Muzeum sztuki,designu i urbanistyki

MADU_02

FR-EE / fernando romero enterprise przedstawiło swoją propozycję na małe muzeum sztuki, designu i urbanistyki zlokalizowane w parku w Mexico CIty jak obiekt na wystawie. Owalna forma budynku wynika głownie z konstrukcji:faliste betonowe płyty ułożone są tak iż szczyt niższych łączą się krzywizną dolną górnej płyty otwierając ograniczą przestrzeń w spiralnej formie. Charakterystyczna strategia konstrukcyjna tworzy formę płynnej ścieżki która podnosi się w pionie i owija wokól obwodu budnyku. Jako żę obiekty wystawiane w muzeum są mniejsze nie ma potrzeby stwarzać dużych powierzchni a różne sale wystawowe mogą utrzymywać bardziej imnymne rozmiary i każda może oferować wyjątkowy widok na znajdujący się w bezpośredniej bliskośći park i pobliskie miasto.  Elewacja o parametrycznych kształtach została wykonana z materiłów pochodzących z recyklingu i pozwala na kontrolowanie przepuszczalnośći naturalnego światła, dostosowując jego ilość do wymaganego w pomieszczeniu poziomu.

 

Reklamy

Biblioteka w Meksyku

Dezeen_Elena-Garro-Cultural-Centre-by-Fernanda-Canales-and-Arquitectura-911sc_ss_2

Meksykańskie biura Fernanda Canales i Arquitectura 911sc okryli betonowo-szklaną ramą stary dom w pobliżu Mexico City przekształcając do w publiczną bibliotekę. Centrum kulturalne Elena Garro jest dwu piętrowym budynkiem w Coyoacán w południowej części miasta. Prostopadłościenna betonowa forma rozciąga się od ceglano-gipsowej ściany dawnego budynku z początku XX wieku, podwajając powierzchnię podłogi wewnątrz, jednocześnie stwarzając całkowicie nową przestrzeń. Elewacja frontowa jest całkowicie przeszklona i zintegrowana z pionowymi żaluzjami,które  mogą zostać obrócone pozwalając na swobodną wentylację budynku w godzinach otwarcia biblioteki. Podwójnej wysokości foyer znajdujący się za nową szklaną elewacją ma pełnić rolę wewnętrznego dziedzińca z balkonami i oknami dawnego budynku z tyłu. Drzewo które wcześniej rosło na tym miejscu nie zostało ścięte a jedynie obudowane i teraz znajduję się w centrum pomieszczenia wychodząc przez duży świetlik. Pierwsze piętro starego budynku zostało przekształcone w antresolę z czytelnią i balkonem. Pomieszczenia pełniące kilka funkcji i magazyny znajdują się również na parterze a miejsc parkingowe zlokalizowano w piwnicach. Tylne drzwi natomiast prowadzą na zewnątrz na tylny dziedziniec i do kawiarni.

 

 

 

 

Teatr Cervantesa w Meksyku

Teatr Cervantesa zaprojektowany przez Ensamble Studio znajduje się pod ziemią na górze jest przykryty dużą metalową strukturą znajdującą się na kwadratowym placu Carso w Mexico City. Studio architektoniczne rozpoczęło pracę na budynkiem już w 2007 r. a jego zakończenie jest planowane na koniec tego roku (2012 r.). Nawet jako częściowo wykonana nieregularna konstrukcja już prezentuje się ciekawie a po ukończeniu będzie się ona przylegać, przecinać i kontrastować z organiczną formą powstającego muzeum Soumaya.