Pennsylvania Station

Dzisiaj zaprezentuje cztery koncepcje przyszłej stacji Pennsylvania w Nowym Jorku i Madison Square Garden. Każdy z projektów zawiera stację przesiadkową i wewnętrzną przestrzeń ponad. Penn Station zaprojektowana pierwotnie by pomieścić około 200.000 pasażerów dziennie  obecnie obsługuje już 640.000 nowojorczyków dziennie i pilnie potrzebuje przebudowy.

 

SHoP Architects proponują rozszerzenie głównej hali Penn Station o jasną i dużą przestrzeń otoczoną przez nowe parki i udogodnienia. Zakładają również przedłużenie parku High Line znajdującego się na dawnej estakadzie kolejowej który połączy stację z nową Madison Square Garden.

dezeen_Four-architects-propose-Penn-Station_5_SHoP

SHoP Architects

dezeen_Four-architects-propose-Penn-Station_6_SHoP

SHoP Architects

Skidmore, Owings i Merrill LL czyli SOM stworzyli projekt ogromnej rozbudowy stacji skupiony wokół centralnej, transparentnej hali biletowej.  Nad nią unosić się będzie odwrócona kopuła i wieżowiec zawierająca biura, apartamenty i zielone przestrzenie ułożone jeden na drugim na wielu poziomach.

SOM

SOM

SOM

SOM

SOM

SOM

Propozycja Diller Scofidio + Renfro sugeruje przesunięcie Madison Square Garden wzdłuż Ósmej Aleji i rozszerzenie Penn Station w górę by pomieścić nowe udogodnienia takie jak teatr czy spa.

Diller Scofidio + Renfro

Diller Scofidio + Renfro

Diller Scofidio + Renfro

Diller Scofidio + Renfro

W końcu czwarta koncepcja H3 Hardy Collaboration Architecture proponuje przesunięcie Madison Square Garden na działkę o powierzchni 16 akrów na rzeką Hudson przy ulicy 34, stwarzając rowerowe i piesze ścieżki i nowy park.

H3 Hardy Collaboration Architecture

H3 Hardy Collaboration Architecture

H3 Hardy Collaboration Architecture

H3 Hardy Collaboration Architecture

 

Reklamy

Przebudowa wieżowca w Sztokholmie

dezeen_Strawscraper-by-Belatchew-Arkitekter_ss_1

Szwedzkie studio  Belatchew Arkitekter stworzyło projekt przekształcenia sztokholmskiego wieżowca w wiatrową farmę po przez pokrycie elewacji budynku tysiącami włókien wytwarzających energię elektryczną. Koncepcja zakłada również dobudowanie 16 piętrowego dodatku który był by w całości pokryty przypominającymi futro strukturami zaprojektowanymi by poruszać się na wietrze. Włókna mają wykorzystywać technologię piezoelektryczną pozwalającą przekształcić ruch w energię elektryczną, bez hałasu i innych problemów środowiskowych typowych dla normalnej farmy wiatrowej. Ukończony w 1997 r. 86 metrowy budynek jest najwyższą mieszkalną wieżą w Sztokholmie, została zaprojektowana przez duńskiego architekta Henning Larsen który jednak odszedł po tym jak podczas planowania budynek pozbawiono 16 z 40 pięter.  Nowa propozycja ma powrócić do pierwotnej koncepcji zaproponowanej przez Larsen-a, dodają  restaurację między istniejącą częścią mieszkalną i nową farmą wiatrową a także zakłada powstanie platformy widokowej z panoramicznym widokiem na miasto na najwyższym piętrze.

Polarne parasole

dezeen_eVolo-Skyscraper-Competition-2013-winners_ss_1

Koncepcja olbrzymich parasoli które pozwolą odbudować pokrywę czap lodowych wygrała pierwszą nagrodę eVolo Skyscraper Competition. Zaprojektowane przez Amerykanina Derek Pirozzi polarne parasole których konstrukcja będzie prowadzić do zamrażania wody morskiej uzupełniając lody na terenach najbardziej dotkniętych globalnym ociepleniem. Rozległe zadaszenie będzie zbierać energię słoneczną zmniejszając ilość ciepła pod dachem i będą one zintegrowane z systemem rur które będą pompować słoną wodę ku górze. W konstrukcji znajdzie się również zakład odsalania, centrum badawcze, pokoje służące zakwaterowania naukowców i miejsce produkcji odnawialnej energii pochodzącej z osmozy słonej wody.

dezeen_eVolo-Skyscraper-Competition-2013-winners_7

 

