Schronisko w Szwecji

kotten-tengbom-trail-centre-sweden-wood-_dezeen_1568_1

Olbrzymi drewniany gont pokrywa położone wśród drzew zakrzywione ściany schroniska zaprojektowanego przez szwedzką firmę architektoniczną Tengbom. Mając w ten sposób imitować teksturę sosnowej szyszki. Christofer Ödmark, architekt z biura Tengbom w Göteborgu stworzył nowy budynek który zastąpił poprzednie centrum w rezerwacie przyrody Fontin w gminie Kungälv. „Kotten” czyli po szwedzku szyszka mieści w sobie kawiarnię, przebieranie z szafkami, prysznice i inne udogodnienia dla entuzjastów ruchu na świeżym powietrzu. Poprzedni budynek spłonął w 2013 r. dlatego przy projektowaniu nowego szczególną uwagę poświęcono na uzyskaniu wysokiego stopnia bezpieczeństwa przeciwpożarowego, jest on jednak również stworzony zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju i energooszczędności. Schronisko ma 600 metrów powierzchni i jest owalne w planie. Olbrzymi drewniany gont zdobiący elewację powstał z drewna poddanego obróbce silikonowej dzięki temu ma ono być odporne na ogień. Panele są umieszczone na famie w kilku warstwach częściowo nachodząc na siebie dzięki czemu uzyskano efekt trójwymiarowości.

 

Reklamy

Skocznie w Falun

Falun-ski-jumps-by-Sweco-Architects-_dezeen_784_6

Zima zapasem, sezon skoków narciarskich już się rozpoczął dlatego też sądzę że jest to odpowiedni czas na ten wpis.

Światła biegnące wzdłuż rozbiegu wraz ze szklano-stalowymi krawędziami zaznaczają charakterystyczny kształt odnowionych skoczni kompleksu Lugnet w Falun w Szwecji. Powodem modernizacji są Mistrzostwa Świata w Skokach Narciarskich które mają się obyć na tych obiektach w 2015 r., będą to jednocześnie czwarty raz kiedy miasto gości tę imprezę. Oba obiekty powstały na mistrzostwa w roku 1974. Ekspert skoków i jeden z członków zespołu który pierwotnie zaprojektował obie skocznie Kurt Evan Sonehag został poproszony o ustalenie wymagań do modyfikacji. Autorzy projektu szwedzkie studio Sweco Architects dodało nowe tory zjazdowe, szklane i stalowe poręcze po bokach wymieniając zużyte i niespełniające obecnych wymagań materiały. Architekci przeprojektowali oszklone ze wszystkich stron taras widokowy i poczekalnie dla zawodników. Wiodą do nich schody w przemysłowym stylu z antypoślizgowymi stopniami. Wewnątrz od razu w oczy rzucają się długie drewniane ławki wykonane z małych drewnianych listewek w różnych odcieniach.
Mimo że zmiany nie powalają może na kolana to na pewno pozwolą na użytkowanie skoczni przez kolejne kilkadziesiąt lat.

Drewniany wieżowiec

dezeen_Wooden-Skyscraper-by-C-F-Moller_SS_1

Po pierwsze przepraszam że nic nowego nie ukazało się od kliku dni ale miałem poważną awarię łącza internetowego i miałem tylko bardzo ograniczony dostęp przez telefon. Ale awaria została usunięta i mam nadzieję że wrócę do dawnego rytmu pisania.

Dziś chcę napisać o bardzo ciekawym projekcie ze północy. Skandynawska firma C. F. Møller ujawniła swoją propozycję na budowę najwyższego budynku o drewnianej konstrukcji w Sztokholmie. Drewniany wieżowiec ma mieć 34 piętra i ma być wizją przyszłości z tańszymi, łatwiejszymi w wykonaniu i bardziej ekologicznymi budynkami niż tradycyjne budynki betonowe czy metalowe. Drewno jest materiałem lżejszym i tańszym a dzięki odpowiednim środkom chemicznym może również być bardziej odporne na ognień niż stal. Drewniane kolumny, belki, ściany, sufity i drewniane ramy będą widoczne przez szklaną elewację budynku. Jako że jest to pierwsza konstrukcja tego typy dla usztywnienia zastosowano betonowy rdzeń komunikacyjny który jednak w przyszłości ma zostać zastąpiony drewnem. Otwarcie budynku zaplanowano na 2023 r.. Muszę przyznać że projekt mi się podoba i jestem ciekawy czy powstaną kolejne konstrukcje tego typu.

