Opera w Busan

Norweskie studio Snøhetta wygrało konkurs na zaprojektowanie opery nad brzegiem w Busan w Korei Południowej. Zaproponowany przez architektów budynek posiada pochyły dach który następnie rozszerza się by spotkać się z poziomem gruntu, pozwalając odwiedzającym  wejść na publiczny plac znajdujący się na dachu. Marmurowe panele przykryją ziemię na poziomie zero jak i znajdującą się na dachu restauracje która oferuje widok na pobliskie góry. Ściany o zakrzywionych kształtach będą przeszklone, będą się schodzić i unosić w dwóch przeciwległych narożnikach w których zlokalizowane są wejścia do budynku. Głowna sala znajduje się w samym sercu budynku, wyłożona specjalnym materiałem akustycznym, wewnątrz znajdzie się też foyer, specjalne pomieszczenie dla VIP -ów, sale prób, restauracja i stołówka dla personelu. Otwarcie opery planowane jest na rok 2018.

 

Reklamy