Restauracja w Paryżu

EP7-restaurant-stephane-malka-designboom00

Francuski architekt i były artysta graffiti  Stephane Malka stworzył projekt restauracji w Paryżu która ma łączyć mityczny wymiar natury z nieustannym rozwojem przestrzeni miejskiej. Jego projekt na EP7 wykorzystuje nieobrobione drewno przygotowane do uprawy  organicznej roślin które mają stworzyć żywą powłokę dla miejskich przestrzenie regeneracyjnych. Architekt rozpoczynał swoją karierę jako agent architekta krajobrazu dlatego wykorzystując olbrzymie plany miasta starał się zrozumieć siłę komunikacyjną formy architektonicznej. Ściany i roślinność stworzone są z sekcji składających się z kwadratowych drewnianych klocków a przeszklenie uzupełnia elewację frontową.

Reklamy

Centrum sportowe w Holandii

dezeen_Sportplaza-Mercator-by-VenhoevenCS_ss_1

Centrum rozrywkowe w Amsterdamie zaprojektowane przez holenderskich architektów VenhoevenCS ma przypominać twierdzę pokrytą roślinnością. Centrum sportowe Mercator jest zlokalizowany przy wejściu do parku  w sąsiedztwie De Baarsjes. Architekci pragnęli  by budynek wpasował się w otoczenie dlatego też dodali kamuflaż w postaci elewacji pokrytej kwiatami i krzakami. Pod „zielonymi” ścianami trzy piętrowy budynek zawiera basen, saunę, klub fitness ale również salę na różnego rodzaju wydarzenia, restaurację, kawiarnię i żłobek, z tyłu natomiast znajduje się zewnętrzny basen. Okna znajdujące się pomiędzy roślinnością mają przyciemniane szyby by ograniczyć widoczność na wewnętrzny basen, głównym źródłem naturalnego oświetlenia są świetliki dachowe.

Klub Tony

TonysClub01Firma mająca swoją siedzibę w Szanghaju Playze kontynuuje swoje prace nad Klubem Tony, wykazując swoje zaangażowanie w projektowanie zrównoważone, przestrzeń wystawowa i restauracja przestrzeń ta jest przykładem współpracy architektów i klienta. Głównym celem klubu jest promocja naturalnego i zdrowego trybu życia, zlokalizowany w rozwijającej  się finansowej dzielnicy Lujiazui, nowy budynek ma przyczynić się do rozszerzenia programu rozpoczętego przez jedno z największych gospodarstw ekologicznych. Określony po przez duże przeszklone powierzchnie zacienione w dość nietypowy sposób budynek klubu jest domem restauracji z organicznym jedzeniem i jadalni dla VIP-ów jak również oferuje pół-prywaten balkony i kuchnię w której mogą dobywać się pokazy. Osłony wykonane z poskręcanych lin tworzą dynamiczną elewację jednocześnie zapewniając minimalizację strat energii.

Prywatny klub w Chinach

20120905-001244.jpg
Amerykańscy architekci Richard Meier & Partners właśnie ukończyli budynek klubu dla prywatnych członków w jednym z największych rozwijających się trenów w Chinach. OCT Shenzhen Clubhouse zlokalizowany jest na wyspie z 125 hektarami otaczającego terenu nadmorskiego z zatokami i portem zaplanowanego przez SWA. Jak wiele budynków Meiera klub posiada białe wnętrze i elewacje które rozciąga się na aluminiowe ramy pokrycia przedszkolnych ścian. Kompleks ma promienujący plan który owija się wokół wschodniej krawędzi wyspy by pomieścić restaurację, prywatne jadalnie, galerię wystawienniczą i przestrzeń wydarzeń. W przylegającym bloku na południowym wybrzeżu wyspy mieści się centrum fitnes i basen. Budowa jest częścią większego planu który wawiera centrum handlowe, muzeum, teatr jak również parki i plaże.

20120905-001340.jpg

20120905-001346.jpg

20120905-001352.jpg

20120905-001357.jpg

20120905-001405.jpg

20120905-001411.jpg

20120905-001421.jpg

20120905-001417.jpg

20120905-001429.jpg

20120905-001425.jpg

20120905-001437.jpg