Pawilon z recyklingu

templ-shinslab-temporary-temple-seoul-south-korea-museum-courtyard-recycled-cargo-ship-parts_dezeen_1568_5

Kolejny wpis pokazujący że w architekturze najważniejszy jest oryginalny pomysł a nie koniecznie wielkie pieniądze i światowej sławy architekci. Południowo koreańskie studio Shinslab Architecture podzieliło jeden ze starych zardzewiałych statków i odwracając kadłub stworzyło swój pawilon/instalację zgłoszony do konkursu  MoMA’s Young Architects. Olbrzymia metalowa konstrukcja została umieszczona na dziedzińcu wejściowym Koreańskiego Muzeum Sztuki Współczesnej w Seulu. Gdzie za swoja łukową, zniszczoną i zardzewiałą powłoką zewnętrzną kryje ogólnodostępną przestrzeń  mającą służyć do odpoczynku. Przestrzeń wypełniono drzewami i roślinnością. Projekt ma pokazywać jak obiekty które utraciły już możliwość pełnienia swojej podstawowej funkcji użytkowej nadal mogą posiadać wartość i być wykorzystane, jednocześnie architekcie pragnęli podkreślić piękno które występuje w przedmiotach użytkowych produkowanych masowo.

 

Reklamy

Sklep w Korei Południowej

Paul-Smith-store-by-the-System-Lab_dezeen_784_1

Główny sklep Paul Smith w stolicy Korei Południowej mieści się w białej powłoce o delikatnie zakrzywionych kształtach z małymi punktowymi okrągłymi okienkami i intensywnie żółtego koloru wejścia. Wewnątrz prócz trzech pięter sklepu znajdują się również dwa poziomy biurowe o różnych rozmiarach i kształtach. Co ciekawe jedynie piwnica ma regularny prostokątny kształt. Charakterystyczna biała elewacja powstała ze zbrojonego betonu układanego w specjalnie ukształtowanych styropianowych blokach i wykończona błyszczącą farbą. Obok głównego wejścia co może dziwić znajdują się drzwi garażowe dzięki którym do 14 samochodów może wjechać na parking znajdujący się w piwnicy.

Klub golfowy w Korei Południowej

01gc

Usytuowany w oazie otoczony przez szybko rozwijający się krajobraz Songdo w Korei Południowej klub golfowy Jack Nicklaus zaprojektowany przez amerykańskie studio Yazdani. Siedziba klubu o powierzchni 50.000 m² oferuje spokojne widoki na ocean i przyrodę. Swój plan wywodzi z architektury azjatyckiej i feng shui, prowadzi gości przez starannie ułożone połączenia wizualne z otaczającym krajobrazu. Budynek posiada 360° widok na zewnątrz, a delikatnie zakrzywiony dach stwarza dynamiczne wnętrze, pozwalając światłu wpadać do pomieszczeń w miejscach przesunięcia fal. Projekt ukrywa dużą powierzchnię budynku po przez podzielenie publicznych części na kilka odrębnych pawilonów.

Opera w Busan

Norweskie studio Snøhetta wygrało konkurs na zaprojektowanie opery nad brzegiem w Busan w Korei Południowej. Zaproponowany przez architektów budynek posiada pochyły dach który następnie rozszerza się by spotkać się z poziomem gruntu, pozwalając odwiedzającym  wejść na publiczny plac znajdujący się na dachu. Marmurowe panele przykryją ziemię na poziomie zero jak i znajdującą się na dachu restauracje która oferuje widok na pobliskie góry. Ściany o zakrzywionych kształtach będą przeszklone, będą się schodzić i unosić w dwóch przeciwległych narożnikach w których zlokalizowane są wejścia do budynku. Głowna sala znajduje się w samym sercu budynku, wyłożona specjalnym materiałem akustycznym, wewnątrz znajdzie się też foyer, specjalne pomieszczenie dla VIP -ów, sale prób, restauracja i stołówka dla personelu. Otwarcie opery planowane jest na rok 2018.

 

Centrum filmowe i teatr

Architekcie z Coop Himmelb(l)au ukończyli właśnie budowę centrum filmowego i teatru w Korei Południowej z charakterystycznym wspornikowym stalowo-szklanym dachem szerszym od skrzydeł Airbusa A380. Centrum jest siedzibą Międzynarodowego festiwalu filmowego Busan z tego powodu pomiędzy dwoma połówkami budynku znajduje się zewnętrzna sala kinowa mogąca pomieścić 4000 widzów przekryta bez słupowo dachem który mierzy 85 m od jednego końca do drugiego. Diody LED zamontowane bezpośrednio pod szklanymi panelami dachu połyskują różnymi kolorami tworząc tęczę ponad głowami odwiedzających którzy  przechodzą przez publiczny plac ku frontowi kompleksu. Struktura w kształcie lejka nakłuwa dach na jednej z stron natomiast spirala rampa wokół niego tworzy szlak z czerwonym dywanem prowadząc do holu recepcji w bloku południowo-wschodnim. A oparta na trójkątach metalowa rama przekrywa tę kolumnę  ukrywając kawiarnię na parterze oraz schody prowadzące do baru i restauracji znajdujących się powyżej. Wewnętrzne kino i teatr ułożone jedno na drugim  w północno-zachodnim skrzydle.

 

Pływające sztuczne wyspy w Seulu

Seul jest jedym z najgęściej zaludnionych miast na świecie i obecnie przechodzi wiele rewitalizacji niewykorzystanych miejskich przestrzeni by stworzyć miejsca do odpoczynku, rekreacji i klutury wśród niezykle aktywnego miasta. Rzeki często były pomijane w wielu miastach, w Seulu rzeka Han dzieli miasto na pół i jest praktycznie odcięta od miasta po przez drogi szybkiego ruchu. Jednak dzięki władzom mista rzeka Han ma przeżyć swój renesans ponieważ zaproponowano powstanie na niej pływającej wyspy która jest częścią większego planu rozwoju i stymulacji krajobrazu wodnego.

