Najwyższy budynek w Singapurze

dezeen_SOM-to-build-Singapores-tallest-tower_1b

Amerykańska firma SOM ujawniła plany budowy najwyższego budynku w Singapurze – wielofunkcyjne wieży w biznesowej dzielnicy  Tanjong Pagar. Konstrukcja będzie składać się z 64 pięter i będzie mierzyć 290 metrów wysokości, posadowiona we wschodniej części dzielnicy, będzie zawierać biuro na najniższych piętrach i luksusowe apartamenty powyżej. W mniejszej przylegającej wieży znajdować się natomiast będzie hotel z restauracją, własnym centrum konferencyjnym i basenem z widokiem na przeprojektowany park miejski. Kolejny mniejszy, 6 kondygnacyjny budynek zapewni przestrzeń na parking, sklepy, restauracje i rozrywkę jak również publiczny plac dla sztuki i zewnętrznych wydarzeń.

dezeen_SOM-to-build-Singapores-tallest-tower_2

Reklamy

Biurowiec firmy Statoil

dezeen_Statoil-regional-and-international-offices-by-A-Lab_15

Pięć pokrytych aluminiową elewacją budynku ułożonych jeden na drugim jak stos poziomych wieżowców stanowi kompleks biurowy poza granicami Oslo zaprojektowany przez Norweskie studio A-Lab. Zlokalizowane na Fornebu peninsula na obrzeżach miasta budynki są miejscem pracy 2500 pracowników Norweskiej kompani energetycznej Statoil, architekci zostali poproszeni o stworzenie charakterystycznej, kultowej konstrukcji pośród malowniczych krajobrazów fiordów. Pięć 140 metrowych części piętrzy się w krzyżującej formie dwa znajdują się na samym dole na nich leżą kolejne dwa a na samym ich szczycie leży jeden. Bloki opierają się jeden na drugim ale i tak ich  końce wspornikowo wystają nawet do 30 metrów poza  punkt podparcia. Przeszklone atrium znajduje się w centrum kompleksu zapewniając główne wejście do każdego z bloków. Na poziomie gruntu powierzchnia ta stanowi wewnętrzny plac który może posłużyć do nieformalnych spotkań czy zjedzenia lunchu, powyżej znajdują się balkony i korytarze łączące wyższe poziomy. Biura znajdują się w każdym trzy piętrowym bloku charakteryzują się one modularną siatką stropu dzięki czemu w łatwy sposób mogą być dzielone i zmieniane. Większość powierzchni została pozbawiona kolumn po przez dodatkowe podparcie wynikające z ułożenia bloków jeden na drugim.

 

Biurowiec firmy CMA CGM

Dezeen_CMA-CGM-Headquarters-by-Zaha-Hadid_ss_2

Biuro Zaha Hadid ukończyło ten projekt 142 metrową wieże dla francuskiej firmy spedycyjnej CMA CGM w Marsylii ukończyło w 2011 r. ale z racji ciekawego wyglądu postanowiłem o niej napisać. Konstrukcja składa się z 33 pięter i jest najwyższym budynkiem w mieście a szklana elewacja ze szwem z ciemnego szkła po środku jest z daleka widoczna. Ciemne część poszerza się ku górze i wychodzi poza budynek stwarzając wrażenie iż wyższe piętra są masywniejsze mimo że budynek faktycznie ma prostoliniową formę zakrzywiającą się od wnętrza budynku na zewnątrz u podstawy. Budynek zlokalizowany w rozwijającej się północnej części miasta Euroméditerranée, jest główną siedzibą firmy CMA CGM zapewniającą biura dla 2400 pracowników które wcześniej były rozsiane w siedmiu różnych miejscach. Zaha Hadid Architects stworzyli również projekt 135 m pawilonu połączonego z wieżą zakrzywionym szklanym mostem.

