Centrum kultury w Belgii

dezeen_Academie-MWD-by-Carlos-Arroyo-Arquitectos_ss2

Budynek w zależności od strony zmienia swój wygląd, patrząc pod pewnymi kątami to centrum sztuki w Belgi posiada elewację z pasków w kolorach tęczy ale  z innej fasada jest jasna i zakamuflowana przez otaczające je drzewa. Zaprojektowany przez hiszpańskiego architekta Carlos Arroyo, akademia MWD jest szkołą muzyki, teatru i tańca oraz centrum kultury Westrand, jest ono zlokalizowane w podmiejskim sąsiedztwie w Dilbeek poza Brukselą. Kolorowe paski ozdabiające elewację pełnią również funkcję żaluzji, po stronie północnej odwiedzający mogą zobaczyć w nich odbijające się drzewa, na stronie południowej natomiast odcienie niebieskiego i szarego koloru.

Wejście do budynku zlokalizowane jest pod dużą wspornikową bryłą w której znajduje się główne audytorium i teatr, podczas gdy studia, pokoje prób i klasy rozmieszczone są na dwóch piętrach na drugim końcu budynku.

Reklamy

Nowe tereny zielone w Shenzhen

Dzisiaj trochę nietypowy wpis ale mam nadzieję że też was zaciekawi. Międzynarodowa firma SWA Group została wybrana do przeprojektowania dzielnicy Futian w Shenzhen w Chinach która ma powierzchnię większą niż nowojorski Manhattan. Architekci krajobrazu mają nadzieję że uda im się przekształcić zatłoczoną i zdominowaną dzielnicę w centrum miasta w spokojniejszą, bardziej zieloną gdzie pieszy będą mile widziani. Jako część planu nazwanego „Zielone miasto przyszłości” w częściach mieszkalnych zostaną dodatkowo stworzone specjalne areny i boiska do ćwiczeń dla grup w każdym wieku w przyjemnym zielonym otoczeniu. Ulice biurowe będą natomiast zawierać parki z miejscami do siedzenia, ulice handlowe będą zachęcać do ruchu pieszego i mają być wypełnione sztuką i znacznie lepszym oświetleniem. Ogród botaniczny w kształcie płytki ma reprezentować przemysł elektroniczny który pełni ważną rolę w Shenzhen, znajdować się on ma na przestrzeni wzdłuż centrum obywatelskiego. Trzy obecnie istniejące parki zostaną podzielone głównymi drogami i połączone chodnikami, ścieżkami rowerowymi biegnącymi na podwyższeniu krajobrazu powstanie w ten sposób kolejny park nazwany parkiem mostem. Rozpoczęcie pierwszych prac planowane jest na drugą połowę roku 2013 a ich zakończenie na jesień 2014 r.. Ciekawy jestem czy kiedyś u nas też zmieni się podejście i zamiast wszędzie układać kostkę brukową i asfalt zacznie się tworzyć przestrzenie przyjazne dla obywateli, parki podobne do tych z Shenzhen, mam nadzieję że tak ale raczej tego nie doczekam.

Wieżowiec w Chinach

Kalifornijska firma amphibianArc zainspirowana zdjęciami statków kosmicznych stworzyła dwa różne wieżowca jak propozycję dla siedziby głównej chińskiej korporacji mechanicznej w Changsha. Obie nowe wieże mają po 199,2 m wysokości jest to nawiązanie do roku założenia firmy i rozpoczęcia produkcji. Projekt składa się z  głównej wieży i siedmiu mniejszych inspirowanych statkami kosmicznymi co ma również reprezentować siedmiu założycieli. Dodatkowe budynki będą mieć wysokość od 80 do 100 metrów. Druga propozycja zakłada stworzenie dwóch połączonych ze sobą wież które miały by przypominać punkt startowy dla rakiet. Wieża wyższa miała by 280 m wysokości i mieściła by w sobie hotel a w niższej znajdowały by się biura formy. Budynek hotelu posiada ciągłą formę zewnętrzną podczas gdy budynek biurowy składa się z poukładanych na sobie brył z wyeksponowanymi stalowymi ramami będącymi szkieletem budynku. Most będzie dodatkowo zawierał 5 kondygnacji i basen z niesamowitymi widokami.

