Apartamentowiec w Londynie

dezeen_Canaletto-by-UNStudio_1sq

Duńska firma UNStudio opublikowała właśnie zdjęcia ich pierwszego projektu w Wielkiej Brytanii, 30 piętrowej wieży na londyńskiej City Road. Wieża nazwana Canaletto została zaprojektowana jako jako zakrzywiona forma składająca się ze stali i szkła która dzieli się na trzy części składające się z pięciu pięter. Każda z części ma stanowić osobne sąsiedztwo w niebie z tarasami które oferują widok na Londyn. Budynek składa się z 190 apartamentów, siłowni, basenu, prywatnego kina, restauracji i klubu dla mieszkańców. Ukończenie budowy planowane jest na 2015 r.

Reklamy

Nowy kampus Adobe

dezeen_Adobe-Utah-campus-by-Rapt-Studio_ss3

Mam nadziej że nazwa tej firmy wam coś mówi bo zaprezentuje wam dziś jej nową siedzibę która mi się spodobała dzięki swojej prostocie i swojemu wystrojowi wewnątrz. Pracownicy Adobe mogą zagrać w koszykówkę, pin-ponga w tym nowym kompleksie w Utah zaprojektowanym przez studio wywodzące się z San Francisco Rapt Studio i WRNS Studio, może on pomieścić 1000 pracowników firmy. Rapt Studio pokryło ściany budynku  muralami stworzonymi przez artystę  El Mac i graffiti namalowanym przez Mike Giant zaprojektowali oni również grafiki i obrazki nawiązujące do komputerów i technologii. Olbrzymie próbki pochodzące z palety Pantone zostały wykorzystane do oznaczenia końców rzędów biurek, podczas gdy inne przykłady rysunków odręcznych i typografii odręcznych zdobią ściany. Ale nowy kampus oferuje znacznie więcej na jego terenie bowiem znajduje się pełnowymiarowe boisko do koszykówki, ścianka wspinaczkowa, basen, siłownia i stoły do bilarda i pin-ponga.

Biurowiec w Szwecji

Budynek biurowy w Hammarby Sjöstad posiada betonową wypukłą elewację ochraniającą ściany przed warunkami klimatycznymi. Elewacja jest podzielona na fasety ustawione pod różnym kątem naprzemiennie co daje efekt plecionki. Ciężka fasada wykonana z betony daje biurowcowi odpowiednią izolacyjność cieplną która zmniejsza zużycie energii. Podziały elewacji pozwalają na zróżnicowane umieszczenie okien każdy z modułów posiada dwa na różnej wysokości. Jedno umieszczone wyżej zapewnia dostęp światłą które nie oślepia niższe natomiast posiada widok. Pozostałe ściany wykonano w systemie ścian kurtynowych na przemian z przezroczystych i nie przezroczystych paneli szklanych. Na szczycie znajduje się wspornikowo wsparty penthouse z podwójną szklaną elewacją na parterze znajduje się również siłownia i sala gimnastyczna.

 

Fala Park w Wolsztynie

Bezpańskie piłki nie są problemem na korcie znajdującym się na dachu dzięki elewacji przypominającej klatkę przykrywającej budynek centrum sportowego w Polsce w Wolsztynie stworzonego przez PL.architekci. Metalowa klatka otacza fasadę i dach tego dwu kondygnacyjnego budynku tworząc jednocześnie ramę dla rzędów okiennic które mogą  zasłonić przeszkloną elewację. Wewnątrz znajduje się dwu piętrowa ścianka wspinaczkowa otoczona przez kawiarnię i recepcję w kształcie litery L. Ścianka wspinaczkowa widoczna jest prawie z każdej części centrum które zawiera również tory kręglarskie, poiska do squasha, siłownię i plac zabaw dla dzieci. Fasetowana klatka schodowa prowadzi w górę na dach z kortem tenisowym i niesamowitym widokiem na stare miasto, park i rzekę.