Restauracja w Paryżu

EP7-restaurant-stephane-malka-designboom00

Francuski architekt i były artysta graffiti  Stephane Malka stworzył projekt restauracji w Paryżu która ma łączyć mityczny wymiar natury z nieustannym rozwojem przestrzeni miejskiej. Jego projekt na EP7 wykorzystuje nieobrobione drewno przygotowane do uprawy  organicznej roślin które mają stworzyć żywą powłokę dla miejskich przestrzenie regeneracyjnych. Architekt rozpoczynał swoją karierę jako agent architekta krajobrazu dlatego wykorzystując olbrzymie plany miasta starał się zrozumieć siłę komunikacyjną formy architektonicznej. Ściany i roślinność stworzone są z sekcji składających się z kwadratowych drewnianych klocków a przeszklenie uzupełnia elewację frontową.

Reklamy

Duńskie centrum architektury

dezeen_Construction-begins-on-OMAs-Bryghusprojektet-in-Copenhagen_ss_2

 

Rozpoczęto prace nad główną siedzibą Duńskiego centrum architektury w Kopenhadze zaprojektowanego przez OMA. Projekt o powierzchni 27.000 metrów kwadratowych ma zostać ukończony w 2017 r. i ma oferować różnego rodzaju powierzchnię na działce która niegdyś była zajmowana przez browar. Pośrodku miejsce swe ma zająć budynek biurowy organizacji powołanej do rozpowszechniania wiedzy na temat architektury i zabudowy środowiska. Wewnątrz znajdą się między innymi przestrzenie wystawowe, ośrodek badawczy, sale konferencyjne, audytorium, księgarnia i kawiarnia.

Miami Beach Convention Center

dezeen_Miami-Beach-Convention-Center-proposal-by-BIG_ss_7

Olbrzymi plac zajmuje miejsce w samym sercu projektu Miami Beach Convention Center zaproponowanym przez duńską firmę BIG. Projekt budynku koncentruje się na publicznym placu, ścieżkach, ogrodach i parkach łączących centrum z otaczającymi budynkami. Sam budynek ma posiadać zielony dach który ma funkcjonować jako przestrzeń dla różnego rodzaju wydarzeń i wystaw. W ramach projektu wyremontowany zostanie teatr Jackie Gleaso a jego lobby na poziomie ulicy, restauracja i kawiarnia stanie się ogólnie dostępna, podczas gdy nowe muzeum kultury latynoamerykańskiej zostanie wybudowane  wzdłuż niego. Na propozycję składa się również budowa hotelu i kilku bloków z apartamentami.

Centrum sportowe w Holandii

dezeen_Sportplaza-Mercator-by-VenhoevenCS_ss_1

Centrum rozrywkowe w Amsterdamie zaprojektowane przez holenderskich architektów VenhoevenCS ma przypominać twierdzę pokrytą roślinnością. Centrum sportowe Mercator jest zlokalizowany przy wejściu do parku  w sąsiedztwie De Baarsjes. Architekci pragnęli  by budynek wpasował się w otoczenie dlatego też dodali kamuflaż w postaci elewacji pokrytej kwiatami i krzakami. Pod „zielonymi” ścianami trzy piętrowy budynek zawiera basen, saunę, klub fitness ale również salę na różnego rodzaju wydarzenia, restaurację, kawiarnię i żłobek, z tyłu natomiast znajduje się zewnętrzny basen. Okna znajdujące się pomiędzy roślinnością mają przyciemniane szyby by ograniczyć widoczność na wewnętrzny basen, głównym źródłem naturalnego oświetlenia są świetliki dachowe.

Rozbudowa muzeum w Saint Louis

dezeen_Saint-Louis-Art-Museum-East-Building-by-David-Chipperfield_ss_6

Brytyjskie architekt David Chipperfield ukończył właśnie swój projekt nowego budynku galerii w muzeum sztuki Saint Louis w Missouri. Ciemne polerowane ściany z betonu, kamień i szkło wschodniego budynku został zaprojektowany jako współczesny odpowiednik Włoskiego muzeum stworzonego przez Cass Gilbert na wystawę światową w 1904 r.. David Chipperfield zaprojektował główną klatkę schodową łączącą wcześniej istniejący budynek z nową rozbudową. Odwiedzający mogą wybrać wejście do muzeum po przez oryginalny portal muzeum Gilbert -a lub przez szklany front budynku nowego skrzydła. Polerowane betonowe ściany o ciemnej barwie są ozdobione kruszywem z rzeki Missouri, wewnątrz kasetonowy sufit biegnie przez budynek integrując świetliki które pozwalają filtrować światło przenikające w dół ku dębowej podłodze. Wschodnie skrzydło planowo ma zostać otwarte 29 czerwca i ma dać muzeum ponad 30% więcej przestrzenie wystawowej, będzie mieścić częściowo kolekcję stałą a część jest przeznaczona na specjalne, czasowe wystawy. Tym samym wystawy czasowe nie będą dłużej pokazywane w głównym budynku które od teraz zostanie przeznaczony jedynie na kolekcję stałą. Rozbudowa dodatkowo zawiera restaurację mogącą pomieścić 100, kawiarnię na 60 miejsc i podziemny parking.

Pralnio-kawiarnio-fryzjer

dezeen_Wasbar-Ghent-by-Pinkeye_ss_1

Belgijskie studio Pinkeye połączyło  pralnię, kawiarnię i salon fryzjerski by stworzyć miejsce gdzie odwiedzającym mogli by się czegoś napić lub ostrzyć w czasie gdy prania. Zlokalizowany w Ghent Wasbar jest pierwszym z sieci tego typu punktów które mają być rozlokowane w różnych miastach Belgi. Pralki są umieszczone na krawędziach, kawiarnia z meblami w pastelowych barwach wypełnia środek a dwa stanowiska fryzjerskie znajdują się na tyle pomieszczenia. Każda z pralek dostała swoje imię wymalowane na ścianie powyżej a wszelkie rury i kable zostały ukryte. Przed remontem w budynku mieściła się księgarnia, architekci przywrócili z tamtego okresu oryginalny parkiet dodano tylko warstwę lakieru. Na ścianach zamontowano różnego rodzaju, nie pasujące do siebie szuflady które są wykorzystywane do prezentacji cenników czy jako podstawki pod rośliny.

 

Kawiarnia przejedz przez

starbucksshippingcontainer02

Przedmieścia Seattle są od niedawna domem kawiarni której pomysł jest powrotem Starbucksa do idei lokalu przejedz lub przejdź przez. Konstrukcja została wykonana z odnowionych kontenerów transportowych. Projekt powstał po wpływem firmy która wykorzystuje takie pojemniki do przewozu kawy i herbaty po przez niemal cały świat. Kawiarnia oferuję całkowitą przestrzeń  ok 42 m² , na której mieszczą się wszystkie usługi świadczone przez Starbucks, dodatkowo znajduje się jeszcze mniejszy 15 metrowy kontener wykorzystywany jako magazyn. Projekt ten może być jedną z pierwszych kawiarni tego typu gdyż Starbucks rozważa w jaki sposób można rozszerzyć wykorzystanie kontenerów i ich prefabrykację. Zastanawiam się czy to nie jest czasem przyszłość budownictwa, kontenerów transportowych jest mnóstwo, pomysłów na wykorzystanie coraz więcej, ostatnio czytałem tylko o luksusowym hotelu i pełnowymiarowym domu, więc kto wie?