Przebudowa wieżowca w Sztokholmie

dezeen_Strawscraper-by-Belatchew-Arkitekter_ss_1

Szwedzkie studio  Belatchew Arkitekter stworzyło projekt przekształcenia sztokholmskiego wieżowca w wiatrową farmę po przez pokrycie elewacji budynku tysiącami włókien wytwarzających energię elektryczną. Koncepcja zakłada również dobudowanie 16 piętrowego dodatku który był by w całości pokryty przypominającymi futro strukturami zaprojektowanymi by poruszać się na wietrze. Włókna mają wykorzystywać technologię piezoelektryczną pozwalającą przekształcić ruch w energię elektryczną, bez hałasu i innych problemów środowiskowych typowych dla normalnej farmy wiatrowej. Ukończony w 1997 r. 86 metrowy budynek jest najwyższą mieszkalną wieżą w Sztokholmie, została zaprojektowana przez duńskiego architekta Henning Larsen który jednak odszedł po tym jak podczas planowania budynek pozbawiono 16 z 40 pięter.  Nowa propozycja ma powrócić do pierwotnej koncepcji zaproponowanej przez Larsen-a, dodają  restaurację między istniejącą częścią mieszkalną i nową farmą wiatrową a także zakłada powstanie platformy widokowej z panoramicznym widokiem na miasto na najwyższym piętrze.

Ekologiczny budynek w Sztokholmie

 

park101Firma White Arkitectur zaprojektowała „Park 1” nowy typ struktury przeznaczonej dla obywateli która przyczyni się do zwiększenia ilości zieleni w miejskim środowisku jednocześnie posłusznie pełniąc funkcję infrastrukturalnego kompleksu. Zaprojektowany budynek ma mieścić centrum zarządzania kryzysowego i transportowego, straż pożarną ma również pozwolić na stworzenie 1200 nowych miejsc pracy w restauracjach, kawiarniach, salach konferencyjnych i terenach wystawowych otwartych dla publiczności.  Przestrzenie aktywności zorganizowane są w pięciu warstwach z remizą strażacką znajdującą się na samym dole, centrum  obsługi społeczeństwa i biura znajdują się natomiast na samej górze, domykając publiczne piętra. Forma budynku pochyla się do tyłu oddalając się od ruchliwej ulicy Lindhagensgatan by następnie wspornikowo wystawać nad drogą szybkiego ruchu Essingeleden. Konstrukcja przekracza czysto funkcjonalną geometrię dzięki olbrzymiemu ogrodowi znajdującemu się na dachu oferującemu imponujący widok z wysokości 50 m i działającego jak zielona oaza wypoczynku i rekreacji. Budynek jest również ekologiczny posiada on certyfikat BREEAM i spełnia warunki szwedzkiego programu zrównoważonego projektowania Miljöbyggnad. Publiczny park na dachu ma szczególny wkład w bioróżnorodność terenu i jest znaczącym producentem energii słonecznej w okolicy.

Biurowiec w Szwecji

Budynek biurowy w Hammarby Sjöstad posiada betonową wypukłą elewację ochraniającą ściany przed warunkami klimatycznymi. Elewacja jest podzielona na fasety ustawione pod różnym kątem naprzemiennie co daje efekt plecionki. Ciężka fasada wykonana z betony daje biurowcowi odpowiednią izolacyjność cieplną która zmniejsza zużycie energii. Podziały elewacji pozwalają na zróżnicowane umieszczenie okien każdy z modułów posiada dwa na różnej wysokości. Jedno umieszczone wyżej zapewnia dostęp światłą które nie oślepia niższe natomiast posiada widok. Pozostałe ściany wykonano w systemie ścian kurtynowych na przemian z przezroczystych i nie przezroczystych paneli szklanych. Na szczycie znajduje się wspornikowo wsparty penthouse z podwójną szklaną elewacją na parterze znajduje się również siłownia i sala gimnastyczna.

 

Stockholm City Station

Tworząc wejście do wewnętrznego centrum miasta powstała stacja Stockholm City Station zaprojektowana przez 3XN Architects integruje stację, hotel, centrum konferencyjne i apartamenty. Główną myślą stająca za projektem budynku było aby delikatnie dopasowywał się on do otoczenia i aby na nowo zinterpretować wiele lokalnych Szwedzkich tradycji projektowych. Pełniąc wiele publicznych i prywatnych funkcji konstrukcja ma pozytywnie przyczynić ożywieniu życia w sąsiedztwie. Budynek jest podzielony na cztery mniejsze przestrzenie każda dzięki wysokości i skali, dostosowuje się do ulic i budynków, które są w sąsiedztwie. Niższe poziomy oferują dostęp do stacji która łączy Stockholm central station, metro i lokalne linie kolejowe. Wyższe poziomy budynku mieszczą hotel, centrum konferencyjne i apartament. Trzy z czterech przestrzeni posiadają zielone tarasy oferujące wspaniały widok szwedzkiej stolicy, jeden z nich będzie dostępny publicznie i będzie zawierał podniebny bar, pozostałe będą należeć do hotelu i apartamentów. Elewacja jest uformowano jak płaskorzeźba co oznacza że jej wygląd będzie zależeć od kąta z jakiego się na niego spogląda.