Pawilon z recyklingu

templ-shinslab-temporary-temple-seoul-south-korea-museum-courtyard-recycled-cargo-ship-parts_dezeen_1568_5

Kolejny wpis pokazujący że w architekturze najważniejszy jest oryginalny pomysł a nie koniecznie wielkie pieniądze i światowej sławy architekci. Południowo koreańskie studio Shinslab Architecture podzieliło jeden ze starych zardzewiałych statków i odwracając kadłub stworzyło swój pawilon/instalację zgłoszony do konkursu  MoMA’s Young Architects. Olbrzymia metalowa konstrukcja została umieszczona na dziedzińcu wejściowym Koreańskiego Muzeum Sztuki Współczesnej w Seulu. Gdzie za swoja łukową, zniszczoną i zardzewiałą powłoką zewnętrzną kryje ogólnodostępną przestrzeń  mającą służyć do odpoczynku. Przestrzeń wypełniono drzewami i roślinnością. Projekt ma pokazywać jak obiekty które utraciły już możliwość pełnienia swojej podstawowej funkcji użytkowej nadal mogą posiadać wartość i być wykorzystane, jednocześnie architekcie pragnęli podkreślić piękno które występuje w przedmiotach użytkowych produkowanych masowo.

 

Reklamy

Biblioteka w Indonezji

Bima-Microlibrary_SHAU-Bandung_dezeen_1568_3

Dwa tysiące pojemniczków na lody zostało wykorzystane do wykonania ścian tej małej lokalnej biblioteki w Bandung w Indonezji, dodatkowo niektóre z nich są perforowane by przekazać pewną zakodowaną wiadomość.  Mikro biblioteka została zaprojektowana przez lokalne biuro architektoniczne Shau jako prototyp całej serii podobnych obiektów które mają powstać w całym kraju.

Umiejscowiona przy małym publicznym placu w okolicy Taman Bima, biblioteka ma umożliwiać naukę oraz inne aktywności które mają pomóc w zwalczaniu wysokiego poziomu analfabetyzmu oraz przyczynić się do obniżenia współczynnika porzucania szkół. Największym wyzwaniem dla zespołu projektantów było znalezienie materiału na wykonanie elewacji który był by stosunkowo tani, dostępny bez problemów w okolicy oraz który pozwoli na dostęp zarówno świeżemu powietrzu jak i naturalnemu światłu do wnętrze.

Schronisko w Szwecji

kotten-tengbom-trail-centre-sweden-wood-_dezeen_1568_1

Olbrzymi drewniany gont pokrywa położone wśród drzew zakrzywione ściany schroniska zaprojektowanego przez szwedzką firmę architektoniczną Tengbom. Mając w ten sposób imitować teksturę sosnowej szyszki. Christofer Ödmark, architekt z biura Tengbom w Göteborgu stworzył nowy budynek który zastąpił poprzednie centrum w rezerwacie przyrody Fontin w gminie Kungälv. „Kotten” czyli po szwedzku szyszka mieści w sobie kawiarnię, przebieranie z szafkami, prysznice i inne udogodnienia dla entuzjastów ruchu na świeżym powietrzu. Poprzedni budynek spłonął w 2013 r. dlatego przy projektowaniu nowego szczególną uwagę poświęcono na uzyskaniu wysokiego stopnia bezpieczeństwa przeciwpożarowego, jest on jednak również stworzony zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju i energooszczędności. Schronisko ma 600 metrów powierzchni i jest owalne w planie. Olbrzymi drewniany gont zdobiący elewację powstał z drewna poddanego obróbce silikonowej dzięki temu ma ono być odporne na ogień. Panele są umieszczone na famie w kilku warstwach częściowo nachodząc na siebie dzięki czemu uzyskano efekt trójwymiarowości.

