Biblioteka Karoliny Północnej

dezeen_James-B-Hunt-Jr-Library-by-Snohetta_ss_1

Norweska firma Snøhetta ukończyła budowę biblioteki uniwersytetu stanowego Karoliny Północnej która została wyposażona w nowoczesny zautomatyzowany system poszukiwania i wydawania książek oraz pracownię drukowania 3D. Biblioteka nosi imię byłego gubernatora James B. Hunt Jr. jest ona cztero piętrowym budynkiem znajdującym się na stuletnim kampusie. Zrobotyzowany system bookBot kontroluje ponad dwa miliony książek znajdujących się w kolekcji, etykietuje je kodami kreskowymi i przechowuje w przestrzeni dużo mniejszej niż tradycyjne biblioteczne regały. Aby wypożyczyć książkę studenci i czytelnicy muszą w prosty sposób wyszukać swoją pozycję w katalogu online a system pobierze ją z ogromnej liczby podziemnych pojemników, w których są one przechowywane. Pracownia druku 3D jest połączona z cyfrową pracownią produkcji i centrum badań nad grami i laboratorium wizualizacji. W budynku znajduje się również audytorium i biura dla instytutu sytuacji kryzysowych. Snøhetta zaprojektowali bibliotekę jako mieszaninę tradycyjnych czytelni i pomalowanych na żywe kolory pomieszczenia pracy grupowej, podwójnej wysokości atrium i serię wewnętrznych balkonów. Aluminiowe panele pokrywają zewnętrzną elewację stwarzając również system żaluzji, zapewniających cień rozległym obszarom przeszkleń zapewniających naturalne światło przechodzące przez budynek.

 

Reklamy

Lee Hall College

dezeen_Clemson-University-Lee-Hall-College-of-Architecture-by-Thomas-Phifer-and-Partners_8

Podwójnej wysokości pomieszczenia łączą studentów architektury i sztuki w nowym college-u w Clemson w Południowej Karolnie zaprojektowanym przez nowojorskie studio Thomas Phifer & Partners. Lee Hall College mieści 12 różnych programów studiów z dziedziny sztuki, architektury, konstrukcji budowlanych i architektury krajobrazu. Architekci zaprojektowali budynek jako miejsce w którym studenci mogą się spotykać,współpracować i dzielić się swoją wiedzą i materiałami. Pokoje na parterze podzielone są szklanymi przegrodami zapewniającymi widok z jednej części na drugą, na górze antresole pozwalają studentom i opiekunom obserwować to co się dzieje poniżej, dodatkowo pomiędzy zostały wciśnięte kolejne pracownie. Olbrzymie świetliki w kształcie pączków wpuszczają naturalne, bezpośrednie światło do podwójnej wysokości pomieszczeń a szklane elewacje północna i południowa zapewniają widoki na teren kampusu. Po północnej stronie znajduje się również taras na którym studenci mogą tworzyć swoje pełno wymiarowe modele.

Wieżowiec w Santa Monica

dezeen_Ocean-Avenue-Project-by-Frank-Gehry_1

Architekt Frank Gehry ponownie stworzył projekt budowli o falującym kształcie wzorowany na jego wcześniejszym wieżowcu w Nowym Jorku, tym razem stworzył 22 piętrową wieże w swoim rodzinnym mieście Santa Monica w Kalifornii. Falista fasada ma nawiązywać do oceanu, niebieskiego nieba, chmur i będzie pomalowana na biało by wpasować się w najbliższe sąsiedztwo przeciwnie do swojego odpowiednika w Nowym Jorku który ma srebrzystą powłokę. Wieża stanie się częścią nowego kompleksu apartamentów, sklepów, restauracji, hotelu i muzeum, projekt obejmie również remont dwóch istniejących struktur. Publiczne ścieżki i plac będą biegły pomiędzy budynkami na poziomie gruntu a na dachu znajdzie się taras oferujący szeroki, panoramiczny widok.

