McDonald ze smakiem

McDonalds-Coolsingel-by-MEI-Architects-and-Planners_dezeen_468_20

Perforowaną złotą fasadę i kręcone schody zaprojektowała holenderska firma  Mei Architects żeby zastąpić najbrzydszy budynek w Rotterdam. Który możecie zobaczyć na powyższym zdjęciu. Restauracja zlokalizowana na Coolsingel najpopularniejszej ulicy handlowej w mieście jest dwu kondygnacyjną konstrukcją z charakterystyczną złotą elewacją z naniesionymi nań” pikselowymi” zdjęciami. McDonald znajduje się w tym miejscu już od 45 lat jednak dotychczas mieścił się w przeszklonej konstrukcji rodem z lat 60 ubiegłego wieku która pierwotnie mieściła sklep z cygarami. Budynek został uznany przez mieszkańców za najbrzydszy w Rotterdamie dlatego też radzie miasta zależało na jego zburzeniu, lecz McDonald miał miał opłaconą jeszcze 40 letnią dzierżawę tego terenu dlatego też zdecydowano się na stworzenie nowej konstrukcji w tym samym miejscu.  Przed architektami postawiono zaprojektowania nowej restauracji która wtopi się otaczający ją teren. W przeciwieństwie do starego budynku, który został zbudowany na ścianie zabytkowego budynku dawnej poczty, nowy budynek umiejscowiono w centrum chodnika, aby wyglądem bardziej przypominał pawilon. Większość elewacji jest przeszklona zapewniając widok otoczenia przebywającym wewnątrz a przechodniom pozwala zajrzeć do wnętrza w którym od razu w oczy rzucają się białe stalowe, kręcone schody prowadzące na górę gdzie znajdują się stoliki i miejsca do siedzenia. Cześć elewacji która nie jest przeszklona zostało pokryta panelami aluminiowymi perforowanymi w małe serduszka. Wszystkie panele razem tworzą zdjęcie tłumu które ma swój dalszy ciąg na ścianach wewnętrznych.

 

 

 

 

 

 

Olbrzymia podkowa

MVRDV-Markthal-Rotterdam-Hufton-Crow_dezeen_784_0

Olbrzymi budynek o kształcie podkowy w Rotterdamie mieści wewnątrz hala targową oraz mieszkania. Ukończony w zeszłym miesiącu Markthal jest pierwszym tego typu obiektem w Holandii. Łuk przykrywający targowisko ma 40 metrów rozpiętości i zawiera w sobie 228 mieszkań a oba końce całkowicie przeszklone ochraniają wnętrze od niekorzystnych warunków pogodowych jednocześnie je doświetlając. Wewnętrzna strona łuku o powierzchni ponad jednego hektara została ozdobiona kolorowym muralem autorstwa Arno Coenen i Iris Roskam. Obraz powstał na perforowanych aluminiowych panelach i ma nawiązywać do XVII wiecznego holenderskiego malarstwa. Wewnątrz prócz targu mieszczą się również sklepy i kompleks biurowy.

Wydaje mi się że ten projekt doskonale udowadnia że architektura i sztuka powinny się przenikać i uzupełniać. Gdyż moim zdaniem „mdły” i nieciekawy projekt samego budynku dzięki muralowi wewnątrz stał się jedną z wizytówek Rotterdamu. Ale najlepiej oceńcie to sami.

Siedziba główna Eneco

Pierwszą rzecą na która natrafią pracownicy kiedy dotrą do nowego 25.000 m² budynku biurowego będzie strzeliste atrium które wypełnia centralną część budynku naturalnym światłem. Jasna biała przestrzeń odbija światło z góry dodatkowo zmniejszając zapotrzebowanie na sztuczne oświetlenie. Trzy duże schody łączą wejście z pierwszym piętrem dając pracownikom możliwość wyboru pomiędzy schodami a windą. Wnętrze podobnie jak elewacja zawiera również żywe zielone ściany które pomagają poprawiać jakość powietrza w budynku. Na pierwszym piętrze znajduję się kilka wygodnych miejsc przeznaczonych do nieformalnych spotkań, sale konferencyjne większość pomalowana na różne odcienie zieleni. Aby zaoszczędzić przestrzeń i zwiększyć efektywność stworzono tylko 1.500 stanowisk pracy dla 2.100 pracowników firmy biorąc pod uwagę dni wolne i zwolnienia lekarskie. Dlatego biurka są tak zaprojektowane aby elastycznie dostosowywać się do różnych osób przy nich pracujących. Dach budynku został pokryty 288 panelami słonecznymi, zainstalowano również który pozwala śledzić ruch słońca. Zewnętrzna elewacja jest żywą zieloną ścianą po jednej stronie a elektrownią słoneczną złożoną z 366 paneli słonecznych po drugiej stronie. Całkowita moc generowana przez te wszystkie panele słoneczne jest wystarczająca aby zasilić 50 gospodarstw domowych. Siedziba główna Eneco (holenderskiej firmy energetycznej) zlokalizowana jest niedaleko stacji kolejowej Rotterdam Alexander powstało w ten sposób wygodne połączenie dla pracowników komunikacją publiczną ale budynek został wyposażony w parking i specjalne instalacje dla samochodów elektrycznych których małą flotę zapewnia firma dla pracowników którzy nie mogą dojechać koleją,