Wieżowiec w Chinach

Kalifornijska firma amphibianArc zainspirowana zdjęciami statków kosmicznych stworzyła dwa różne wieżowca jak propozycję dla siedziby głównej chińskiej korporacji mechanicznej w Changsha. Obie nowe wieże mają po 199,2 m wysokości jest to nawiązanie do roku założenia firmy i rozpoczęcia produkcji. Projekt składa się z  głównej wieży i siedmiu mniejszych inspirowanych statkami kosmicznymi co ma również reprezentować siedmiu założycieli. Dodatkowe budynki będą mieć wysokość od 80 do 100 metrów. Druga propozycja zakłada stworzenie dwóch połączonych ze sobą wież które miały by przypominać punkt startowy dla rakiet. Wieża wyższa miała by 280 m wysokości i mieściła by w sobie hotel a w niższej znajdowały by się biura formy. Budynek hotelu posiada ciągłą formę zewnętrzną podczas gdy budynek biurowy składa się z poukładanych na sobie brył z wyeksponowanymi stalowymi ramami będącymi szkieletem budynku. Most będzie dodatkowo zawierał 5 kondygnacji i basen z niesamowitymi widokami.

 

Koncepcja biblioteki w Helsinkach

Wczoraj przedstawiłem wam jedną z propozycji wyglądu nowej biblioteki w Helsinkach dzisiaj zaprezentuje kolejną tym razem stworzoną przez belgijskie studio  JDS Architects . Przepuszczalna, przezroczysta elewacja wyrażać wzrost wewnętrznego obiegu po przez przesuwanie się do wewnątrz i na zewnątrz. Nazwana czarną pętlą pojedyncza rampa otacza wewnętrzne atrium, tworząc ciągłom ścieżkę łączącą wszystkie piętra. Nowoczesny układ nawiązuje do tradycyjnego piętrowego układu starych bibliotek lecz dodatkowymi atrakcyjnymi przejściami.

Muzeum historii naturalnej w Dani

BIG architects stworzyli koncepcje nowego muzeum historii naturalnej w Dani jego kształt ma przypominać minerał tylko wykonanych przez człowieka krajobraz dostosowuje formy organiczne dla celów ogrodów botanicznych zlokalizowanych w centrum Kopenhagi ich rozszerzeniem ma być formacja skalna współgrająca z otaczającym zielonym parkiem. Powyżej gruntu obecnie istniejący ogród geologiczny stanie się publicznym placem wejściowym gdzie wszystkie serwisy i atrakcje które znajdują się poniżej perforowanej kamiennej powierzchni nowego budynku. Ogród botaniczny jest obecnie romantycznym parkiem, ta zielona przestrzeń dyskretnie przecina otaczające środowisko zapewniając ładny widok gdy spojrzy się okien, zapewniając jednocześnie przebłyski świata zewnętrznego do galerii wewnątrz. Oba ogrody geologiczny i botaniczny zawierają również elementy wystawy znajdującej się pod ziemią. Dwie główne atrakcje budynku to sala z wielorybem wielkim i szklarnia obie atrakcje są umieszczone pod ziemią i przykryte strukturą siatkową umożliwiającą pełnienie podziemnych funkcji wystawienniczych. Sala z wielorybem wielkim ma się stać nowym sercem muzeum wraz z wystawionymi tam jednymi z najstarszych szkieletów odnalezionych na ziemi. Pierwszy podziemny poziom połączyć ma wszystkie budynki nowe jak i te już istniejące formując ciągłą trasę wystawową zaczynającą się i jednocześnie kończącą się w przestrzenie centralnej. Oświetlenie galerii i szklarni zapewnić mają świetliki rozmieszczone w krajobrazie działki. Drugi poziom podziemny zawiera wszelkie przestrzenie nie wymagające światła dziennego takie jak wystawy wrażliwe na promienie słoneczne czy magazyny.

 

Koncepcja przekształcanie powojennych bloków w Londynie


Sztywne betonowe elewacje wielu Londyńskich powojennych bloków mogą zostać przekształcone w bardziej atrakcyjne z dachami krytymi strzechą taką wizję zaprezentował student architektury James Kirk. Kirk stworzył ten projekt jako pracę dyplomową na uniwersytecie Westminster, zakłada ona przebudowę na otwarte nowoczesne apartamenty z fasadą krytą strzechą zamiast kosztownego burzenia wysokich budynków. Prace budowlane mają być przeprowadzane stopniowo by zminimalizować zakłócenia dla istniejących przestrzeni mieszkalnych które nie zechcą być przeniesione. Plan dość ambitnie zakłada też stworzenie szkoły w której miano by uczyć jak naprawiać i tworzyć nowe dachy i fasady ze strzechy. Bardzo fajny pomysł, chciałbym aby polscy studenci architektury tworzyli równie odważne i interesujące projekty przekształcenia naszych bloków z PRL -u.