Pawilon z recyklingu

templ-shinslab-temporary-temple-seoul-south-korea-museum-courtyard-recycled-cargo-ship-parts_dezeen_1568_5

Kolejny wpis pokazujący że w architekturze najważniejszy jest oryginalny pomysł a nie koniecznie wielkie pieniądze i światowej sławy architekci. Południowo koreańskie studio Shinslab Architecture podzieliło jeden ze starych zardzewiałych statków i odwracając kadłub stworzyło swój pawilon/instalację zgłoszony do konkursu  MoMA’s Young Architects. Olbrzymia metalowa konstrukcja została umieszczona na dziedzińcu wejściowym Koreańskiego Muzeum Sztuki Współczesnej w Seulu. Gdzie za swoja łukową, zniszczoną i zardzewiałą powłoką zewnętrzną kryje ogólnodostępną przestrzeń  mającą służyć do odpoczynku. Przestrzeń wypełniono drzewami i roślinnością. Projekt ma pokazywać jak obiekty które utraciły już możliwość pełnienia swojej podstawowej funkcji użytkowej nadal mogą posiadać wartość i być wykorzystane, jednocześnie architekcie pragnęli podkreślić piękno które występuje w przedmiotach użytkowych produkowanych masowo.

 

Reklamy

Przebudowa pawilonu

dezeen_Umbrella-Facade-for-the-Madrid-Pavilion-by-3Gatti-Architecture-Studio_ss_1

Studio 3Gatti Architecture doda elewację otwierającą się i zamykającą w postaci stalowych parasoli do pawilonu Madrytu z wystawy Expo w Szanghaju w 2010 r.. Nowe pokrycie zastąpi bambusowe żaluzję które obecnie okrywają szklane ściany budynku, który pierwotnie był zaprojekotany przez londńskie studio Foreign Office Architects by mieścić wystawę poświęconą budownictwu nisko kosztowemu przez 6 miesięcy trwania wystawy. Po tym jak wystawa się ostatecznie skończyła budowla została przekształcona w biura i powierchnie na wynajem ale po dwóch latach bambus zaczął gnić a na stalowych ramach pojawiły się ślady rdzy, daltego też właśćiciele zlecili stworzenie nowego projektu i wyglądu. Architekcie zaproponowali elewację z ekranów przypominających parasole które każdy oddzielnie może się otweirać i zamykać dzięki mechanizmowi sprężynowemu wewnątrz. Tak jak do tej pory żaluzje bambusowe tak i nowa konstrukcja będzie w stanie kontrolować poziom naświetlenia wnętrza. Do wykonania poszycia parasoli jak i ich otoczenia wykorzystano perforowaną stal a przeszkolny parter pozbawiony dodaktowego poszycia da większą przejrzystość wystawą sklepowym. 

 

Szklany pawilon w Hiszpani

20130301-231717.jpg

Studio Moneo Brock pochodzące z Madrytu starało się zrehabilitować zniszczony krajobraz otaczający rzekę Jucar i Moscas tworząc las ze stali i szkła. Szklany pawilon wpasowywuje się w historyczne hiszpańskie miasto Cuenca oferując lodowisko, przestrzeń koncertową, bary, restauracje wszystko pod fasetowym, abstrakcyjnym zadaszeniem. 23 pięciokątne moduły działać mają jako mediator między wszechogarniającym gąszczem i strukurą miasta, wykorzystując fragmentację architektonicznych materiałów podkreślać mają geometryczny wygląd parku. Projekt obejmuje 35 akrów które mają się stać miejscem różnych aktywności. Szkło o różnorodnej przezroczystości uzupełnia kompozycję integrując ludzi i światło słoneczne.

20130301-231727.jpg

20130301-231733.jpg

20130301-231739.jpg

20130301-231744.jpg

20130301-231749.jpg

20130301-231755.jpg

20130301-231801.jpg

20130301-231807.jpg

Rosyjski pawilon

Każda z powierzchni wewnątrz na najwyższym piętrze rosyjskiego pawilonu na Venice Architecture Biennale jest pokryta kodami QR które odwiedzający mogą odczytać przy pomocy tabletów spoczywających w jednym z pomieszczeń i odkrywać pomysły na nowe rosyjskie miasto poświęcone nauce. Na dolnym piętrze goście mogą spojrzeć przez obiektywy by podziwiać przebłyski geniuszu sekretnych miasteczek naukowych działających w Związku Radzieckim ma do pokazać kontrast pomiędzy przeszłościom a otwartością i współpracą w przyszłym projekcie na górze. Centrum nauki i technologi Skolkovo będzie zlokalizowane w pobliżu Moskwy ma powstać do 2017 r, i ma połączyć w jedną całość 500 firm pracujących nad IT, badaniami biomedycznymi, badaniami nuklearnymi, energią, technologią kosmiczną i ma współpracować z uniwersytetami. Zespól architektów którzy pracowali nad projektem składał się z Pierre de Meuron, Rem Koolhaas, Kazuyo Sejima i David Chipperfield. Pawilon został stworzony przez Sergei Tchoban i Sergey Kuznetsov z SPEECH Tchoban & Kuznetsov którzy również pracowali nad projektem Skolkovo. 13 Venice Architecture Biennale jest otwarty dla publiczności od dzisiaj aż do 25 Listopada.

 

Pawilon Porsche w Wolfsburgu

Niemieccy architekci z HENN stworzyli projekt pawilonu z zakręconym stalowym dachem dla samochodowej marki Porsche w parku tematycznym Autostadt w Wolfsburg. Konstrukcja zlokalizowana jest w południowo-wschodnim narożniku parku który jest dedykowane wystawie samochodów i jest położone obok fabryki Volkswagena w północnej części miasta. Zakrzywiony dach pawilonu przekrywa dwa wejścia i wspornikowo wystaje w kierunku stawu z wodą który znajduje się w parku. Wewnątrz pawilonu rampa łączy wyższe i niższe drzwi spiralnie otaczając salę ekspozycyjną gdzie samochody Porsche są wystawiane pomiędzy 25 srebrnymi miniaturami. Jest to kolejny ciekawy budynek tej firmy po wybudowanym kilka lat temu muzeum w Stuttgarcie.

 

 

Coca-Cola Beatbox w Londynie

Coca-Cola Beatbox w parku Olimpijskim w Londynie 2012 jest pawilonem na którym można grać jak na muzycznym instrumencie. Zaprojektowany przez londyńskich architektów Asif Khan i Pernilla Ohrstedt obiekt zaprasza gości do tworzenia muzycznego kolażu dźwięków sportowych po przez dotykanie części jego struktury. Fragmenty dźwięku zawierają na przykład dźwięk bicia ludzkiego serca, pisk butów sportowych na bieżni czy kawałek zaczerpnięty z piosenki olimpijskiej „Anywhere in the World” nagranej przez brytyjskiego producenta Mark-a Robson-a. Dźwięki są osadzone w 200 zablokowanych plastikowych poduszkach które są czułe na ruch i dotyk. Pawilon zostanie otwarty dla ludzi 27 lipca.