Bloki w Londynie

dezeen_Three-Foster-and-Partners-buildings-planned-for-London_ss_1

Trzy mieszkalne wieże zaprojektowane przez Foster + Partners nad brzegiem w centrum Londynu dostały zielone światło przez władze. Wieże są częścią większego projektu o zróżnicowanym wykorzystaniu prowadzonym przez St James Group na Albert Embankment terenie rozciągającym się na południowym brzegu Tamizy w pobliżu mostu Lambeth. Budynki o zróżnicowanej wysokości od 15 do 27 kondygnacji będą zawierać 253 apartamenty, bar, salę gimnastyczną i basen dla mieszkańców jak również restauracje i biura. Najmniejsza wieża będzie umiejscowiona z tyły pomiędzy wyższymi. Wartość projektu odbudowy Nine Elms szacuje się na 15 milionów funtów i składa się na niego plan budowy 16.000 nowym mieszkań na obszarze 195 hektarów.

Reklamy

Biurowiec w Szwecji

Budynek biurowy w Hammarby Sjöstad posiada betonową wypukłą elewację ochraniającą ściany przed warunkami klimatycznymi. Elewacja jest podzielona na fasety ustawione pod różnym kątem naprzemiennie co daje efekt plecionki. Ciężka fasada wykonana z betony daje biurowcowi odpowiednią izolacyjność cieplną która zmniejsza zużycie energii. Podziały elewacji pozwalają na zróżnicowane umieszczenie okien każdy z modułów posiada dwa na różnej wysokości. Jedno umieszczone wyżej zapewnia dostęp światłą które nie oślepia niższe natomiast posiada widok. Pozostałe ściany wykonano w systemie ścian kurtynowych na przemian z przezroczystych i nie przezroczystych paneli szklanych. Na szczycie znajduje się wspornikowo wsparty penthouse z podwójną szklaną elewacją na parterze znajduje się również siłownia i sala gimnastyczna.

 

Szkoła na Sycylii

Rozbudowa starej szkoły w którym kiedyś mieścił się główny klasztor z powodu nachylenia została podzielona na malutkie tarasiki. Poszczególne sekcje budynku zapewniają przestrzenie wewnątrz i na zewnątrz oświetlone naturalnym światłem pochodzącym ze świetlików powiązanych ze znoszącym się dachem i mogą pozostać otwarte w godzinach pozalekcyjnych. Dawny klasztor został przemieniony w dużą aulę, którą można dostrzec z wejścia patrząc po przekątnej. Sala gimnastyczna została zakopana poszerzając obszar porośnięty roślinnością a na jej dachu umiejscowiona bieżnię. Teren ten jest odseparowany od szkoły dziedzińcem który posiada własne wejście bezpośrednio z ulicy.

Szkoła w Danii

Począwszy od wybudowania w 1847 r. kopenhaskiej szkoły Soelvgade zapotrzebowanie na nowoczesne instytucje edukacyjne spadło jedynie nieznacznie. Z tego powodu duńska firma C.F. Møller wyremontowało historyczny budynek i stworzyło nowy subtelny dodatek. Współczesny remont jednak musiał zostać ograniczony ze względu na otoczenie i kontekst budynku. Ideą architekta było stworzenie budynku przyjaznego dzieciom, kolorowego jednak zintegrowanego z historycznym otoczeniem. Podwójna elewacja zapewnia dobrą izolację akustyczną i termiczną jak również naturalną wentylację, metalowe żaluzje ponad oknami otoczonymi kolorowymi ścianami zacieniają wnętrza przed bezpośrednimi promieniami słonecznymi. Figlarne kolory moją swoją kontynuację wewnątrz ożywiając 6 piętrowy budynek z klasami, korytarzami  i salą gimnastyczną w piwnicy.

Centrum sportowe w Holnadi

Budynek jest zbiorem dwóch sal gimnastycznych, sali rekreacyjnej z trzema boiskami i na najwyższym poziomie hali sportowej z trybunami na ok 1.500 widzów. Ze względu na graniczną ilość miejsca ta hala sportowa została podzielona na piętra ułożone jedne na drugim, pomieszczenia pełniące funkcje dodatkowe zostały umieszczone z lewej strony. Budynek jest wykorzystywany przez dużą liczbę gości w tym samym czasu z tego powodu ruch pomiędzy arenami znacząco wzrasta a same przejścia muszą być przestronne. Trasy ruchu biegną przez budynek pomiędzy głównymi przestrzeniami, przechodzą przez dynamiczną sekwencje szerokich schodów, kawiarnię, trybuny które odnoszą się do różnych aren sportowych. Duża część stref ruchu położone są wzdłuż zewnętrznej przedniej ściany, elewacja jest udekorowana graficznymi kropkowanymi wzorami które są podświetlane nocą nałożonymi na panele okładziny przekształcając wizualny charakter budynku.