Rozbudowa muzeum sztuki

dezeen_San-Francisco-Museum-of-Modern-Art-expansion-breaks-ground_ss_1

Rozpoczęto prace nad główną częścią rozbudowy muzeum sztuki nowoczesnej w San Francisko zaprojektowaną przez Snøhetta i mającą podwoić powierzchnie wystawowe i edukacyjne.  Projekt zapewni w przybliżeniu 12.000 metrów kwadratowych  wewnętrznych i zewnętrznych powierzchni wystawowych jak również ponad 1000 metrów kwadratowych publicznych przestrzeni wypełnionych sztuką. Otwarta przeszklona  galeria wejściowa na parterze nowej części ma przyciągać przechodniów i zachęcać obejrzenia dużych instalacji. Podwójnej wysokości atrium na czwartym piętrze ma gościć wydarzenia specjalne, pokazy filmowe czy przedstawienia na żywo. Zewnętrzny taras znajdujący się na trzecim piętrze będzie posiadał olbrzymią żywą ścianę porośniętą kalifornijską roślinnością wystawiane ty mają być rzeźby natomiast taras na siódmym piętrze ma zapewniać widok na miasto.  Dodatkowe publiczne wejścia do budynku i promenada  na  poziomie ulicy stworzą nowe drogi cyrkulacji w sąsiedztwie. Nowa część będzie ponad 15 m wyższa od budynku ukończonego w 1995 r. zaprojektowanego przez szwajcarskiego architekta Mario Botta. Zakończenie budowy planowane jest na 2016 r..

 

Reklamy

Siedziba Amazon

nbbj-amazon-seattle-headquarters-designboom00

Międzynarodowa firma Nbbj na konferencje prasowej w tym tygodniu zaprezentowała propozycje siedziby głównej Amazon w Seattle. Najbardziej dramatyczną i rzucającą się w oczy zmianą jest dodanie trzech stalowo szklanych sfer w centrum kompleksu. Zielone serce kampusu będzie pięcio piętrową elastyczną przestrzenią pracy o wysokości 80-95 stóp (ok 25-29 m).  Biosfery są jednak odejściem od tradycyjnego ortogonalnego budownictwa i dawnych planów pozwalają jednak  na uzyskanie 65.000 stóp kwadratowych przestrzeni użytkowej i jednoczesne stworzenie przestrzeni dla dorosłych drzew. Sfery celowo zostaną obsadzone wokół dużymi drzewami by zapewnić przyjazny klimat pracy i utworzyć ciekawe miejsce dla pieszych. Biura mają zapewniać wygodę, odbijać przestrzeń parku by stymulować do intensywnej i efektywnej pracy. Sfery o średnicy od 80 do 130 stóp będą częścią większej zielonej przestrzeni „Block 19” która jest dodatkowo wzbogacona o boiska sportowe, park dla psów i obszerny park. Ukończenie budowy kul planowane jest na 2016 r..

Restauracja w Paryżu

EP7-restaurant-stephane-malka-designboom00

Francuski architekt i były artysta graffiti  Stephane Malka stworzył projekt restauracji w Paryżu która ma łączyć mityczny wymiar natury z nieustannym rozwojem przestrzeni miejskiej. Jego projekt na EP7 wykorzystuje nieobrobione drewno przygotowane do uprawy  organicznej roślin które mają stworzyć żywą powłokę dla miejskich przestrzenie regeneracyjnych. Architekt rozpoczynał swoją karierę jako agent architekta krajobrazu dlatego wykorzystując olbrzymie plany miasta starał się zrozumieć siłę komunikacyjną formy architektonicznej. Ściany i roślinność stworzone są z sekcji składających się z kwadratowych drewnianych klocków a przeszklenie uzupełnia elewację frontową.

