Pawilon z recyklingu

templ-shinslab-temporary-temple-seoul-south-korea-museum-courtyard-recycled-cargo-ship-parts_dezeen_1568_5

Kolejny wpis pokazujący że w architekturze najważniejszy jest oryginalny pomysł a nie koniecznie wielkie pieniądze i światowej sławy architekci. Południowo koreańskie studio Shinslab Architecture podzieliło jeden ze starych zardzewiałych statków i odwracając kadłub stworzyło swój pawilon/instalację zgłoszony do konkursu  MoMA’s Young Architects. Olbrzymia metalowa konstrukcja została umieszczona na dziedzińcu wejściowym Koreańskiego Muzeum Sztuki Współczesnej w Seulu. Gdzie za swoja łukową, zniszczoną i zardzewiałą powłoką zewnętrzną kryje ogólnodostępną przestrzeń  mającą służyć do odpoczynku. Przestrzeń wypełniono drzewami i roślinnością. Projekt ma pokazywać jak obiekty które utraciły już możliwość pełnienia swojej podstawowej funkcji użytkowej nadal mogą posiadać wartość i być wykorzystane, jednocześnie architekcie pragnęli podkreślić piękno które występuje w przedmiotach użytkowych produkowanych masowo.

 

Reklamy

Rozbudowa muzeum sztuki

dezeen_San-Francisco-Museum-of-Modern-Art-expansion-breaks-ground_ss_1

Rozpoczęto prace nad główną częścią rozbudowy muzeum sztuki nowoczesnej w San Francisko zaprojektowaną przez Snøhetta i mającą podwoić powierzchnie wystawowe i edukacyjne.  Projekt zapewni w przybliżeniu 12.000 metrów kwadratowych  wewnętrznych i zewnętrznych powierzchni wystawowych jak również ponad 1000 metrów kwadratowych publicznych przestrzeni wypełnionych sztuką. Otwarta przeszklona  galeria wejściowa na parterze nowej części ma przyciągać przechodniów i zachęcać obejrzenia dużych instalacji. Podwójnej wysokości atrium na czwartym piętrze ma gościć wydarzenia specjalne, pokazy filmowe czy przedstawienia na żywo. Zewnętrzny taras znajdujący się na trzecim piętrze będzie posiadał olbrzymią żywą ścianę porośniętą kalifornijską roślinnością wystawiane ty mają być rzeźby natomiast taras na siódmym piętrze ma zapewniać widok na miasto.  Dodatkowe publiczne wejścia do budynku i promenada  na  poziomie ulicy stworzą nowe drogi cyrkulacji w sąsiedztwie. Nowa część będzie ponad 15 m wyższa od budynku ukończonego w 1995 r. zaprojektowanego przez szwajcarskiego architekta Mario Botta. Zakończenie budowy planowane jest na 2016 r..

 

Muzeum sztuki w Chinach

dezeen_Nanjing-Sifang-Art-Museum-by-Steven-Holl-Architects_ss_4

Galerie sztuki umieszczone wewnątrz podświetlanych szklanych tuneli, balansujących wysoko ponad powierzchnią gruntu charakteryzują muzeum stworzone przez Steven-a Holl-a w samym sercu architektonicznego kompleksu w lesie w pobliżu chińskiego Nanjing. Otwarcie muzeum planowane jest jeszcze na ten rok, Nanjing Sifang Art Museum stanowi część Międzynarodowej Wystawy Architektury  w ramach której mają powstać budynki zaprojektowane zarówno przez chińskich jak i zagranicznych projektantów które zapełnią tereny narodowego parku Laoshan. Prócz projektu Steven-a Holl-a powstanie między innymi centrum konferencyjne stworzone przez Arata Isozaki, hotel zaprojektowany przez Liu Jiakun, centrum rozrywkowo-wypoczynkowe Ettore Sottsassand i jeszcze 20 domów. Konstrukcja znajduje się przy wejściu do parku, składa się z dwóch części, czarnej dwukondygnacyjnej podstawy która jest częściowo zagłębiona w gruncie i przezroczystego szklanego poziomu górnego który jest na zestawie masywnych kolumn. Część wystawowa zajmie trzy piętra budynku i będzie nową siedzibą dla muzeum sztuki współczesnej Nanjing 4Cube. Na niższych piętrach wystawy będą się dobywać w serii osobnych pomieszczeń podczas gdy na najwyższym piętrze najlepsze prace mogą być pokazywana w jednym ciągu zwieńczonym widokiem panoramy miasta. Monochromatyczna paleta barw została wykorzystana w całym budynku, czarne odcienie betonu zostały ozdobione prążkowanym bambusowym wzorem po przez przymocowanie go do powierzchni deskowania.

