Nowy basem w Surrey

ashtead-pool-freemen-school-hawkins-brown-london_dezeen_1568_4

Piękne wiązary z laminowanego drewna klejonego przykrywają ten sześcio-torowy basen pływacki zaprojektowany przez pochodzącą z Londynu firmę  Hawkins\Brown a mający powstać przy szkole w Surrey. Budowa 25 metrowego basenu jest drugą częścią planu rozbudowy London Freemen’s School, w pierwszym etapie powstał internat i część muzyczna szkoły. Nowy basem ma zastąpić zniszczony w 2014 r. wyniku pożaru obiekt jednocześnie nowa konstrukcja zostanie przeniesiona z zachodniej części do wschodniej gdzie będzie sąsiadować z istniejącymi obiektami sportowymi. Na konstrukcję budynku będą się składać wykonane z laminowanego drewna klejonego ramy portalowe, usztywnione laminowanymi panelami drewnianymi.

 

Szkoła w Australi

 

dezeen_Penleigh-and-Essendon-Grammar-School-Senior-by-McBride-Charles-Ryan_ss_3Łukowate otwarcia wprowadzają uczniów do pokrytego niegdyś lśniącymi płytkami budynku i wewnętrznych dziecińców w  gimnazjum w pobliżu Melbourne w Astrali zaprojektowanym McBride Charles Ryan. Ukończona pod koniec 2012 r. szkoła Penleigh and Essendon Grammar School jest drugą  zaprojektowanym przez architekta po szkole przeznaczonej dla młodych chłopców o sylwetce trzech nachodzących na siebie domów. Projekt jaki architekt opracował opiera się na planie ósemki z serią klas wokół krawędzi, biblioteką w środku i dwoma centralnymi dziedzińcami w wewnątrz pustych przestrzeni. Układ taki sprawia że każda droga prowadzi z powrotem do biblioteki, jednocześnie stwarzając zewnętrzną przestrzeń osłoniętą od mocnych powiewów wiatru. Wewnątrz paleta kolorów biegnie pasmami po ścianach, podłogach i sufitach pomieszczeń w obu skrzydłach będąc częścią strategi kolorystycznej pomagającej uczniom różnicując części budynku pomiędzy sobą. Elewacja z ceramicznych płytek ułożonych w pasma szaro czarne nadaje szkole połyskującą powłokę zewnętrzną jednocześnie powtarzając się na wewnętrznej elewacji dziedzińca. Niektóre detale takie jak spodnia strona łukowatych wejść i żaluzje zacieniające zostały wykonane z drewna. Dwa oddzielne dziedzińce są mieszaniną trawiastych górek,  surowego krajobrazu, ogródków skalnych, drzew i pozakrzywianych ławeczek.

 

Centrum naukowe w Australii

kiosc02

Międzynarodowa firma Woods Bagot została nagrodzona za swój innowacyjny projekt ekologicznej szkoły w Melbourne w Australii. Projekt ten jest częściom wysiłków połączenia przyjaznej konstrukcji z nauką odpowiedzialności o środowisko wewnątrz klas. Budynek zlokalizowany na terenie kampusu Swinburne University of Technology, uczniowie w wieku od 7 do 10 lat mogą brać udział w prezentacjach, odwiedzić centrum badań składające się z licznych laboratoriów przepełnionych nowoczesną technikom jak również uczestniczyć w lekcjach w pomocniczych przestrzeniach dydaktycznych. Pionowe żaluzje o znieniającej się zielonej barwie wyróżniają elewację jednocześnie zapewniając pasywny system chłodzenia i pozwalając na przejście światła do podwójnej wysokości przestrzeni. Rozległe przeszklenia umożliwiają również odbicia i załamania się promieni świetlnych ich umiejscowienie zostało zaplanowane zgodnie z orientacją budynku. Centrum wykorzystuje architekturę jako narzędzie edukacyjne ostrożnie włączające kolor, materiały, formy i technikę by stworzyć wciągające środowisko uczenia się, ilustrujące rolę budynków w ochronie środowiska.

