Job World w Korei Południowej

Samoo Architects & Engineers ukończyli w maju budowę budynku Job World, sąsiadującego do dwóch głównych arteri miasta Seongnam w Południowej Korei, lokalizacja ma mocno zaznaczać jego obecność w mieście. Job World ma obejmować trzy obszary: poszukiwania pracy, powiększania doświdczeń i dostarczania informacji a także ma udostępniać wszystkie potrzebne do tego urządzenia. Projekt skupił się na terenach wokół i na krajobrazie otaczającym budynek uczynił go bardziej dostępnym dla lokalnej społeczności, kształt litery V sprawia zgromadzenie wielu rzeczy na w nie wielkiej odległości, w centrum znajduje się najważniejsz częśc budynku hol główny z którego rozchodzą się korytarze prowadzące do skrzydeł. Zakrzywiony kształt kontrastuje z sztywnymi zasadami urbanistyki miasta a metalowa koładzina zewnętrzna ma dawać wrażenie jak by budynek unosił się ponad powierzchnią terenu, rozchylające się ramiona mają symbolizować otwartość i gościność dla obywateli.

Reklamy

Centrum społeczne w Korei Południowej

Zaprojektowane przez PRAUD centrum społeczne ma stworzyć przestrzeń dla różnych grup społecznych: ludzi młodych, kobiet, rodziń niepełnosprawnych czy dzieci w jednym miejscu pozwalającym wyrażić ich różnorodność i indywidualność. Każde z pięter jest niezależnie podzielone w poziomie i odrobinę przesunięte tworząc dysharmonie i przestrzeń na taras . Pustka w środku łączy wszystkie piętra a rdzeń nazwany „Rdzeniem Wspólnoty” utrzymuje budynek w równowadze. Aby mogły powstać dyskarhonijne przesunięcia kontrukcja budynku przypamina wafelek, pozwala ona na zmniejszenie liczby słupów  poprzez wydłużenie przeseł a także umożliwa stawianie słupów w dowolnych miejscach i wydłużenie części wspornikowych, rdzeń nastmiast zapewnia sztywność poprzeczną (w poziomie) budynku zmniejszająć wartość sił poziomych jakie muszą przenieść słupy i struktura wafla. Budynak ma mieć powierzchnię 15.400 m², a zlokalizowany jest w mieście Sejong w Korei Południowej.

Nowa główna siedziba Korea Hydro Nuclear Power

W mieście Gyeongju w Korei Południowej stanie nowa siedziba główna firmy Korea Hydro Nuclear Power (KHNP) która jest najnowocześniejszą i główną firmą energetyczną w kraju. Gmach zaprojektowany przez Haeahn Architecture powstanie na terenach cennych dla historii całego społeczeństwa by pokazać dynamiczną pogoń KHNP w dążeniu do dostarczenia najczystrzych i najbezpieczniejszych  metod produkcji energii. Obok kontekstu historycznego nowa siedziba główna musi również z rozwagą traktować rolniczy, górzysty krajobraz. Budynek będzie położony niżej w centrum, otoczony wokół małymi górkami. Samo miasto jest jednym z ważniejszych historycznie miast w kraju i Wschodniej Azji, było ona stolicą dynsti Shilla, jednje z najbardziej zamożnych i długo panujących dynasti w 5000 histori Korei, w mieście znajduje się wiele skarbów narodowych i budowli zabytkowych.

Bryła budynku wyłania się z sąsiadujących wzgórz i wzrasta w eliptyczny plan, odwołując się do elektronu poruszającego się po orbicie, tworząc elegancką dośrodkowaną formę która również gładko wpisuje się w bezpośrednie otoczenie. Od projektantów wymagano zrównoważonego projektu zapewniającego licznyche biura dla rządu i innych organizacji pozarządowych. Budynek ma kształt elipsy która narasta jak krzywa spiralna, rozchodzące się ze środka podium zawiera centrum fitnes, sale konferencyjne,  lobby i audytorium. Jest ono podzielone przez wychodzące na zawnątrz chodniki które prowadzą pieszych do budynku i na wewnętzyny dziedziniec. Elityczna wieża opiera się na słupach, tworząc wejścia nawiązujące do tradycyjnego Koreańskiego budownictwa łącząc wewnętrzny i zewnętrzny dziedziniec. Budynek został wyposażony w dwie rózne fasady z powodu umiejscoweinia względem słońca i chęci odrużnienia wewnętrznej i zewnętrznej częsci. Fasada wewnętrzna z widokiem na południe i na dziedziniec jest przezroczysta aby zapewnić odpowiednie oświetlenie dla biur zostało to osiągnięte po przez zaprojektowanie specjalnych paneli zacieniających zmieniających się na głębokości i szerokości w zależności od kąta obrotu     wzgłędem kierunku zachodniego. Zewnętrzna fasada wykonana jako metalowa powłoka, nieco zagięta blisko dolnej krawędzi w postaci ciągłej lini ma podkreślić dynamizm budynku i dodać wrażenie ruchu elekronów. Metalowe panele są podziurkowane we wzory przypominające cenne historyczne ikony Gyeongju. Powierzchnia fasady północnej jest inna bardziej jednolita, musi ona zapewnić izolacje budynku i ochronić go przed Koreańskimi zimami i północnymi wiatrami. Otoczenie budynku będzie się składać z boisk sportowych, ogrodów, promenad a także zbiorników wodnych zainspirowancyh starym miastem.