H Architecture z Nowego Jorku i Haeahn Architecture z Seulu współpracowali przy tworzeniu projektu pływającej wyspy mającej się stać kulturalną ikoną miasta. Planowo wyspa ma spełniać kilka kulturalnych, edukacyjnych i rekreacyjnych funkcji, będzie wiel miejsc dla przyszłych wydarzeń w mieście. Koncept ma przedstawiać fazy rozwoju kwiatu poczynając od nasienia  po przez pączek aż po kwiat, każda z wysp odpowiada jednemu etapowi objawiająć się delikatną, śmiałą konstrukcja ze szkła, drewna i stali.

Najmniejsza z wysp czyli ziarnko nazwana wyspą Terra ma być centurm dla sportów wodnych i spędzania wolnego czasu. Terra posiada zielony dach, znajduje się tam siedziba klubu i zjeżdżalnie których koniec prowadzi do rzeki.

Pączek czyli wyspa Viva zapewniać ma przestrzenie na występy, performance, wystawy, koncerty i inne rozrywki. Ma to być centrum rozrywkowe miasta zawierające bary i zewnętrzną przestrzeń do tańca. Wyspa posiada charakterystyczną aluminiową powłokę która ma nawiązywać do płatków, ukośny wzór zewnętrznej powłoki podkreśla dynamiczny ruch rozwijającego się kwiatu.

Ostatniemu stadium kwiatu odpowiada wyska Vista największa z trzech, jest ona kompozycją warst szklanych płatków. Na wyspie tej powstanie 700 osobowa wielofunkcyjna sala dla koncertów, sztuk, festiwali i innych występów. Vista ma również zawierać restauracje, ogród, punkt widokowy i stacje obserwacyjną

Fasady wszytkich trzech pływających budynków przedstawiają poszczególne etapy. Wyspa Vista ma fasadę ze spieczonego szkła która tworzy olbrzymią plaetę dla systemu oświetlenia LED. Wyspa Viva posiada kompozycję krzywoliniowych aluminiowych paneli otoczonych przezroczystymi panelami przypominającymi wstązki. Wszystkie budynki są połączone w jeden sytem LED umożliwiający tworzenie skomplikowanych pokazów świetlnych dostosowanych do wydażenia.

Wyspy utrzymują się na wodzie dzięki systemowi pontonów podobnemu do tego tworzącego pływające pasy startowe i są przytrzymywane do dna dzięi automatycznemu systemowi cum. Dla zapewnianai stabilnośic wysp i przeciwdziałaniu wysokim różnicom wysokości wody system monitoruje wiele czynników środowiskowcyh takich jak siła wiatru, wysokość fal, pływy, głębokość wody  i wachania jej wysokości.

Co ciekawe z ponieważ wyspy utrzymją się na pontonach ich budowa miała miejsce na brzegach rzeki a następnie były one wodowane po przez serię wózków i kółek, naprzykłąd wodowanie najmniejszej wyspy zajeło zaledwie  godzin.

Interesujące rowaiązanie, prezentująć zupełnie inne spojrzenie na sztuczne wyspy niż naprzykład te w Dubaju pewnie dzięki innej konstrukcji koszt to niecałę 90 milionów dolarów. Moim zdaniem to jes przyszłość gdyż mimo wielkich przestrzeni jeszcze niezamieszkałych przez człowieka chęć osiedlania się w miastach wymusza poszukiwania nowych terenów w i tak zatłoczonych miastach.

Busan Lotte Town Tower

Obecnie na etapie konstrukcji Busan Lotte Town Tower w Busan w Korei Południowej zaprojektowany przez architetów z SOM stoji na brzegu zatoki jako nowa brama do wschodniej Azji. Wyrasta na 51o m i doda 6.3 miliona m² powierzchni na 107 piętrach w tym ruchliwym mieście portowym. Budynek ma służyć jako punkt orientacyjny w rozwijającym się mieściem jest on umiejswiony pomiędzy dwoma ważnymi mostami i dał architektom możliwość stworzenia wieży o ciekwaym kształcie w pionie i w planie poziomym. 24 godzine przejście pozwala swobodnie przmieszczać się pieszym, wieża jst podzielona na ćwiartki dla mieszkań, biur, hotelu i lokali na wynajem. Część mieszkalna znajduje się na piętrach od 59 do 77 w jej skłąd wchodzi 12 apartamętów z 2-3 sypialniami powyżej na piętrach 83-98 jest jeszcze 9 mieszkań. Część biurowa wieży jest skonstruowana jako otwarta przestrzeń do zagospodarowania. Na samym szczycie  znajduje się taras widokowy z niesamowitym widokiem miasta. Konstrukcja budynku jest wykonana z wysoko wytrzymałego betonu , centralny rdzeń zapewnia komunikację pionową i zawiera wszelkiego rodzaju instalacje. Betonowane na miejscu poziome belki przenoszą obciążenia z kolumn obwodowych na 6 potężnych kolumn. Y kształt rdzenia pozwolił zmniejszyć ilość zużytego materiału przy maksymalnej wytrzymałości i odporności  na obciążenie dzięki czmu możno było na każdym z pięter niezależnie umiejscowić kolumny tak aby kontygnacjia mogła spełniać swoje funkcje. Według SOM system kotroli całego budynku pozwoli na ograniczenie zużycia energi. Budynek ma zostać ukończony w 2016 r. i ma być najwyższą budowlą w mieście.