Synagoga w Weinhof

ulmsynagogue_01

Zajmując pierwsze miejsce w konkursie na zaprojektowanie nowej synagogi Ulm dla ortodoksyjnej społeczności Weinhof, firma pochodząca z Kolonii Kister Scheithauer Gross Architekten i po 20 miesiącach przygotowywania planów budowa dostała pozwolenie na budowę. Nowa synagoga umiejscowiona w miejscu o wrażliwym tle historycznym, zaledwie kilka metrów od pierwotnej świątyni zniszczonej podczas nazistowskiego pogromu Żydów w  Noc Kryształową w 1938 r.. Prosty i potężny sześcian o długości 24 m, szerokości 16 m i wysokości 12 m, mieści w sobie nie tylko miejsce do modlitwy ale również centrum społeczności. Nowa konstrukcja składa się z foyer, synagogi, mykawy (zbiornik z bieżącą wodą), sali spotkań, szkoły, pokoi administracyjnych, przedszkola z zewnętrzną przestrzenią do zabaw – znajdującą się ponad salą modlitw, wszystkie pomieszczenia są ułożone prostopadle do siebie prócz samego pomieszczenia modlitewnego które jest umiejscowione po skosie z przeszkleniem na południowo-wschodnim narożniku budynku skierowanym w stronę Jerozolimy. Ten sam narożnik budynku dał szansę wykreowania unikalnej iluminacji, po przez wycięcie wodą pod bardzo wysokim ciśnieniem 600 otworów w ścianie, stwarzających mozaikę wzorem przypominającą gwiazdę Dawida jednocześnie doświetlając wnętrze świątyni.

 

 

Budynek uniwersytecki w Australii

Elewacja budynku uniwersyteckiego w Melbourne stworzony przez Australijskiego architekta Lyon -a jest pokryta płytkami w jasnych kolorach. Lyon wykorzystał pikselowe zdjęcie otaczających budynków by stworzyć mapę kolorów całej elewacji. Budynek akademicki Swanston jest częścią uniwersytetu RMIT i zapewnia przestrzenie do nauki dla wyższej szkoły biznesu w samym centrum Melbourne. Ściany elewacji mają zakrzywione i pozaginane powierzchnie tworząc serie postrzępionych krawędzi, które nadają budynkowi nierówny profil. Konstrukcja składa się z 10 kondygnacji z wieloma podwójnej wysokości przestrzeniami do spotkań i kontaktów towarzyskich. Większość z tych pomieszczeń posiadają żywe kolory i wyraźne geometryczne wzory. Budynek zawiera różne bardzo elastyczne przestrzenie do nauki od 300 sali wykładowej po 30 osobowe klasy.

 

Szkoła w Hiszpanii

Wcześniej pisałem o szkole  pod Warszawą a teraz dla porównania zaprezentuję szkołę w Hiszpanii. Konstrukcja szkoły składa się z pojedynczego liniowego budynku gdzie dzieci mogą ukończyć wszelkie poziomy edukacji aż do liceum. Lokalizacja klas jest oparta na wieku i w miarę postępu w nauce następuje również liniowy postęp w budynku, zaletami tego rozwiązania centralizacja i maksymalne wykorzystanie wielkości ograniczonej działki. Ponieważ budynek znajduje się na skraju miasta, ta liniowa konstrukcja stanowi linię graniczną między miastem i polami uprawnymi. Która szkoła bardziej się wam podoba?

 

 

 

Szkoła w Podkowie Leśnej

Teraz napiszę o ciekawym projekcie szkoły podstawowej w malowniczej i spokojnej podwarszawskiej miejscowości Podkowie Leśnej. Budynek został osadzony w wyjątkowy miejscu – w centrum miasta otoczony przez wolno stojące domki jednorodzinne,  kameralne ogrody i stary kościół. Aby nawiązać do istniejącego otoczenia stosunkowo duży obiekt został podzielony na kilka mniejszych z największą częścią czyli salą gimnastyczną ukrytą z tyłu. Dalszy podział został dodatkowo uzyskany po przez wykorzystanie trzech różnych materiałów do wykonania elewacji – biały tynk, drewniane panele i betonowe bloczki. Szkoła została podzielona na dwie części każda z niezależnym dostępem do sali sportowej i sal. Sale lekcyjne dla najmłodszych uczniów zlokalizowana na parterze z bezpośrednim dostępem do zielonego dziedzińca. Piwnice również postanowiono wykorzystać, stworzona tam sale multimedialną zaprojektowaną z myślą o wyświetlaniu filmów, prowadzenia wykładów i inscenizacji. W przyszłości wokół budynku ma zostać posadzona roślinność aby szkoła była zanurzona w obfitej zieleni.