Centrum sportowe w Australi

Dezeen_Wanangkura-Stadium-by-ARM-Architecture_ss_13

To niebiesko czarne centrum sportowe w zachodniej Australii zostało zaprojektowane przez ARM Architecture  jako grupa dużych kostek. Położone na australijskiej prowincji w odległym miasteczku Port Hedland centrum nazywa się Wanangkura co w języku aborygenów Kariyarra oznacza wir powietrzny. Budynek zajmuję jedną stronę eliptycznej działki na obrzeżach miasta i mieści w sobie boisko z trybunami na 400 osób, dwa korty do squasha, siłownię, serię przymierzalni i przestrzenie przeznaczone eventom. Pozostałe części terenu zajmują trzy nowe zewnętrzne boiska sportowe do  netball -u, koszykówki i odnowiono istniejące boisko do krykieta. Jasne, żywe kolorowe sześciany otaczają zewnętrzną zakrzywioną elewację. Łukowe otwory prowadzą od zewnętrznej elewacji w kierunku wejścia w którym kolor kostek zmienia się z niebieskiego na pomarańczowy, wewnątrz natomiast siatka kliku kolorowych kwadratów ozdabia ściany. Cienkie paski oświetlenia umieszczone w zewnętrznej elewacji sprawiają że budynek połyskuje w ciemności.

Reklamy

Sala sportowa we Francji

chelles01

Historyczne centrum miasta Chelles we Francji zostało podkreślone i ulepszone dzięki gimnazjum i ratuszowi ukończonym przez francuską firmę LAN Architecture. Problem przy projektowaniu polegał na usytuowaniu pośród istniejących struktur kościoła, ratusza, rynku i połączeniu szkoły i sali sportowej w jedną harmoniczną całość na bardzo ograniczonej przestrzeni. Koncepcja historycznej agory stała się odniesieniem do strategicznej zmiany sfery publicznej i jej postrzegania. Liniowy plan gimnazjum równoległy do elewacji ratusza pozostawia przejście pomiędzy kościołem i parkiem. Plac i ścieki dla pieszych są wyznaczane po przez otaczające budynki. Odbijająca szklana fasada stwarza efekt kalejdoskopu z obrazami przyległych konstrukcji. Efekt ten uzyskano dzięki podwójnej konstrukcji elewacji, pierwsza warstwa szkła odpija zewnętrzne środowisko, druga wykonana z miedzianych arkuszy blachy barwi odbijającą się scenerię. W ciągu dnia budynek chowa się nieco w cień przez te odbicia a w nocy staje się widoczny po przez podświetlenie  wynikające z aktywności  wewnątrz.

Nowa hala Golden State Warriors

Zespół koszykarski Golden State Warriors otrzyma zupełnie nową arenę zlokalizowaną w zatoce San Francisco w Kalifornii. Kompleks sportowo-rozrywkowy został zaprojektowany przez firmę z Oslo Snøhetta i międzynarodową firmę zajmującą się zarządzaniem AECOM. Budynek zlokalizowany na nabrzeżu w dokach 30-32, główny plan zakłada stworzenie 333.000 m² otwartych zielonych przestrzeni znajdujących się blisko stacji publicznego transportu, terminalu promowego i mostu przez zatokę. Warstwowa budowa będzie wstanie ukryć parking na 630 samochodów utrzymując widok na zatokę. Hala o pojemności 17.000 miejsc będzie zapewniać jedynie 0 2000 mniej miejsc niż Oracle Arena gdzie zespół został założony i miał swoją siedzibę od początku od lat 70, budowa nowego kompleksu ma planowo zostać ukończona na sezon NBA 2017-2018.

Hala Barclays Center w USA

Barclays Center 19.000 hala sportowa zaprojektowana przez SHoP Architects i AECOM zostanie otwarta dla publiczności w najbliższy weekend. Arena stanie się pierwszym domem dla koszykarskiej drużyny Brooklynu The Brooklyn Nets a także przestrzenią dla koncertów na skrzyżowaniu pomiędzy dwoma głównymi ulicami Atlantic i Flatbush Avenues. Ukończony budynek został zaprojektowany i wybudowany przez The Hunt Construction Group we współpracy z nowojorskim studiem SHoP Architects które stworzyło stalową elewację przypominającą wstążkę i AECOM które rozplanowało rozmieszczenie siedzeń.

Hala sportowa w Hiszpanii

Budynek ma być kontynuacją przestrzenie zewnętrznych i wewnętrznych boisko i szatnie zostały wkopane w ziemię a schemat konstrukcji pozwala na przejście bez zbędnych barier z parku do okrytego podwyższenia i ostatecznie opadającego do poziomu boiska. Wewnątrz nie ma jednego określonego źródła oświetlenia, światło krąży , duża powierzchnia wykonana z kolorowych półprzezroczystych poliwęglanowych paneli unosie się ponad halą sportową pozwalając światłu na swobodne wpadanie i wypadanie światła. Budynek nie posiada okien, wentylowany jest on świeżym powietrzem wpadającym po przez dziedzińce a gorące powietrze ucieka otworami w pokryciu. Konstrukcja ma dawać poczucie iż cały czas  znajdujemy się na świeżym powietrzu.

Sala sporotwa w Holandi

Sala sportowa jest umieszczona jest na zielonym trójkątnym kawałku terenu który pełni funkcję osi pomiędzy terenami mieszkalnymi i naturalnym otoczeniem. Oryginalny plan który zakładał parking pomiędzy salą i otwartą przestrzenią został obrócony tak że znalazł się z drugiej strony i jest obecnie ukryty między budynkiem a istniejącą zielenią. Rosnące na działce trzy drzewa zdefiniowały kształt budynku który dosłownie opływa wokół nich, przy wejściu z widokiem na drzewa stworzona została wielo funkcyjna przestrzeń do spotkań która w przyszłości może być zagospodarowana na przykład na przedszkole.
Przestrzeń budynku została podzielona na dwa poziome pasy niezależnie zmieniają swój kształt, zaokrąglone narożniki z metalową okładziną o różnym rozstawie żeber daje wrażenie ruchu i kontrastuje z otaczającą zielenią. Duża przeszklona elewacja tworzy mocne połączenie pomiędzy wnętrzem i zewnętrzem a duża przezroczysta fasada wprowadza naturalne światło do sali sportowej, nadaje budynkowi wyrazisty charakter w nocy. Budynek zaprojektowali architekci z Koppert i Koenis Architecten a znajduj się on w Voorthuizen w Holandii.

Call center TeleTech

Kody QR pokrywają fasadę dawnej fabryki musztardy w Dijon którą holenderscy architekci MVRDV przekształcili w call center. Niski budżet uniewożliwił architektom wymianę istniejącej elewacji zamiast tego pokryli ją panelami które łączą smartphony ze stroną francuskiej firmy TeleTech. We wnątrz stopniowe drewniane platformy z krzesłami i poduszkami stwarzają luźną przestrzeń do pracy dla ponad 600 pracowników którzy mogą zalogować się do sieci i pracowć w dowolnym miejscu budynku dla nich wygodnym. W budynku znajduje się również centrum edukacji pracowników, sala sportowa, galeria i inkubator projektów.