Klub Tony

TonysClub01Firma mająca swoją siedzibę w Szanghaju Playze kontynuuje swoje prace nad Klubem Tony, wykazując swoje zaangażowanie w projektowanie zrównoważone, przestrzeń wystawowa i restauracja przestrzeń ta jest przykładem współpracy architektów i klienta. Głównym celem klubu jest promocja naturalnego i zdrowego trybu życia, zlokalizowany w rozwijającej  się finansowej dzielnicy Lujiazui, nowy budynek ma przyczynić się do rozszerzenia programu rozpoczętego przez jedno z największych gospodarstw ekologicznych. Określony po przez duże przeszklone powierzchnie zacienione w dość nietypowy sposób budynek klubu jest domem restauracji z organicznym jedzeniem i jadalni dla VIP-ów jak również oferuje pół-prywaten balkony i kuchnię w której mogą dobywać się pokazy. Osłony wykonane z poskręcanych lin tworzą dynamiczną elewację jednocześnie zapewniając minimalizację strat energii.

Reklamy

Nowa biblioteka w Helsinkach

Wyposażona we wszystkie najnowsze media i urządzenia elektroniczne propozycja na główną bibliotekę Helsinek stworzona przez francuską firmę Djuric Tardio Architectes ma ukazywać przejście z powrotem do książek i  źródeł wiedzy w celu zapewnienia ich ciągłego istnienia i pamięci o nich. Organizacja konstrukcji drewnianej jest prosta ale przy tym pełna dynamiki, składa się ona z trzech różnych przestrzeni: pełniącego wiele funkcji lobby, biblioteki i kina z przestrzeniami wystawowymi. Prosta miejska elewacja od strony ulicy jest zrównoważona bardziej otwartą i wyraźną od strony parku, chronionego przez gigantyczne pionowe, regulowane pergole na południu. Sercem projektu biblioteki jest spiralna podwójna rampa biegnąca wokół regałów  z książkami element ten nosi nazwę wieży wiedzy tu będą dostępne do czytania książki w formie tradycyjnej, prócz dostępny on-line wersji cyfrowych. Wszystkie wejścia do usług biblioteki są przejrzyste i łatwe do odnalezienia już na pierwszy rzut oka, już od wielkiego przejrzystego wejścia na wzniesieniu, umieszczonego w centrum budynku. Przestrzenie takie jak recepcja, bar i restauracja są zorganizowane jako unikalne szerokie wspólne miejsca służące do gromadzenia się. W ten sposób nowa helsińska biblioteka stanie się miejscem spotkań dla obywateli, miejscem dla wielu wydarzeń szczególnie w najbardziej południowej części budynku w której mieści się kina oraz miejsce instalacji wystaw stałych i czasowych.

Qintai Center

Architekci z Chickago Adrian Smith i Gordon Gill z AS + GG wygrali konkurs na zaprojektowanie Qintai Center w Wuhan w Chinach. W wieżowcu znajdą się biura i pięcio gwiazdkowy hotel, a jej 248 m wysokości sprawia że ze szczytu rozpościera się widok na wiele zbiorników wodnych będących w pobliżu. Oddzielna część budynku zawierać będzie również  przestrzenie na wynajem, restauracje, sala balowa połączona kładką z głównym budynkiem. Salony znajdujące się na szczycie budynku oferują niesamowity, panoramiczny widok na miasto.

Stołówka w Hiszpanii

Rzeźby przypominające drzewa wyrastają ze stołów w tej stołówce w Hiszpanii stworzonej przez Estudio Nômada a ich celem jest stworzenie  atmosfery jedzenia na świeżym powietrzu. Architekci wzorowali się na na tradycji i kulturze Galicji w północno-zachodniej części Hiszpanii a prócz jadłodajni zaprojektowali oni sklep przy muzeum. Nogi stołów rozszerzają się w górę tworząc kształt drzew które dodatkowo posiadają aluminiową ramę powyżej  która dodatkowo doświetla wnętrze. Sklep znajdujący się tuż obok posiada wysoki drewniane półki o regulowanej wysokości półek w celu dostosowania ich do sprzedanych produktów. Te dwie przestrzenie są ze sobą połączone otworami o różnych zakrzywionych kształtach i długą ladą  wykończoną kolorowymi kaflami.

