Ośrodek nazwany Veilige Veste co oznacza twierdza bezpieczeństwa jest trzy piętrowym budynkiem w Leeuwarden w regionie Friesland jest on domem dla 48 dziewczynek które są ofiarami prostytucji lub nadużycia. Pierwotnie budynek został wybudowany jako posterunek policji w latach 70 a nowa elewacja z paneli pozaginanych po przekątnej jednocześnie stwarza ciekawą strukture jak i zapewnia miejsce dla dodatkowej izolacji. Pod białymi kwartami na poziomie gruntu znajdują się kntrastujące drewniane panele i duże okna. Na parterze znajdują się biura, pokoje spotkań i gabinety lekarskie, sypialnie i salony dla mieszkańców znajdują się w sześciu grupach porozkładane na pierwszym i drugim piętrze.

 

 

Zakład fryzjerski w Amsterdamie

Miedziane rury które rozgałęziają się na ścianach i suficie w tym zakładzie fryzjerskim w Amsterdamie stworzonym przez Ard Hoksbergen dostarczają wodę i prąd. Niektóre kanały dostarczają wodę do zlewów inne kończą się żarówkami lub tworzą haczyki na tle białych płytek, sklejek i betonu. Architekt połączył rury i wybrał naturalne materiały by stworzyć surową ale ciepłą atmosferę.