McDonald ze smakiem

McDonalds-Coolsingel-by-MEI-Architects-and-Planners_dezeen_468_20

Perforowaną złotą fasadę i kręcone schody zaprojektowała holenderska firma  Mei Architects żeby zastąpić najbrzydszy budynek w Rotterdam. Który możecie zobaczyć na powyższym zdjęciu. Restauracja zlokalizowana na Coolsingel najpopularniejszej ulicy handlowej w mieście jest dwu kondygnacyjną konstrukcją z charakterystyczną złotą elewacją z naniesionymi nań” pikselowymi” zdjęciami. McDonald znajduje się w tym miejscu już od 45 lat jednak dotychczas mieścił się w przeszklonej konstrukcji rodem z lat 60 ubiegłego wieku która pierwotnie mieściła sklep z cygarami. Budynek został uznany przez mieszkańców za najbrzydszy w Rotterdamie dlatego też radzie miasta zależało na jego zburzeniu, lecz McDonald miał miał opłaconą jeszcze 40 letnią dzierżawę tego terenu dlatego też zdecydowano się na stworzenie nowej konstrukcji w tym samym miejscu.  Przed architektami postawiono zaprojektowania nowej restauracji która wtopi się otaczający ją teren. W przeciwieństwie do starego budynku, który został zbudowany na ścianie zabytkowego budynku dawnej poczty, nowy budynek umiejscowiono w centrum chodnika, aby wyglądem bardziej przypominał pawilon. Większość elewacji jest przeszklona zapewniając widok otoczenia przebywającym wewnątrz a przechodniom pozwala zajrzeć do wnętrza w którym od razu w oczy rzucają się białe stalowe, kręcone schody prowadzące na górę gdzie znajdują się stoliki i miejsca do siedzenia. Cześć elewacji która nie jest przeszklona zostało pokryta panelami aluminiowymi perforowanymi w małe serduszka. Wszystkie panele razem tworzą zdjęcie tłumu które ma swój dalszy ciąg na ścianach wewnętrznych.

 

 

 

 

 

 

McDonald w Batumi

mcd00

W szybko rozwijającym się mieście nad morzem czarnym Batumi w Gruzji, lokalny architekt Giorgi Khmaladze zaprojektował szklaną, składającą się z wielu  faset formę, uzupełnioną wewnętrznym ogrodem. Powłoka o eleganckim kształcie wspornikowo unosi się nad zwyczajną miejską zabudową i mieści w sobie stację paliw i McDonalda.Budynek otwiera się na ulicę a zadaszenie wyłożone nie przezroczystymi płytkami osłania stację paliw jednocześnie ukrywając wewnętrzny ogród który otacza restaurację znajdującą się z drugiej strony.