Apartamentowiec w Nowym Jorku

solar-carve-tower-jeanne-gang-designboom01

Firma wywodząca się z Chickago firma Studio Gang  udostępniła właśnie zdjęcia i modele wieży wyrzeźbionej przez promienie słoneczne, szklanego budynku mieszkalnego wzdłuż wolnej przestrzeni przy dawnej linii kolejowej przekształconej w park – High Line. Wieża zmienia tradycyjną logikę planowania po przez rzeźbienie formy dopasowując ją do padających promienie i przepływu powietrza dając jednocześnie przestrzeń do przyszłego rozwoju parku. Ścięte boki nadają elegancki wygląd wieży jednocześnie łącząc park i rzekę Hudson. Architektura budynku jest subtelna i poruszająca, ukazuje iż krajobraz miejski jest ważny i że się nie wyklucza z naturalnym pięknem.

Muzeum architektury w Berlinie

Dezeen_Museum-for-Architectural-Drawing-by-SPEECH-TchobanKuznetsov_9sq

Szkice architektoniczne i motywy wytrawione w betonowych ścianach ozdabiają budynek muzeum architektury w Berlinie zaprojektowany przez rosyjski zespół  SPEECH Tchoban & Kuznetsov. Architekci stworzyli budynek który ma mieścić kolekcję fundacji Tchoban która została założona w 2009 r. jako archiwum szkiców o rysunków architektonicznych z XX i XXI wieku. Zlokalizowane na działce po dawnym browarze, pięcio piętrowe muzeum będzie pierwszym adresem i składa się z ułożonych jeden na drugim betonowych prostopadłościanów z szklanym pomieszczeniem na samym szczycie. Architektoniczne płaskorzeźby pokrywają pokrywają całą szaro-żółtą elewację tworząc powtarzające się wzory. Powierzchnie są również załamane, delikatnie wystając co ma nawiązywać do ułożonych jeden na drugim arkuszy papieru. Na parterze budynku mieści się hol wejściowy, sklep i biblioteka. Kolekcje mają być przechowywane na trzech pośrednich piętrach  a szklane pomieszczenie i taras ma funkcjonować jako przestrzenie do rożnego rodzaju wydarzeń. Muzeum ma zostać otwarte w czerwcu.

 

Muzeum w Marsylii

dezeen_MuCEM-by-Rudy-Ricciotti_ss_1

Fotograf Edmund Sumner ujawnił zdjęcia Muzeum Cywilizacji Europejskiej i Śródziemnomorskiej zaprojektowane przez architekta  Rudy Ricciotti które zostanie otwarte w przyszłym miesiącu na nabrzeżu w Marsylii. Powstanie muzeum związane jest z wyborem francuskiego miasta na Europejską Kulturalną stolicę roku 2013 r. i jest jednym z kilku budynków użyteczności publicznej mających być otwartych w tym roku. Ozdobna betonowa elewacja okrywa zewnętrzną szklaną elewację jak koronkowy welon, ograniczając ilość światła dostającą się do dwóch poziomów wystawowych. Znajdujący się wysoko nad ziemią most łączy muzeum z fortem św. Jana  – XVII wieczną twierdzą również pełniącą funkcję muzeum.

Przebudowa wieżowca w Sztokholmie

dezeen_Strawscraper-by-Belatchew-Arkitekter_ss_1

Szwedzkie studio  Belatchew Arkitekter stworzyło projekt przekształcenia sztokholmskiego wieżowca w wiatrową farmę po przez pokrycie elewacji budynku tysiącami włókien wytwarzających energię elektryczną. Koncepcja zakłada również dobudowanie 16 piętrowego dodatku który był by w całości pokryty przypominającymi futro strukturami zaprojektowanymi by poruszać się na wietrze. Włókna mają wykorzystywać technologię piezoelektryczną pozwalającą przekształcić ruch w energię elektryczną, bez hałasu i innych problemów środowiskowych typowych dla normalnej farmy wiatrowej. Ukończony w 1997 r. 86 metrowy budynek jest najwyższą mieszkalną wieżą w Sztokholmie, została zaprojektowana przez duńskiego architekta Henning Larsen który jednak odszedł po tym jak podczas planowania budynek pozbawiono 16 z 40 pięter.  Nowa propozycja ma powrócić do pierwotnej koncepcji zaproponowanej przez Larsen-a, dodają  restaurację między istniejącą częścią mieszkalną i nową farmą wiatrową a także zakłada powstanie platformy widokowej z panoramicznym widokiem na miasto na najwyższym piętrze.