Restauracja w Paryżu

EP7-restaurant-stephane-malka-designboom00

Francuski architekt i były artysta graffiti  Stephane Malka stworzył projekt restauracji w Paryżu która ma łączyć mityczny wymiar natury z nieustannym rozwojem przestrzeni miejskiej. Jego projekt na EP7 wykorzystuje nieobrobione drewno przygotowane do uprawy  organicznej roślin które mają stworzyć żywą powłokę dla miejskich przestrzenie regeneracyjnych. Architekt rozpoczynał swoją karierę jako agent architekta krajobrazu dlatego wykorzystując olbrzymie plany miasta starał się zrozumieć siłę komunikacyjną formy architektonicznej. Ściany i roślinność stworzone są z sekcji składających się z kwadratowych drewnianych klocków a przeszklenie uzupełnia elewację frontową.

Reklamy

EuropaCity pod Paryżem

dezeen_BIG-chosen-for-EuropaCity-masterplan-on-Paris-outskirts_2

Duńska firma BIG została wybrana do zaprojektowania 80 hektarowego kompleksu handlowo-wypoczynkowego z parkiem na dachu służącemu dzielnicy biznesowej pomiędzy dwoma Paryskimi lotniskami. EuropaCity zlokalizowana w Triangle de Gonesse, terenie na południowy zachód od międzynarodowego lotniska Charles de Gaulle i na północ od mniejszego portu Le Bourget. Mieszania powierzchni na wynajem i lokali rozrywkowych zostanie zorganizowana wokół  zataczających pętle, okrągłych aleji ze ścieżkami rowerowymi i publicznym elektrycznym transportem widocznym na zdjęciach jako małe białe wagoniki, pozwalające odwiedzającym  zwiedzać cały teren. Architekci stworzyli projekt zgodnie z zasadami zrównoważonego zużycia energii i ekologii, stosując między innymi system umożliwiający wykorzystanie ciepła wytworzonego przez urządzenia klimatyzacyjne do ogrzewania basenów, zużyta woda natomiast ma być wykorzystywana do nawadniania parków, zamontowane zostaną również panele słoneczne, turbiny wiatrowe i pompy ciepła wykorzystujące ciepło geotermalne.

Stadion rugby we Francji

grandstade_01

Międzynarodowa firma Populous we współpracy z lokalnym studiem Ateliers 2/3/4 otrzymały zlecenie na budowę nowego stadiony w Essone w południowym Paryżu. Francuska federacja rugby zleciła zaprojektowanie stadionu narodowego dla tego sportu , ma on mieścić 82.000 widzów i musi służyć więcej niż jednej funkcji, mają się na mim odbywać szeregi różnorodnych imprez sportowych i koncertów. Stadion będzie mógł być w całości zadaszony co uczyni go największą areną tego typu w europie. Zadaszenie jak i boisko ma być chowane dając pełną swobodę i elastyczność w organizowaniu imprez niezależnie od panujących warunków klimatycznych, duże telebimy będą wyświetlać dodatkowe informacje, zbliżenia czy powtórki. Architektura stadionu ma nawiązywać do gościnności i opiekuńczości miasta, biała kamienna elewacja ma nawiązywać regionalnego przemysłu i pobliskich kamieniołomów, biel została przez architektów skontrastowana różnorodnymi dynamicznymi przestrzeniami i wielopoziomowymi salonami. Prostopadłościenna forma konstrukcji jest przełamano dużymi powierzchniami przeszkolonymi oferującymi panoramiczny widok na boisko z kilku miejsc oddalonych od trybun. Cienkie wstęgi stwarzają paraboliczne krzywizny ozdabiając wejścia na teren kompleksu.

 

Biurowiec w Paryżu

dezeen_Tour-Horizons-by-Jean-Nouvel_7

Tour Horizons biurowiec zaprojektowany przez Jean Nouvel ma przypominać trzy ozdobne budynki ustawiony jeden na drugim. 18 piętrowy budynek jest zlokalizowany w dzielnicy Ile Seguin-Rives de Seine w Paryżu na działce na której wcześniej stała fabryka Renaulta która w latach 90 została przeniesiona. Budynek zaprojektowano jako trzy częściowy, pierwszą stanowi masywna podstawa z betonu, druga, środkowa część jest obłożona ceramika a najwyższa część ma przypominać olbrzymią szklarnię. Panele w ceglanym kolorze stwarza kolorowe pasy wewnątrz budynku i mają nawiązywać do dawnego dziedzictwa działki, pasy te są dodatkowo porozdzielane biało-czarnymi prostokątami.