 

Rozbudowa muzeum w Saint Louis

dezeen_Saint-Louis-Art-Museum-East-Building-by-David-Chipperfield_ss_6

Brytyjskie architekt David Chipperfield ukończył właśnie swój projekt nowego budynku galerii w muzeum sztuki Saint Louis w Missouri. Ciemne polerowane ściany z betonu, kamień i szkło wschodniego budynku został zaprojektowany jako współczesny odpowiednik Włoskiego muzeum stworzonego przez Cass Gilbert na wystawę światową w 1904 r.. David Chipperfield zaprojektował główną klatkę schodową łączącą wcześniej istniejący budynek z nową rozbudową. Odwiedzający mogą wybrać wejście do muzeum po przez oryginalny portal muzeum Gilbert -a lub przez szklany front budynku nowego skrzydła. Polerowane betonowe ściany o ciemnej barwie są ozdobione kruszywem z rzeki Missouri, wewnątrz kasetonowy sufit biegnie przez budynek integrując świetliki które pozwalają filtrować światło przenikające w dół ku dębowej podłodze. Wschodnie skrzydło planowo ma zostać otwarte 29 czerwca i ma dać muzeum ponad 30% więcej przestrzenie wystawowej, będzie mieścić częściowo kolekcję stałą a część jest przeznaczona na specjalne, czasowe wystawy. Tym samym wystawy czasowe nie będą dłużej pokazywane w głównym budynku które od teraz zostanie przeznaczony jedynie na kolekcję stałą. Rozbudowa dodatkowo zawiera restaurację mogącą pomieścić 100, kawiarnię na 60 miejsc i podziemny parking.

Park Avenue 425

oma01

OMA przedstawiła swoją propozycję na mega projekt umiejscowiony przy Park Avenue 425 z elewacją poskręcaną pomiędzy resztą budynków siatki Manhattanu. W zgodzie z obowiązującymi w stanach prawami zagospodarowania projekt nie zajmuje więcej miejsca niż pozwala na to jego działka dzięki cofnięciu obróconych płaszczyzn wstecz. Architekci pragnąc uciec amerykańskiego pragmatyzmu i estetycznej nudy stworzyli swoją konstrukcję jako ułożone jeden na drugim trzy sześciany poobracane o 45°  by udostępniać niezwykłą panoramę Manhattanu i widok nieba. Rezultatem jest budynek którego geometria znaczącą różni się od reszty miasta zachowując jednak 1/4 wyglądu normalnego budynku.

Niezwykły most w USA

rrrrr

Amerykański artysta Andrew Leicester wybrany do zaprojektowania mostu na trasie rozbudowy złotej linii metra który uchwyci charakter lokalnej kultury i historii. Ostatnio otwarty do użytku, unikalne przęsło o długości 178 m przechodzi nad drogą szybkiego ruchu I-210 w Arcadia i połączy dwie nowe stacje Azusa i Pasadena i czerwoną linią która ma zostać ukończona w 2014 r.. Inspiracją do stworzenia tego projektu była struktura koszyka. Koszt całkowity projektu wyniósł 18.6 miliona dolarów, w czasie budowy wykorzystano wiele technologii między innymi zastosowano inteligenty system kolumn pozwalający natychmiast po trzęsieniu ziemi ocenić przez inżynierów uszkodzenia. Konstrukcja most powstała całkowicie ze zbrojonego betonu odlewanego w specjalnie ukształtowanym deskowaniu nadającym ostateczny kształt.

Wieża obserwacyjna w Phoenix

dezeen_Phoenix-Observation-Tower-by-BIG_1sq

Duńskie studio BIG zaprojektowało wieżę obserwacyjną w kształcie czerpaka do miodu dla  Phoenix w Arizonie. Budowla wzrastająca nad centrum i dachami w kształcie spirali ma być atrakcją turystyczną zawierającą serię pomieszczeń wystawowych, sklepów i resturacji. Architekci przezwali swoją strukturę pinezka, projekt przedstawia żelbetową wieżę z trzema szklanymi windami do transportu gości z dołu na sam szczyt kuli. Konstrukcja wieży ma zachęcać odwiedzający do wjechania na górę widną a następnie stopniowo schodzenia w dół cały czas ciesząc się pięknym widokiem na miasto i pobliskie góry. Aby stworzyć kształt kuli, spiralna otwarta ścieżka będzie najszersza w środku a im dalej do startu i końcu będzie się zwężać. Restauracja będzie zlokalizowana u podstawy kuli podczas gdy  plac na którym stanie konstrukcja na poziomie wejścia otoczony ma być przez sklepy