Centrum kulturalne w Chinach

dezeen_Changsha-Meixihu-International-Culture-and-Art-Centre-by-Zaha-Hadid-Architects_3

Rozpoczęto prace nad centrum kultury zaprojektowanym przez Zaha Hadid nad brzegiem rzeki Changsha w Chinach. Projekt podzielił przestrzeń między nowy 1800 miejscowy teatr, muzeum sztuki współczesnej  i mniejszą wielofunkcyjną przestrzeń. Każdy z budynków jest zaprojektowany jako zgrupowane przestrzenie w kształcie płatków które zakrzywiają się jeden wokół drugiego stwarzając centralny plac i serię połączonych trawników, tarasów i ścieżek. Biuro Zaha Hadid Architects wygrało konkurs na plan w 2011 r., częścią projektu jest również dodanie dwóch nowych mostów prowadzących na wyspę. Teatr wielki będzie największym z trzech budynków i będzie zajmował pozycję przy wejściu na teren, mniejsza 500 osobowa sala znajduje się po przeciwnej stronie i będzie wychodzić na dziedziniec otoczony sklepami i restauracjami. Muzeum zaplanowano na krawędzi drogi Meixihu i będzie zawierało centralne atrium które stworzy trzy oddzielne skrzydła. Z jednej strony galeria poprowadzi odwiedzających na zewnętrzny  plac który w przyszłości będzie mógł być wykorzystywany jako miejsce wystawiania rzeźb lub odbywania się event -ów.

 

 

Nietypowy sześcian

Budynek o sześciu ścianach wykonanych z luster jest nowym Muzeum Sztuki Współczesnej w Cleveland w Ohio zaprojektował je Londyński architekt Farshid Moussavi. Cztero kondygnacyjna konstrukcja z elewacją z ze szkła i stali nierdzewnej zastąpiła dawny adres muzeum jej otwarcie nastąpi w najbliższy weekend.  Odwiedzający muzeum po wejściu znajdą się w 4 piętrowym atrium którego ściany i wszystkie powierzchnie zostały pomalowane na niebiesko. Białe schody prowadzą do galerii znajdujących się na każdym z pięter, znajdująca się na samej górze powierzchnia wystawowa również została otoczona murami i sufitem pomalowanym na ten sam niebieski kolor co w atrium by stworzyć alternatywę dla nudnych białych galerii. Zlokalizowane na przecięciu dwóch głównych ulic miasta, muzeum jest głównym elementem nowego publicznego placu zaprojektowanego przez architekta krajobrazu James Corner Field Operations a cztery wejścia z różnych stron zapewniają dużą niezależność pomiędzy wystawami i innymi wydarzeniami wewnątrz.

Muzeum sztuki nowoczesnej

Muzeum to zaprojektował architekt  Renzo Piano  a znajduję się ono  w kanale w zatoce w Oslo. Muzeum sztuki nowoczesnej Astrup Fearnley Museet zostało ono otwarte w ostatni weekend a zostało ukończone we współpracy w lokalną firmą Narud-Stokke-Wiig. Zakrzywiony dach ze szkła spiekanego łączy trzy obłożone  drewnem budynki tworząc kompleks podczas gdy dwa mosty przecinają kanał łącząc je na poziomie terenu. Architekci wybrali naturalnie wyblakłe drzewo do wykonania elewacji i wnętrz każdej z części co ma nawiązywać do tradycyjnego skandynawskiego sposobu konstrukcji okolicznych budynków i łodzi. Dziesięć galerii zostało rozdzielone pomiędzy trzy budynki a jeden dodatkowo zawiera biura na czwartej kondygnacji. Pomiędzy częściami muzeum wzdłuż obu stron kanału rozciąga się promenada prowadząca do parku i piaszczystej plaży po południowej stronie.

Muzeum sztuki współczesnej w Buenos Aires

Projekt muzeum sztuki nowoczesnej w Buenos Aires zaproponowany przez architekta Michael Arellanes II który jest głównym założycielem M A 2 Architectural Design. Zadanie wymagało aby w budynku odzwierciedlone były aktualne tendencje w projektowaniu przy spełnieniu wszystkich wymaganych warunków dla muzeum i aby nie wpływać niekorzystnie na środowisko. Budynek zlokalizowany w dzielnicy Puerto Madero zajmie znaczącą działkę wzdłuż brzegu Río de la Plata. A ponieważ to dopiero koncepcja to nie ma więcej szczegółów, choć pomysł to tego typu budynek jest ciekawy ma interesującą formę i mam nadzieję że kiedyś powstanie.