 

Koncepcja biblioteki w Helsinkach

Wczoraj przedstawiłem wam jedną z propozycji wyglądu nowej biblioteki w Helsinkach dzisiaj zaprezentuje kolejną tym razem stworzoną przez belgijskie studio  JDS Architects . Przepuszczalna, przezroczysta elewacja wyrażać wzrost wewnętrznego obiegu po przez przesuwanie się do wewnątrz i na zewnątrz. Nazwana czarną pętlą pojedyncza rampa otacza wewnętrzne atrium, tworząc ciągłom ścieżkę łączącą wszystkie piętra. Nowoczesny układ nawiązuje do tradycyjnego piętrowego układu starych bibliotek lecz dodatkowymi atrakcyjnymi przejściami.

Nowa biblioteka w Helsinkach

Wyposażona we wszystkie najnowsze media i urządzenia elektroniczne propozycja na główną bibliotekę Helsinek stworzona przez francuską firmę Djuric Tardio Architectes ma ukazywać przejście z powrotem do książek i  źródeł wiedzy w celu zapewnienia ich ciągłego istnienia i pamięci o nich. Organizacja konstrukcji drewnianej jest prosta ale przy tym pełna dynamiki, składa się ona z trzech różnych przestrzeni: pełniącego wiele funkcji lobby, biblioteki i kina z przestrzeniami wystawowymi. Prosta miejska elewacja od strony ulicy jest zrównoważona bardziej otwartą i wyraźną od strony parku, chronionego przez gigantyczne pionowe, regulowane pergole na południu. Sercem projektu biblioteki jest spiralna podwójna rampa biegnąca wokół regałów  z książkami element ten nosi nazwę wieży wiedzy tu będą dostępne do czytania książki w formie tradycyjnej, prócz dostępny on-line wersji cyfrowych. Wszystkie wejścia do usług biblioteki są przejrzyste i łatwe do odnalezienia już na pierwszy rzut oka, już od wielkiego przejrzystego wejścia na wzniesieniu, umieszczonego w centrum budynku. Przestrzenie takie jak recepcja, bar i restauracja są zorganizowane jako unikalne szerokie wspólne miejsca służące do gromadzenia się. W ten sposób nowa helsińska biblioteka stanie się miejscem spotkań dla obywateli, miejscem dla wielu wydarzeń szczególnie w najbardziej południowej części budynku w której mieści się kina oraz miejsce instalacji wystaw stałych i czasowych.

Nowa hala Golden State Warriors

Zespół koszykarski Golden State Warriors otrzyma zupełnie nową arenę zlokalizowaną w zatoce San Francisco w Kalifornii. Kompleks sportowo-rozrywkowy został zaprojektowany przez firmę z Oslo Snøhetta i międzynarodową firmę zajmującą się zarządzaniem AECOM. Budynek zlokalizowany na nabrzeżu w dokach 30-32, główny plan zakłada stworzenie 333.000 m² otwartych zielonych przestrzeni znajdujących się blisko stacji publicznego transportu, terminalu promowego i mostu przez zatokę. Warstwowa budowa będzie wstanie ukryć parking na 630 samochodów utrzymując widok na zatokę. Hala o pojemności 17.000 miejsc będzie zapewniać jedynie 0 2000 mniej miejsc niż Oracle Arena gdzie zespół został założony i miał swoją siedzibę od początku od lat 70, budowa nowego kompleksu ma planowo zostać ukończona na sezon NBA 2017-2018.

Most w Holandii

Most Melkweg stworzony przez amsterdamską firmą NEXT Architects jest kontynuacją Melkweg która jest częścią plany Kanaalsprong i łączy dzielnicę Weidevenne i historyczne centrum miasta Purmerend w Holandii. W celu jego dostosowania do wymagań kąta nachylania dla rowerów i wózków wymagana była długość ponad 100 m. Z tego powodu ścieżki podzielono na dwie części jedną przeznaczoną dla pieszych a drugą dla rowerzystów i wózków. Obywatele mogą pokonać kanał przechodząc po przez wysoki łuk który w najwyższym punkcie osiąga 12 m, stwarzając połączenie pomiędzy historyczną i nową częścią miasta ale jest to nie tylko najkrótsze połączenie ale również atrakcja turystyczna.