Centrum sportowe w Holandii

dezeen_Sportplaza-Mercator-by-VenhoevenCS_ss_1

Centrum rozrywkowe w Amsterdamie zaprojektowane przez holenderskich architektów VenhoevenCS ma przypominać twierdzę pokrytą roślinnością. Centrum sportowe Mercator jest zlokalizowany przy wejściu do parku  w sąsiedztwie De Baarsjes. Architekci pragnęli  by budynek wpasował się w otoczenie dlatego też dodali kamuflaż w postaci elewacji pokrytej kwiatami i krzakami. Pod „zielonymi” ścianami trzy piętrowy budynek zawiera basen, saunę, klub fitness ale również salę na różnego rodzaju wydarzenia, restaurację, kawiarnię i żłobek, z tyłu natomiast znajduje się zewnętrzny basen. Okna znajdujące się pomiędzy roślinnością mają przyciemniane szyby by ograniczyć widoczność na wewnętrzny basen, głównym źródłem naturalnego oświetlenia są świetliki dachowe.

Reklamy