 

Pustynna oaza

Bee-ah-HQ-by-Zaha-Hadid_dezeen_bn01

Zaha Hadid zaprezentowała projekt budynku który kształtem przypominać ma piaskową wydmę a mieścić się w nim ma siedziba gówna firmy zajmujące się oczyszczaniem środowiska Bee’ah. Konstrukcja o powierzchni 7000 metrów kwadratowych będzie się mieścić w Sharjah w północnej części Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Dodatkową ciekawostką prócz wyglądu może być fakt że ma to być jeden z pierwszych budynków w całości zasilony energią pochodzącą z odnawialnych źródeł energii. W dwóch największych wydmach mieścić się będą biura, część administracyjna i atrakcje dla odwiedzających. W miejscach których konstrukcje będą na siebie nachodzić znajdują się osłonięte dziedzińce oferujące miejsce relaksu dla pracowników. Nowa kwatera została tak zaprojektowana aby wnętrza tej „oazy” wypełnione były dziennym światłem, jednocześnie dążono do ograniczenia przeszklenia. Również materiały który zostanie wykończone wnętrze zostały tak dobrane aby jak najlepiej odbijać promienie słoneczne. Część powłoki i konstrukcji budynku ma się opierać rzucie prostokątnym co pozwolić na wykonanie ich z materiałów częściowo pochodzących z recyklingu. System odzyskiwania energii zredukuje potrzeby mechanicznego ochładzania powietrza, podczas gdy baterie fotowoltaiczne zintegrowane z otoczeniem zapewnią budynkowi energię.

Nowa siedziba MKOL w Lozannie

Olympic-Committee-HQ-by-3XN_dezeen_ban

Duńska firma 3XN ujawniła pierwsze zdjęcia projektowanej nowej siedziby Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego w Lozannie. Nowa siedziba główna ma połączyć wszystkie obecnie działające w Lozannie a rozproszone po całym mieście biura w jednym miejscu nad brzegiem jeziora genewskiego. Na przeciwko historycznej lokalizacji MKOL, projekt zajmie powierzchnię 24 000 metrów kwadratowych i według architektów nie zakłóci on otoczenia czy historycznej siedziby. Oczywiście budynek będzie w pełni ekologiczny, zamontowane zostaną m.in. panele słoneczne a rozmieszczenie biur będzie zoptymalizowane pod kątem uzyskania jak najlepszego naturalnego oświetlenia.

Najdroższy budynek na świecie to?

one-world-trade-centre-james-ewing-dezeen_BN01

Dzisiaj chciałem tylko zamieścić infografikę która mam nadzieję tak jak mnie skłoni Was do refleksji. Przedstawia ona listę 10 najdroższych budynków na świecie.Dla zainteresowanych informacji można znaleźć pod adresem: http://www.emporis.com/statistics/most-expensive-buildings

lista

Centrum kulturalno-sportowe

EFFEKT-Streetmekka_dezeen_784_6

Duńskie studio architektoniczne EFFEKT wygrało konkurs na projekt centrum sportów mieszczące się w byłej, zniszczonej zajezdni lokomotyw w Esbjerg w południo-zachodniej Danii. Streetmekka Esbjerg ma być jednym trzech miejsc tego typu, którego powstanie zaproponowała organizacja non-profit Realdania, która planuje wykorzystać zrujnowaną lub podniszczoną przemysłową infrastrukturę przekształcając ją w centra kultury. Wizją polega na stworzeniu miejsca gdzie będzie możliwe uprawianie sportów różnego rodzaju przez cały rok nawet w zimnym skandynawskim klimacie. Wszelkiego rodzaju wewnętrzne i zewnętrzne przestrzenie zostaną zorganizowane wokół centralnego otworu którym pierwotnie były zamontowane urządzenia do ustawiania pociągów. W skład centrum wchodzić będą skatepark, wewnętrzne i zewnętrze boisko do koszykówki, parkiety do tańca, pracownie dla artystów i DJ-ów czy kawiarnia i kuchnia. Oprócz tego znajdować się tam mają biura, przebieralnie i przestrzeń społeczna. Otwarcie obiektu planowane jest na zimę 2015 r.