Pawilon z recyklingu

templ-shinslab-temporary-temple-seoul-south-korea-museum-courtyard-recycled-cargo-ship-parts_dezeen_1568_5

Kolejny wpis pokazujący że w architekturze najważniejszy jest oryginalny pomysł a nie koniecznie wielkie pieniądze i światowej sławy architekci. Południowo koreańskie studio Shinslab Architecture podzieliło jeden ze starych zardzewiałych statków i odwracając kadłub stworzyło swój pawilon/instalację zgłoszony do konkursu  MoMA’s Young Architects. Olbrzymia metalowa konstrukcja została umieszczona na dziedzińcu wejściowym Koreańskiego Muzeum Sztuki Współczesnej w Seulu. Gdzie za swoja łukową, zniszczoną i zardzewiałą powłoką zewnętrzną kryje ogólnodostępną przestrzeń  mającą służyć do odpoczynku. Przestrzeń wypełniono drzewami i roślinnością. Projekt ma pokazywać jak obiekty które utraciły już możliwość pełnienia swojej podstawowej funkcji użytkowej nadal mogą posiadać wartość i być wykorzystane, jednocześnie architekcie pragnęli podkreślić piękno które występuje w przedmiotach użytkowych produkowanych masowo.

 

Biblioteka w Indonezji

Bima-Microlibrary_SHAU-Bandung_dezeen_1568_3

Dwa tysiące pojemniczków na lody zostało wykorzystane do wykonania ścian tej małej lokalnej biblioteki w Bandung w Indonezji, dodatkowo niektóre z nich są perforowane by przekazać pewną zakodowaną wiadomość.  Mikro biblioteka została zaprojektowana przez lokalne biuro architektoniczne Shau jako prototyp całej serii podobnych obiektów które mają powstać w całym kraju.

Umiejscowiona przy małym publicznym placu w okolicy Taman Bima, biblioteka ma umożliwiać naukę oraz inne aktywności które mają pomóc w zwalczaniu wysokiego poziomu analfabetyzmu oraz przyczynić się do obniżenia współczynnika porzucania szkół. Największym wyzwaniem dla zespołu projektantów było znalezienie materiału na wykonanie elewacji który był by stosunkowo tani, dostępny bez problemów w okolicy oraz który pozwoli na dostęp zarówno świeżemu powietrzu jak i naturalnemu światłu do wnętrze.

Pustynna oaza

Bee-ah-HQ-by-Zaha-Hadid_dezeen_bn01

Zaha Hadid zaprezentowała projekt budynku który kształtem przypominać ma piaskową wydmę a mieścić się w nim ma siedziba gówna firmy zajmujące się oczyszczaniem środowiska Bee’ah. Konstrukcja o powierzchni 7000 metrów kwadratowych będzie się mieścić w Sharjah w północnej części Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Dodatkową ciekawostką prócz wyglądu może być fakt że ma to być jeden z pierwszych budynków w całości zasilony energią pochodzącą z odnawialnych źródeł energii. W dwóch największych wydmach mieścić się będą biura, część administracyjna i atrakcje dla odwiedzających. W miejscach których konstrukcje będą na siebie nachodzić znajdują się osłonięte dziedzińce oferujące miejsce relaksu dla pracowników. Nowa kwatera została tak zaprojektowana aby wnętrza tej „oazy” wypełnione były dziennym światłem, jednocześnie dążono do ograniczenia przeszklenia. Również materiały który zostanie wykończone wnętrze zostały tak dobrane aby jak najlepiej odbijać promienie słoneczne. Część powłoki i konstrukcji budynku ma się opierać rzucie prostokątnym co pozwolić na wykonanie ich z materiałów częściowo pochodzących z recyklingu. System odzyskiwania energii zredukuje potrzeby mechanicznego ochładzania powietrza, podczas gdy baterie fotowoltaiczne zintegrowane z otoczeniem zapewnią budynkowi energię.

Nowa siedziba MKOL w Lozannie

Olympic-Committee-HQ-by-3XN_dezeen_ban

Duńska firma 3XN ujawniła pierwsze zdjęcia projektowanej nowej siedziby Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego w Lozannie. Nowa siedziba główna ma połączyć wszystkie obecnie działające w Lozannie a rozproszone po całym mieście biura w jednym miejscu nad brzegiem jeziora genewskiego. Na przeciwko historycznej lokalizacji MKOL, projekt zajmie powierzchnię 24 000 metrów kwadratowych i według architektów nie zakłóci on otoczenia czy historycznej siedziby. Oczywiście budynek będzie w pełni ekologiczny, zamontowane zostaną m.in. panele słoneczne a rozmieszczenie biur będzie zoptymalizowane pod kątem uzyskania jak najlepszego naturalnego oświetlenia.