 

Siedziba Google w Izraelu

Gtelaviv_01

Sądzę że  nie ma wątpliwości że warunki pracy wiążą się bezpośrednio z jej jakością i wydajnością w większości wypadków ale to co ostatnio zaprezentowała firma Google w w swojej siedzibie w Tel Awiwie (Izrael) wykracza pozo normalne środowisko pracy. Wspierając kreatywność i oferując rozmaite formy relaksu dla rozwijającego się zespołu inżynierów, specjalistów od sprzedaży i marketingu, bogato i ciekawie wyposażone pokoje tematyczne rozpościerają się na 8 piętrach centralnie położonej wieży Electra stwarzają niepowtarzalne środowisko pracy. Wygląd biura jest rezultatem prac szwajcarskiego zespołu projektantów Camenzind Evolution którzy tworzyli również inne biura, do współpracy zaprosili lokalne firmy Setter Architects i Studio Yaron Tal. Prawie 50% wszystkich przestrzeni stanowią części komunikacyjne, w różny sposób stylizowane od starej kamiennej uliczki po krajobraz prerii. Pracownicy dzięki temu mają możliwość odnalezienia idealnej atmosfery dla siebie w której będą mogli współpracować, rozmawiać i socjalizować się z innymi. Trzy restauracje serwują różnorodne dania koszerne każde w innym stylu. Paleta wykorzystanych materiałów jest ogromna i różnorodna wykorzystano rożne rodzaje drewna, stali i elementów metalowych, wzorzyste dywany i sprzęt elektroniczny wszystko po to by ożywić przestrzenie. Budynek obecnie oczekuje na platynowy certyfikat LEED, będzie on pierwszym budynkiem który go uzyska w Izraelu.

Park Avenue 425

oma01

OMA przedstawiła swoją propozycję na mega projekt umiejscowiony przy Park Avenue 425 z elewacją poskręcaną pomiędzy resztą budynków siatki Manhattanu. W zgodzie z obowiązującymi w stanach prawami zagospodarowania projekt nie zajmuje więcej miejsca niż pozwala na to jego działka dzięki cofnięciu obróconych płaszczyzn wstecz. Architekci pragnąc uciec amerykańskiego pragmatyzmu i estetycznej nudy stworzyli swoją konstrukcję jako ułożone jeden na drugim trzy sześciany poobracane o 45°  by udostępniać niezwykłą panoramę Manhattanu i widok nieba. Rezultatem jest budynek którego geometria znaczącą różni się od reszty miasta zachowując jednak 1/4 wyglądu normalnego budynku.

Budynek finansowy w Chinach

dezeen_OMA-wins-competition-for-second-Shenzhen-skyscraper_ss_2

Firma OMA wygrała konkurs na projekt wieży dla finansistów w Shenzhen w Chinach będzie to kolejny tego typu budynek po giełdzie w Shenzhen która ma wkrótce zostać ukończony. Wieża zlokalizowane w dzielnicowej biznesowej ma mieć 180 metrów i będzie podzielony na pół dużym zewnętrznym tarasem z widokiem na miasto i pobliski klub golfowy. Ciągi komunikacyjne są umieszczone na krawędziach by stworzyć otwarte przestrzenie które można łatwo zaadoptować w różny sposób na różnych piętrach. Każda z elewacji jest zaprojektowano z uwzględnieniem ruchu słońca by zminimalizować nagrzewanie pomieszczeń i nasłonecznienie. Fasady zachodnia i wschodnia będą bardziej ekranowane podczas gdy południowe i północna elewacji mają wiele otworów i największe okna.

Biurowiec w HIszpani

dezeen_Confederation-of-Employers-of-Albacete-Headquarters-by-Cor-and-Associados_ss_5

Perforowana plastikowa żaluzja rzuca kropkowane wzory sieni na elewację tego budynku biurowego w Albacete w Hiszpanii zaprojektowanego przez Cor & Asociados. Cztero piętrowy budynek jest główną siedzibą konfederacji pracodawców  Albacete, organizacji nonprofit która wspiera lokalną przedsiębiorczość i jest zlokalizowany w rozwijającym się sąsiedztwie pomiędzy centrum miasta i dzielnicą przemysłową. Architekci stworzyli elewację składającą się z dwóch warstw cienkiej przepuszczającej wykonanej z plastiku  rzucającej wzór na główną białą betonową ścianę. Prostokątne otwory w perforowanej powłoce z niektórych punktów widzenia pokrywają się z oknami budynku tak naprawdę jednak żadne otwory się ze sobą nie pokrywają, jedna są większe inne mniejsze a jeszcze inne przesunięte lekko w bok. Do budynku prowadzi wejście dostępne z dwóch  stron od zachodu i wschodu i jest ono połączone z atrium z główną klatką schodową i przeszklonymi windami. Pokoje spotkań usytuowane są wzdłuż północnej i południowej krawędzi parteru podczas gdy biura, sale wykładowe i seminaryjne rozmieszczono na pozostałych trzech piętrach.