 

 

Opera w Busan

Norweskie studio Snøhetta wygrało konkurs na zaprojektowanie opery nad brzegiem w Busan w Korei Południowej. Zaproponowany przez architektów budynek posiada pochyły dach który następnie rozszerza się by spotkać się z poziomem gruntu, pozwalając odwiedzającym  wejść na publiczny plac znajdujący się na dachu. Marmurowe panele przykryją ziemię na poziomie zero jak i znajdującą się na dachu restauracje która oferuje widok na pobliskie góry. Ściany o zakrzywionych kształtach będą przeszklone, będą się schodzić i unosić w dwóch przeciwległych narożnikach w których zlokalizowane są wejścia do budynku. Głowna sala znajduje się w samym sercu budynku, wyłożona specjalnym materiałem akustycznym, wewnątrz znajdzie się też foyer, specjalne pomieszczenie dla VIP -ów, sale prób, restauracja i stołówka dla personelu. Otwarcie opery planowane jest na rok 2018.

 

Centrum nabrzeżne w Serbii

Japońskie studio Sou Fujimoto Architects przedstawił koncepcję nabrzeża  w Belgradzie w Serbii. Z jego lokalizacji na obrzeżach średniowiecznego „Beton Hala”, parku Kalemegden, rzeki Sava i  przylegając do ścian twierdzy, projekt doskonale podchwyci każdą ze stron i splata je w spiralną strukturę, pozakręcanych wstęg która architekt nazywa „unoszącą się chmurą”. W centrum tego wiru znajduje się nowy plac i zewnętrzna część wystawowa która następnie ma swoją kontynuację pod masywną strukturą dachu. Restauracja i kawiarnia jest zlokalizowana pod dachem biegnącym wzdłuż brzegu rzeki z przestrzeniami komercyjnymi celowo umieszczonymi bliżej twierdzy w celu ułatwienia komunikacji i dostępu od strony ulicy. Przyjmujące szalone kształty, krzyżujące okręgi pozwalają odwiedzającym odnaleźć idealną dla siebie przestrzeń  wybierając ja z  różnych istniejących programów w różnych sekcjach nowej części jak i również z sąsiednich miejsc otaczających. Mosty krążące ponad gruntem łączą pieszych pochodzących z różnych miejsc w tym z  podziemnego parkingu i przystanku komunikacji publicznej, portu promowego, przystanku autobusowego i tramwajowego.

Przebudowa platformy wieży Eiffla

Projekt przebudowy najniższego tarasu wieży Eiffa stworzony przez studio Moatti-Rivière Architecture zakłada włączenie serii pawilonów na pierwszym piętrze nowo urządzonej przestrzeni 57 m ponad Paryżem. Nowa konfiguracja zamieni oryginalną recepcję i sale konferencyjne w pomieszczenia dedykowane odwiedzającym, restauracje, sklepy, butiki i inne atrakcje. Projekt proponuje podwyższenie doświadczeń płynących ze zwiedzania wieże podnosząc w ten sposób pozytywne wspomnienia związane z miastem. Powierzchnia pomiędzy filarami metalowych kolumn obecnie wykonane z nieprzezroczystej siatki podłoga i balustrady zostaną wymienione na szkło by uwydatnić widoki poniżej. Dwie nowe struktury z przezroczystymi elewacjami, jasnymi szczytami i dachami z brązowych i czerwonych paneli metalowych zostaną zainstalowane. Każda z  podług w pawilonach zostanie pokryta drewnianymi i metalowymi panelami. Rozmieszczone będą wokół wewnętrznego chodnika oświetlonego z góry, klimat atrium zostanie stworzony na schodach zapewniających dostęp do zewnętrznej galerii w której znajdują się restauracje i sklepy. Zrównoważone planowanie ma doprowadzić do ograniczenia zużycia energii do 30%. Pozycjonowanie szkła ma zredukować dostawanie się  ciepła wewnątrz nawet o 25% podczas letnich miesięcy. Cztery panele fotowoltaiczne zostaną zainstalowane w celu produkcji ciepłej wody i mają one pokryć 50% nań zapotrzebowania. Na poziomie technicznym zostaną zainstalowane czerty turbiny wiatrowe w konstrukcji zostanie zainstalowany również system odzyskiwania wody wykorzystywanej następnie w toaletach.