Centrum kulturalno-sportowe

EFFEKT-Streetmekka_dezeen_784_6

Duńskie studio architektoniczne EFFEKT wygrało konkurs na projekt centrum sportów mieszczące się w byłej, zniszczonej zajezdni lokomotyw w Esbjerg w południo-zachodniej Danii. Streetmekka Esbjerg ma być jednym trzech miejsc tego typu, którego powstanie zaproponowała organizacja non-profit Realdania, która planuje wykorzystać zrujnowaną lub podniszczoną przemysłową infrastrukturę przekształcając ją w centra kultury. Wizją polega na stworzeniu miejsca gdzie będzie możliwe uprawianie sportów różnego rodzaju przez cały rok nawet w zimnym skandynawskim klimacie. Wszelkiego rodzaju wewnętrzne i zewnętrzne przestrzenie zostaną zorganizowane wokół centralnego otworu którym pierwotnie były zamontowane urządzenia do ustawiania pociągów. W skład centrum wchodzić będą skatepark, wewnętrzne i zewnętrze boisko do koszykówki, parkiety do tańca, pracownie dla artystów i DJ-ów czy kawiarnia i kuchnia. Oprócz tego znajdować się tam mają biura, przebieralnie i przestrzeń społeczna. Otwarcie obiektu planowane jest na zimę 2015 r.

Skocznie w Falun

Falun-ski-jumps-by-Sweco-Architects-_dezeen_784_6

Zima zapasem, sezon skoków narciarskich już się rozpoczął dlatego też sądzę że jest to odpowiedni czas na ten wpis.

Światła biegnące wzdłuż rozbiegu wraz ze szklano-stalowymi krawędziami zaznaczają charakterystyczny kształt odnowionych skoczni kompleksu Lugnet w Falun w Szwecji. Powodem modernizacji są Mistrzostwa Świata w Skokach Narciarskich które mają się obyć na tych obiektach w 2015 r., będą to jednocześnie czwarty raz kiedy miasto gości tę imprezę. Oba obiekty powstały na mistrzostwa w roku 1974. Ekspert skoków i jeden z członków zespołu który pierwotnie zaprojektował obie skocznie Kurt Evan Sonehag został poproszony o ustalenie wymagań do modyfikacji. Autorzy projektu szwedzkie studio Sweco Architects dodało nowe tory zjazdowe, szklane i stalowe poręcze po bokach wymieniając zużyte i niespełniające obecnych wymagań materiały. Architekci przeprojektowali oszklone ze wszystkich stron taras widokowy i poczekalnie dla zawodników. Wiodą do nich schody w przemysłowym stylu z antypoślizgowymi stopniami. Wewnątrz od razu w oczy rzucają się długie drewniane ławki wykonane z małych drewnianych listewek w różnych odcieniach.
Mimo że zmiany nie powalają może na kolana to na pewno pozwolą na użytkowanie skoczni przez kolejne kilkadziesiąt lat.

Drewniany wieżowiec

dezeen_Wooden-Skyscraper-by-C-F-Moller_SS_1

Po pierwsze przepraszam że nic nowego nie ukazało się od kliku dni ale miałem poważną awarię łącza internetowego i miałem tylko bardzo ograniczony dostęp przez telefon. Ale awaria została usunięta i mam nadzieję że wrócę do dawnego rytmu pisania.

Dziś chcę napisać o bardzo ciekawym projekcie ze północy. Skandynawska firma C. F. Møller ujawniła swoją propozycję na budowę najwyższego budynku o drewnianej konstrukcji w Sztokholmie. Drewniany wieżowiec ma mieć 34 piętra i ma być wizją przyszłości z tańszymi, łatwiejszymi w wykonaniu i bardziej ekologicznymi budynkami niż tradycyjne budynki betonowe czy metalowe. Drewno jest materiałem lżejszym i tańszym a dzięki odpowiednim środkom chemicznym może również być bardziej odporne na ognień niż stal. Drewniane kolumny, belki, ściany, sufity i drewniane ramy będą widoczne przez szklaną elewację budynku. Jako że jest to pierwsza konstrukcja tego typy dla usztywnienia zastosowano betonowy rdzeń komunikacyjny który jednak w przyszłości ma zostać zastąpiony drewnem. Otwarcie budynku zaplanowano na 2023 r.. Muszę przyznać że projekt mi się podoba i jestem ciekawy czy powstaną kolejne konstrukcje tego typu.