Kompleks biurowy w Turcji

KAG_05

W Stambule trwają obecnie prace nad kilkoma dużymi projektami które mają odnowić historyczne miasto i przekształcić je w nowoczesną metropolię jutra o sile gospodarczej i społecznej mogącej konkurować z miastami znajdującymi się na szczycie najwyżej ocenianych miast świata. Ostatnio do współpracy została zaproszona firma JDS architects która ma stworzyć projekt po europejskiej części cieśniny Bosfor w dzielnicy przemysłowej Kagithane. Kompleks biur o delikatnie zakrzywionych kształtach i nakładających się na siebie częściach został wpasowany w charakterystyczny teren jednocześnie odzwierciedlając biegnące serpentynami drogi i fale które stanowią siatkę miasta. Projektując nowe biura i przestrzenie użytkowe na części półwyspu konstrukcja otwiera się na otaczające ją sąsiedztwo oferując dynamiczną serię placów i przestrzeni zielonych dla społeczności. Obiekty handlowe na parterze mają wychodzić na zewnątrz zapraszając ludzi do wzięcia udziału w różnego rodzaju wydarzeniach kulturalnych urządzanych w zintegrowanych pomieszczeniach. Smukły profil budynku stwarza również idealne środowisko do pracy, zapewniając naturalne oświetlenie każdej przestrzeni subtelnie maskowane przez żaluzje i optymalną temperaturę wewnątrz zapewniają przez wentylację.

Reklamy

Osiedle w porcie w Danii

dezeen_Icebergjet-by-CEBRA-JDS-SeARCH-and-Louis-Paillard_ss_1

Zespół architektów składający się z pracowników Belgijskiego studia JDS Architects i Dunśkiej firmy CEBRA są bliscy ukończenia swojego projektu osiedla w zatoce w Danii  mającego przypominać pływające kry lodu. Projekt ma zostać na wiosnę, kompleks jest pierwszą z części nad którą trwają prace w nowej dzielnicy portowej De Bynære Havnearealer w Aarhus która ma stać się miejscem zamieszkania dla 7.000 osób i ma stworzyć 12.000 nowych miejsce pracy. Ponad 200 apartamentów znajduje się w czterech skrzydłach w kształcie litery L, w ich skład wchodzą dwupiętrowe kamienice znajdujące się na niższych poziomach i luksusowe  penthousy na najwyższych piętrach.

 

 

Centrum odwiedzających w Chinach

Agencja nieruchomości Vanke zleciła zaprojektowanie centrum odwiedzających w stolicy Chin. Projekt stworzyła firma JDS architects, budynek ma zająć powierzchnię 5000 m² i ma się stać bramą do galerii wystawowej dla nowego parku zrównoważonego przemysłu w chińskiej metropolii. Ogólny kształt powstał w wyniku manipulacji prostopadłościanu by dopasować go do otoczenia i aby wykonanie go pochłonęło jak najmniej pieniędzy. Architekci połączyli istniejący parking samochodowy z centrum R&D i stworzyli połączenie z parkiem. Pozwala to odwiedzającym na przechodzenie bezpośrednie przez budynek który pełni funkcję zewnętrznej ścieżki dając możliwość podziwiania zielonego otoczenia z alternatywnej wysokości przed ponownym obniżeniem się. Budynek zawiera również wiele rozwiązań z zakresu zrównoważonego i ekologicznego budownictwa. Falisty dach o rożnej wysokości blokuje zimą północny wiatr a podczas lata sprzyja powiewom południowo-wschodnich wiatrów zapewniając naturalną wentylację, tworzy cień na południu a po stronach zachodniej i wschodnie znajdują się ruchome, zacieniające żaluzje wykonane z ogniw fotowoltaicznych. Ogniwa znajdują się również na dachu którego kształt wykorzystaniu również w systemie zbierania wody deszczowej wykorzystywanej do nawadniania i w toaletach, budynek został również wyposażony w pompy ciepła ograniczające wydatek energii na ogrzewanie i chłodzenie.