 

Nowe Narodowe Archiwum Francji

dezeen_New-National-Archives-of-France-by-Massimiliano-and-Doriana-Fuksas_ss_3

Stawy z wodą oddzielają biura od archiwum w tym nowym budynku Narodowego Archiwum Francji zaprojektowanego przez architektów Massimiliano i Doriana Fuksas. Nowe archiwum zlokalizowane jest w Pierrefitte-sur-Seine w północnych przedmieściach Paryża i zastąpi obecne centrum w Le Marais jako główne archiwum dokumentów historycznych Francji. Studio Fuksas stworzyło projekt dwóch osobnych  skrzydeł, jedno z biurami i salą konferencyjną znajdujące się z przodu i posiadające przeszkloną elewację i 10 piętrową część archiwum znajdującą się w tyle pokrytą błyszczącymi panelami aluminium. Stawy z wodą wypełniają otwarte przestrzenią pomiędzy obiema częściami i są dodatkowo ozdobione kanciastymi rzeźbami unoszącymi się nad powierzchnia wody stworzonymi przez artystę Anthony Gormley. Zamknięte mosty rozciągają się ponad tymi basenami i łącząc obie części. Motyw oparty na kształcie rombu zdobi elewację całego budynku, tworzy siatkę przed oszkleniem w części biurowej a aluminiowe panele okrywające archiwum mają jego kształt. W niektórych miejscach miejsce aluminiowych paneli zastąpiły okna pozwalając na dostęp naturalnego oświetlenia do czytelni mogącej pomieścić 160 osób.

Żłobek i przedszkole w Paryżu

Dezeen_Giraffe-Childcare-Centre-by-Hondelatte-Laporte-Architectes_SS_2

Gigantyczna żółta żyrafa wystaje swoją głową i długą szują z dachu w tym żłobku i przedszkolu w centrum Paryża zaprojektowanym przez francuskie studio Hondelatte Laporte Architectes. Większa niż żywe zwierzę żyrafa jest nie tylko ozdobą, pełni również funkcje konstrukcyjne a ponieważ jej tułów jest ukryty w budynku przechodnie mogą zobaczyć tylko nogi i długą szyje. Architekci w ten sposób chcieli urozmaicić i ożywić smutny miejski krajobraz. Centrum o opieki o wdzięcznej nazwie „Żyrafa” może jednocześnie zapewnić opiekę dla 60 dzieci w przedszkolu i 20 w żłobku, dodatkowo każdy z trzech poziomów posiada własny plac zabaw. Ale prócz żyrafy na placu zabaw stoi wysokości trzech pięter niedźwiedź polarny, a także biedronki które paradują nawet po ścianach, wszystkie zwierzęta wykonano z betonu więc są bardzo wytrzymałe i nic im się nie stanie. Wejście do budynku jest zlokalizowane na samym końcu przez co odwiedzający i rodzice z dziećmi muszą przejść pomiędzy nogami żyrafy by dostać się do środka. Architekci wykorzystali do wykonania elewacji biała falistą blachę tworząc serię jasnych powierzchni. Muszę przyznać że projekt jest bardzo ciekawy i oryginalny, brakuje mi jednak trochę kolorów zamiast tej bieli wolałbym żywe kolory ale i tak mi się podoba i pragnął bym aby i w polce powstawały takie budynki.

Biblioteka uniwersytecka

Biblioteka uniwersytecka w Paryżu stworzona przez francuskiego projektanta z Beckmann-N’Thépé Architectes elewację pełną wybrzuszeń które mają przypominać bliki ziemi. Nowa biblioteka uniwersytetu Marne-la-Vallée składa się z trzech pięter, zagłębionego w gruncie parteru z wejściem i recepcją, dwa pozostałe piętra znajdujące się wewnątrz betonowej przestrzeni stanowią główną część biblioteki i modą pomieścić nawet 1200 w swoich czytelniach.  Duże skrzynkowe wykusze w ścianach zapewniają duże otwory okienne na betonowej elewacji która kształtem i kolorem przypomina glebę. Poza tym budynek jest otoczony fosą która nadaje lekkości znajdującej się powyżej konstrukcji betonowej, dając wrażenie jak by blok unosił się nad wodą. Biblioteka została usytuowana wzdłuż XVII farmy i jej zabudowaniami.